Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)
5. ROJSTNI DAN - 15% POPUST (na vse redne cene razen na vet.zdravila brez recepta) s kodo RD15

Beagle

Vesel, prikupen in zvest pes.

Beagle - Pasma

Beagle ni le odličen lovski pes in zvest spremljevalec, ampak je tudi vesel, zabaven in, zaradi svojega prosjaškega izraza, izjemno prikupen. Vzgojeni so bili za lov v čredah, zato uživajo v družbi in so na splošno zelo prijazni.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci

Velikost: majhen

Barva: oranžna, bela, črna, rjava, tribarven

Višina: 33–40 cm

Teža: 12–15 Kg

Temperament: prijazen, radoveden, vesel

Pričakovana življenjska doba: 12–15 let

Dlaka: kratka

Zahtevnost nege: majhna

Primeren bivalni prostor: stanovanje ali hiša z vrtom

Zahtevana aktivnost: veliko – dolgi sprehodi in teki, zelo intenzivno, veliko gibanja v naravi

Bivalni prostor: Vrt s pesjakom ali hiša z vrtom

Velikost legla: 2–15, povprečno 7 mladičkov

Priljubljenost pasme: 6. mesto od 197

  beagle postava

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 5

Velikost: 2

Primeren za življenje v stanovanju: 4

Stopnja energije: 4

Stopnja izpadanja dlak: 3

Zahtevnost nege: 2

Lahko ostane cel dan sam: 1

Dojemljivost za učenje: 2

Inteligenca: 4

Igrivost: 5

Naklonjenost do otrok: 3

Prijaznost do mačk: 3

Nagnjenost k pobegu: 5

Nagnjenost k grizenju: 3

Nagnjenost k lajanju: 5

Zdravje: 2

Nabiranje teže: 5

Skupina: lovski psi

 

 

Beagle – zgodovina

O izvoru te starodavne pasme se je ugibalo že stoletja, saj je celo ime pasme zavito v skrivnost. Nekateri strokovnjaki trdijo, da izhaja iz galske besede beag (majhen), drugi pa opozarjajo na francoski izraz za zvok, ki ga psi proizvajajo med lovom: »be'geule«.

Obstajajo poročila o majhnih lovskih psih, ki so jih v Angliji uporabljali za lov na zajce in zajčice že dolgo pred prihodom rimskih legij leta 55 pr. n. št. Do leta 1500 je imela večina angleških gospodov črede velikih lovskih psov, ki so lovili jelene, in manjših lovskih psov, ki so lovili zajce. Manjši in kompaktnejši psi so bili predniki sodobnega beagla. Uvoženi beagli so v Ameriko začeli prihajati v letih po državljanski vojni, njihova priljubljenost med ameriškimi lovci na zajce pa je bila takojšnja. Združenje AKC je leta 1885 registriralo svojega prvega beagla z imenom Blunder. V gozdnatih predelih Severne Amerike »beaglovci« še danes prisegajo na odličen nos, glasen glas in navdušen pristop svoje pasme pri lovu na zajce.

Prepoznavnost pasme

Beagle je ena najbolj priljubljenih pasem skozi čas – od leta 1935 ni nikoli padel pod deveto mesto. Znani so po svojih mehkih, razmršenih ušesih, velikih rjavih očeh in ljubeznivi naravi, zato ni presenetljivo, da je beagle že dolgo eden najbolj priljubljenih lovskih psov po vsem svetu. Ti prikupni psi so nežni in družabni, zato so odličen dodatek vsaki družini.

beagle

Videz

Ameriški kinološki klub priznava dve različici beaglov. Prva je manjša različica z višino do 33-centimetrov v višini ramen, druga različica pa je nekoliko večja in meri v višino do 40-centimetrov v področju ramen. Odvisno od višine tehtajo med 12 in 15 kilogrami. Beagli so mišičasti, čvrsti psi z rahlo izbočeno lobanjo. Njihov gobec je oglat, nos pa širok. Ušesa so dolga in povešena. Imajo globok prsni koš, raven hrbet in zmerno dolg rep, ki ga nosijo visoko. Majhni, kompaktni in vzdržljivi beagli z odličnim nosom, ki zavoha karkoli in kogarkoli, so aktivni spremljevalci tako otrok kot odraslih.

Karakter in temperament

Beagli so nežni, ljubki in zabavni. Nasmejali vas bodo, vendar le, če vas ne bodo spravili v jok zaradi svojega pogosto nagajivega vedenja. Ljudje, ki se ukvarjajo z beagli, veliko časa porabijo za to, da bi svoje pse prelisičili, in pogosto se morajo zateči k nagrajevanju s hrano, da bi beagla zvabili v stanje začasne poslušnosti. Kot vsak pes potrebuje tudi beagle zgodnjo socializacijo, torej izpostavljenost številnim različnim ljudem, pogledom, zvokom in izkušnjam že v mladosti. Socializacija pomaga zagotoviti, da bo vaš mladiček pasme beagle zrasel v vsestranskega psa.

Pasma beagle je bila vzrejena kot skupinski, čredni pes, zato ima lahko beagle hudo tesnobo zaradi ločitve od lastnika. Če postanejo osamljeni, bodo verjetno začeli lajati ali jokati in se morda začeli obnašati destruktivno, na primer kopati, da bi se zaposlili. Ne smete jih pustiti samih doma za daljši čas. Poleg tega je lahko tudi srečen beagle glasen. Če si s sosedi delite zidove, se morate zavedati njegovega laježa. Ustrezna duševna obogatitev lahko sicer zmanjša lajanje, vendar je v naravi beagla, da zelo pogosto laja in ne velja za tihega spremljevalca.

beagle


Njihova druga velika težava je preganjanje in lovljenje. Zgodnji začetek treninga, ki temelji na nagrajevanju, jim lahko pomaga, da bodo učinkoviteje poslušali, ko bodo brez povodca. Vendar pa mora biti veliko beaglov še vedno večino časa na povodcu ali pa morajo ostati na ograjenih dvoriščih. Nekateri od teh psov lahko postanejo plašni ali agresivni, če niso ustrezno socializirani, zato začnite z vzgojo na pravi nogi tako, da svojega mladiča vodite na tečaje za mladiče.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Beagli se povežejo z vsemi člani družine, zlasti z otroki. Vendar so lahko med igro burni, zato jih je treba pri majhnih otrocih ustrezno socializirati in nadzorovati. Poleg tega so beagli nagnjeni k temu, da se igrajo z gobčkom in pri igri z njim grabijo stvari, vključno z vašo ali otrokovo roko. To počnejo iz zabave in jih je mogoče naučiti, da tega ne počnejo.

Kot pri vsaki pasmi morate otroke vedno naučiti, kako naj se približujejo psom in se jih dotikajo ter nadzorovati vse interakcije. Otroka naučite, naj se nikoli ne približuje nobenemu psu, ko ta je ali spi, in naj mu nikoli ne poskuša odvzeti hrane. Noben pes, ne glede na to kako prijazen je, ne sme ostati z otrokom brez nadzora. Beagli zaradi svoje dediščine črednih psov uživajo v družbi in neradi ostajajo sami, zato bosta drug pes ali celo mačka pomagala zadovoljiti njihove potrebe po druženju.

beagle lovski pes

Hranjenje

Priporočena dnevna količina je 3/4 do 1,5 skodelice visokokakovostne suhe hrane na dan, razdeljene v dva obroka. Kolikšno količino hrane poje vaš odrasli pes, je odvisno od njegove velikosti, starosti, zgradbe, metabolizma in stopnje aktivnosti. Psi so tako kot ljudje individualni in ne potrebujejo enake količine hrane. Skoraj samoumevno je, da bo zelo aktiven pes potreboval več hrane kot pes, ki živi na kavču. Pomembna je tudi kakovost hrane za pse, ki jo kupite – boljša kot je hrana za pse, bolj bo nahranila vašega psa in manj jo boste morali stresati v pasjo skledo.

Beagli so tatovi hrane. Ti psi bodo vsak dan napadli vašo shrambo in smeti, če bodo imeli priložnost, in pripravljeni so jesti, dokler ne popokajo. Svojega psa ohranite v dobri kondiciji tako, da mu hrano odmerite in ga hranite dvakrat na dan, namesto da hrano ves čas puščate zunaj. Če niste prepričani, ali ima prekomerno telesno težo, ga stehtajte in se posvetujte z veterinarjem. Priboljške razdeljujte poredko. Vaš beagle bo prav tako vesel priboljška za trening v velikosti grižljaja kot je večjega piškota.

Primeren bivalni prostor

Beagli so za svojo manjšo velikost zelo vzdržljivi in lahko sprejmejo skoraj vse. V bolj neaktivnih družinah bodo sicer uživali v poležavanju na soncu, a vam bodo posledično postregli z dozo kopanja in tuljenja na kavču. So odlični zunanji družabniki in s svojimi ljudmi so radi aktivni.

Prilagodljivost je drugo ime pasme beagle. Lahko živijo v številnih gospodinjstvih, majhnih stanovanjih in hišah z vrtom, če je izpolnjen en pogoj: ustrezna socialna interakcija z družino. Beagli nimajo veliko posebnih okoljskih potreb. So vzdržljivi in atletski ter lahko živijo v številnih podnebnih razmerah, le pozimi njihov krajši kožuh ne zagotavlja dovolj toplote v mrzlih zimskih razmerah. V izjemnem mrazu bodo morda morali nositi toplotno oblačilo ali pa bo njihov čas zunaj omejen. Tako kot vsi psi potrebujejo pri visokih temperaturah dovolj sence in vode.

 

Zdravje

Ena največjih skrbi pri beaglih je epilepsija. Ti napadi so pogosto dedni in lahko zahtevajo vsakodnevno jemanje zdravil, če postanejo težava. To je lahko draga težava, ki jo je treba reševati, poleg tega pa lahko skrajša njihovo življenje. Druge težave vključujejo pritlikavost, vnetja ušes in alergije. Zelo pogosta težava pri tej pasmi so tudi okužbe oči. Nekatere od teh motenj je mogoče pozdraviti. Kljub temu je zelo redko, da bi imeli beagla brez vsaj ene od teh zdravstvenih težav v določenem obdobju življenja.

Odgovorni vzreditelji bodo pri svojih ljubljenčkih pozorni na zdravstvene težave, kot so displazija kolkov, hipotiroidizem, epilepsija, težave s pogačico in motnje vida. Tako kot pri vseh pasmah je treba tudi pri beaglu tedensko preverjati ušesa in redno ščetkati zobe. Priporočeni zdravstveni testi in pregledi so pregled in ocena kolkov, oftalmološka ocena ter test DNK MLS.

Nega

Beagle ima gladko in gosto dvojno dlako, ki pozimi postane težja. Tedensko krtačenje z pasjo krtačo s srednje močnimi ščetinami, gumijasto rokavico, orodjem za nego ali pasjo rokavico bo odstranilo odpadlo dlako in spodbudilo tudi rast nove dlake. Beaglov ni treba kopati prepogosto, razen če zabredejo v kaj posebno umazanega. Tako kot pri vseh pasmah je potrebno tudi beaglu redno striči nohte, saj lahko predolgi nohti psu povzročajo bolečine ter težave pri hoji in teku.

Potrebna količina gibanja

Beagli so zelo aktivni in energični psi, ki potrebujejo vsaj eno uro gibanja vsak dan. To pa ne pomeni, da jih pustite le na dvorišču. Beagle je bil vzrejen za delo v čredi in je najsrečnejši, kadar ima družbo. Beagle, ki je dlje časa sam v hiši ali zunaj, bo namreč postal uničevalen. Temu se lahko izognemo, če ima na voljo spremljevalca (človeka ali psa), s katerim se lahko igra. Beagli so umetniki pobega, zato morajo imeti prostor za gibanje, visoko ograjo, saj je nagnjen k pobegu in pustolovščinam, kamor ga vodi njegov nos. V stanovanju bo potrebna kletka za psa, vsaj dokler vaš beagle ni ustrezno socializiran in šolan. Sprehodi morajo biti vedno z beaglom na povodcu, saj se beagle kot pes z zelo močnim lovskim nagonom in izjemnim vohom ne bo mogel upreti želji, da bi pobegnil za privlačnim vonjem. Za takšne pse bo sledni povodec odlična izbira, saj bo beagle lahko raziskoval pod vašo kontrolo.

Vzgoja

Ker so bili vzgojeni kot samostojni misleci, bodo potrebovali nekaj več časa in potrpežljivosti pri šolanju. Najbolje jim uspeva usposabljanje, ki temelji na nagrajevanju. Pri tem je treba uporabljati priboljške in ne le pohvale. Tako kot pri vseh psih so nujni tečaji šolanja mladičev in zgodnja socializacija, priboljški pa so pri šolanju v veliko pomoč. Beagli se ne odzivajo dobro na stroge tehnike, vendar bodo na koncu zmagali trenerjeva potrpežljivost, pozitivna spodbuda in celo malo ustvarjalnosti.

Ker so beagli lovski psi, se lahko zgodi, da bo vaš beagle vas peljal na sprehod in ne obratno. Vsakič, ko ugotovite, da vaš pes preveč vleče, ga pokličite po imenu in ga nagradite z njegovim najljubšim priboljškom in kmalu bo spoznal, da je bivanje ob vas veliko boljši način za preživljanje sprehoda kot pa preganjanje nevidnega plena.

Razmnoževanje in mladički

Razmnoževalna sposobnost samic beaglov doseže vrhunec pri starosti približno treh let (1000 dni). Nato se razmnoževanje zmanjša za približno 5 odstotkov vsakih 100 dni. V leglu sta najmanj dva in največ 15 mladičkov, v povprečju približno 7 mladičkov.

Cena in nakup

V povprečju stane mladiček pasme beagle od 330 do 820 €, povprečna cena za vse prodane pasme beagle je 440 €. Če iščete psa z vrhunskim poreklom (mladič ima na primer starše razstavne kakovosti), pričakujte tudi znesek 1200 € ali več.

Cane corso
Nazaj na seznam
Avstralski ovčar

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506