Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)

Francoski buldog

Igriv, pozoren in energičen pes.

Francoski buldog | Pasma

Unikatna pasma francoskega buldoga, ki je znan po svojih velikih ušesih, je stabilnega značaja in velja za eno najbolj priljubljenih pasem majhnih psov na svetu, zlasti med mestnimi prebivalci. Francoski buldog je igriv, pozoren, prilagodljiv in energično popolnoma neustavljiv.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 9. FCI skupina – družni pes

Velikost: zelo majhen

Barva: črna, rjavkasta ali bela s progastimi lisami

Višina: 28–33 cm

Teža: od 8 do 14 kg

Temperament: prilagodljiv, igriv, pameten

Pričakovana življenjska doba: 10–12 let

Dlaka: kratka, mehka, sijoča

Zahtevnost nege: nezahtevna, z rednim krtačenjem zamnjšamo količino dlak po stanovanju

Primeren bivalni prostor: stanovanje ali hiša, ni za bivanje v pesjaku, saj ne prenaša dobro mraza

Priljubljenost pasme: 4. mesto od 197

Zahtevana aktivnost: malo – kratki sprehodi, malo intenzivno

Skupina: nešportna

Velikost legla: 3–5 mladičkov


francoski buldog karakter

 

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 5

Velikost: 1

Primeren za življenje v stanovanju: 5

Stopnja energije: 2

Stopnja izpadanja dlak: 1

Zahtevnost nege: 2

Lahko ostane cel dan sam: 3

Dojemljivost za učenje: 2

Inteligenca: 3

Igrivost: 3

Naklonjenost do otrok: 5

Prijaznost do mačk: 5

Nagnjenost k pobegu: 1

Nagnjenost k grizenju: 1

Nagnjenost k lajanju: 1

Zdravje: 3

Nabiranje teže: 4

 

Francoski buldog – zgodovina

Francoski buldog ima del svojih prednikov v Veliki Britaniji, in sicer iz 50. let 19. stoletja, ko je bila v nekaterih delih države priljubljena pritlikava pasma buldogov, znana kot Toy Bulldog. Za razliko od drugih pasem buldogov ima francoski buldog velika »netopirska ušesa«, ki mu dajejo nekoliko klovnovski videz. Kmalu je to postala modna pasma, priljubljena v umetniški družbi v Parizu, upodobljena tudi na portretih pariškega življenja.

Vrnitev pasme v Veliko Britanijo v zadnjih letih 19. stoletja je prinesla nekaj nasprotovanja tradicionalistov, vendar je bil leta 1902 ustanovljen klub francoskih buldogov v Angliji. Leta 1906 je »The Kennel Club« tako uradno priznal pasmo francoskega buldoga.

Prepoznavnost pasme

V zadnjih letih se je priljubljenost pasme francoski buldog skokovito povečala. Od leta 2009 do leta 2015 se je število registracij  te pasme  povečalo za desetkrat, leta 2015 pa je bil francoski buldog na tretjem mestu najbolj priljubljenih pasem v Združenem kraljestvu.

francoski buldog mladiček

Videz

Francoski buldog je podoben miniaturnemu buldogu z razliko velikih, pokončnih netopirskih ušes, ki so zaščitni znak te pasme. Njegova glava je velika in kvadrataste oblike, z mehko ohlapno kožo, ki tvori gube  tako na glavi pod izjemno kratkim nosom kot na ramenih. Telo pod gladko, bleščečo dlako, pa je kompaktno in mišičasto.

Zabavni domači spremljevalci so pozorni, z radovednim izrazom, k čemur pripomorejo tudi ljubka ušesa ter njegovo neomejeno in svobodno gibanje.

Karakter in temperament francoskega buldoga

Francoski buldogi veljajo za očarljive pse, ki ne lajajo veliko, vendar so zaradi svoje budnosti odlični čuvaji. Z veseljem se prilagodijo življenju s posamezniki, pari ali družinami in ne potrebujejo veliko gibanja na prostem. Dobro se razumejo z drugimi živalmi in z veseljem sklepajo nova prijateljstva z ljudmi.

Francoski buldog je prikupna podoba klovna v obliki psa. Psi te pasme se radi igrajo in zabavajo svojo družino ter se crkljajo s svojo najljubšo osebo. So prijazni, sladki, družabni in pripravljeni ugajati.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Francoski buldogi so ljubeči družabniki, ki jim ustreza stik z ljudmi. Če želite psa, ki živi na prostem in ga lahko dolgo pustite samega, francoski buldog ni prava pasma za vas. To je pes, ki uživa v obdarovanju svojih človeških spremljevalcev z ljubeznijo, prav tako kot on uživa v enakem ravnanju v zameno. Na splošno se dobro razumejo z vsemi, tudi z otroki in drugimi živalmi. Lahko pa so teritorialni in posesivni do svojih ljudi, zlasti v prisotnosti drugih psov. Socializacija je pri tej pasmi nujna, vendar je ob njihovem lahkotnem druženju to prijetna naloga.

Ker je francoski buldog humorne in nagajive narave, mora živeti z nekom, ki je dosleden, trden in potrpežljiv pri vseh njegovih norčijah in posebnostih, zaradi katerih je hkrati frustrirajoč in navdušujoč. Francoski buldogi so čudoviti psi družabniki z nežno naravo. Če delate doma, vam bo francoski buldog z veseljem ves dan ležal pri nogah ali vam sledil iz sobe v sobo. Ljudje, ki jih imajo radi, jih opisujejo kot nagajive norčke in si ne morejo predstavljati življenja brez njih. So stalno prisotni in vas bodo ljubili z vso močjo svojega majhnega telesa ter vedno znova dokazovali, da je njihova lepota v notranjosti.

Hranjenje

Visokokakovostna hrana za pse, primerna starosti psa (mladiček, odrasel pes ali starejši pes), bo vsebovala vsa hranila, ki jih pasma francoskih buldogov potrebuje. Priporočena dnevna količina za odraslega francoskega buldoga je razdeljene v dva obroka. Pozorni pa morate biti na to, da se količina hrane razlikuje od več dejavnikov – kolikšno količino hrane poje vaš odrasli francoski buldog, je odvisno od njegove velikosti, starosti, zgradbe, metabolizma in stopnje aktivnosti.

Psi so tako kot ljudje individualni in ne potrebujejo enake količine hrane. Skoraj samoumevno je, da bo zelo aktiven pes potreboval več hrane kot pes, ki živi na kavču. Pomembna je tudi kakovost hrane za pse, ki jo kupite – boljša kot je hrana za pse, bolj bo nahranila vašega psa in manj je boste morali stresati v pasjo skledo.

Primeren bivalni prostor

Francoski buldogi ne potrebujejo veliko prostora in se zelo dobro znajdejo v stanovanjih ali majhnih hišah. Francoskemu buldogu najbolj ustreza hladno in prijetno okolje, zato mu ga priskrbite in v njem naj se zadržuje večino časa. Občutljiv je namreč na vročinsko izčrpanost, zato potrebuje klimatizirano okolje. To nikakor ni pes, ki bi lahko na vroč ali zelo vlažen dan ostal zunaj.

Zdravje  

Francoski buldogi so nagnjeni k debelosti, ki lahko poškoduje njihovo telesno strukturo in jih izpostavlja večjemu tveganju za nekatere zdravstvene težave te pasme, zato je treba paziti na vnos kalorij in težo. Če se odločite, da boste svojemu psu dajali priboljške, to počnite zmerno. Ostanke hrane dajajte le poredko, če sploh, zlasti se izogibajte kuhanim kostem in hrani z veliko maščobami. Preberite, katera človeška hrana je varna za pse in katera ne. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem.

Francoski buldogi zaradi svoje težje sprednje strani telesa ne morejo dobro in dolgo plavati, zato jih nikoli ne smete pustiti brez nadzora v bližini kadi, bazena ali vodnih površin. Kot vse ploske pasme so tudi francoski buldogi nagnjeni k težavam z dihanjem in se slabo počutijo v zelo vročem ali vlažnem vremenu. Pasme s ploskim obrazom so tudi bolj občutljive na anestezijo ter imajo občasno težave z očmi, pogoste pri njih so tudi kožne alergije in avtoimunske kožne bolezni.

Odgovorni vzreditelj francoskega buldoga bo izkoristil razpoložljive teste za pregled francoskega buldoga glede bolezni, ki lahko vplivajo na pasmo. Priporočeni zdravstveni testi za pasmo francoski buldog so pregled kolkov, kosti, oftalmološki pregled ter pregled srca.

Nega francoskih buldogov

Francoski buldogi so dokaj enostavni za nego in potrebujejo le občasno krtačenje, da njihova dlaka ostane zdrava. Francoskega buldoga začnite negovati že v mladosti in ga naučite stati na mizi ali tleh, da bo to za oba lažje. Ko negujete svojega buldoga v katerem koli življenjskem obdobju, si vzemite čas in preverite, ali so na njem vidne kraste, kožne spremembe, gola mesta, hrapava, luskasta koža ali znaki okužb. Prav tako preverite ušesa, oči in zobe, ali se iz njih ne izločajo izločki ali ne smrdijo. Oboje je znak, da bo vaš francoski buldog morda moral obiskati veterinarja. Nega vašega francoskega buldoga naj vsebuje občasno kopanje in česanje ter redno prhanje. Kratka dlaka francoskega buldoga minimalno izpada. Tedensko krtačenje s krtačo s srednje veliko ščetino,  gumijasto rokavico  ali orodjem za nego ali pasjo rokavico bo pomagalo odstraniti izpadlo dlako in poskrbelo za njegov najboljši videz. Ščetkanje spodbuja rast nove dlake in razpršuje kožna olja po dlaki, da jo ohranja zdravo

Redno mu čistite ušesa z vlažno toplo krpo in z vatirano palčko obkrožite rob kanala. Pri tem vatne paličice nikoli ne vtaknite v ušesni kanal. Če so robovi ušes suhi, jih namažite z mineralnim ali otroškim oljem. Olje lahko uporabite tudi na njegovem suhem nosu. Francoski buldogi naravno ne obrabljajo nohtov, zato jih je treba redno striči, saj jim lahko predolgi nohti povzročajo bolečine. S tem preprečite cepljenje in trganje, ki je lahko za psa boleče. Obrazne gube francoskih buldogov morajo biti vedno čiste in suhe.

Potrebna količina gibanja

Francoski buldog vsak dan potrebuje kratek sprehod ali igro na prostem z lastnikom. Potrebno je, da ima zadostno količino gibanja, da bo v dobri kondiciji. Ker imajo francoski buldogi ploski obraz, so nagnjeni k težavam z dihanjem, zato se nikoli ne smejo obremenjevati v vročem ali vlažnem vremenu. Njihova energijska raven je nizka, zato ne potrebujejo pretirane aktivnosti, saj so umirjeni in raje poležavajo, prav zato pa so bolj nagnjeni k debelosti, zato francoskega buldoga redno sprehajajte in se z njim igrajte.

Veliko francoskih buldogov se rado igra in bodo veliko časa preživeli pri različnih dejavnostih, vendar niso tako energični, da bi potrebovali veliko dvorišče ali dolgotrajno vadbo. Ta pasma je nagnjena k vročinski izčrpanosti, zato aktivnosti ne smemo izvajati pri visokih temperaturah. Sprehode in aktivno igro omejite na hladna jutra in večere.

francoski buldog družaben pes

Vzgoja

Priporočljiva je zgodnja socializacija in tečaji usposabljanja mladičev francoskih buldogov. Izpostavljanje mladiča različnim ljudem, krajem in situacijam bo vašemu mlademu francoskemu buldogu pomagalo, da se razvije v dobro prilagojenega odraslega psa. Tečaji šolanja mladičev so del procesa socializacije, spodbujajo dobro vedenje in pomagajo lastniku, da se nauči prepoznati in odpraviti slabe navade psa. Francoski buldogi so velike osebnosti in lahko potrebujejo precej treninga, da postanejo civilizirani. Lahko so trmasti, vendar so v srcu prijetni za ljudi in jih je zato enostavno usposobiti. Ustrezna motivacija (na primer hrana) in ustvarjanje igre v procesu bosta zagotovila njihovo sodelovanje.

Za šolanje so francoski buldogi torej zelo prilagodljivi, saj so po temperamentu in obnašanju pozorni ter odgovorni psi. Ljubezen do igre in sproščenost se tako prenašata tudi na treninge. Francoski buldogi so inteligentni in njihovo šolanje je enostavno, če ga naredite kot igro in poskrbite, da bo zabavno. So svobodomiselni in niso idealna pasma za tekmovanje v poslušnosti ali v vrlinah, čeprav se nekateri spoprimejo tudi s takšnim izzivom. Svobodomiselnost francoskih buldogov pa lahko vodi tudi v trmasto naravo, in če se odločijo, da se bodo zakopali v svoje pete, jih ni mogoče premakniti.

Razmnoževanje in mladički

Francoski buldogi pogosto potrebujejo umetno oploditev in zelo pogosto tudi carski rez, saj se več kot 80 % mladičev rodi na ta način. Veliko francoskih buldogov ni sposobnih za naravno razmnoževanje. To je zato, ker imajo francoski buldogi zelo tanke kolke, zaradi česar je skoraj onemogočeno naravno razmnoževanje. Zato morajo vzreditelji poskrbeti za umetno oploditev samic. Ženske samice francoskih buldogov imajo lahko tudi nestanovitne ali tihe popadke, kar je lahko stranski učinek bolezni ščitnice ali oslabljenega delovanja ščitnice.

Cena in nakup francoskega buldoga

Za psa z rodovnikom je cenovni razpon med 800 in 1500€ za mladička, lahko tudi več. Ob nakupu bodite pozorni na izbiro primernega rejca, na ceno, ki vam jo ponudi, ter na pridobitev vse potrebne dokumentacije, ki jo vaš rodovniški francoski buldog potrebuje.

Nemški ovčar
Nazaj na seznam
Cane corso

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506