Brezplačna poštnina nad 38 EUR (DPD)

Avstralski ovčar

Inteligenten in deloven pes.

Avstralski ovčar - Pasma

Kljub imenu je pasma avstralski ovčar nastala na zahodu Združenih držav Amerike in ne v Avstraliji v času zlate mrzlice v 40. letih 19. stoletja. Prvotno so bili vzrejeni za pašo živine, po srcu pa so še vedno delovni psi. Najsrečnejši so, ko imajo za opraviti določeno delo. Lahko so čudoviti družinski spremljevalci, če svojo inteligenco in energijo usmerijo v pasje športe ali dejavnosti.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi

Velikost: srednje velik

Barva: modra ali rdeča marmornata, rdeča ali črna z ožigi ter z belimi oznakami ali brez. Bela barva je dovoljena le na glavi, vratu, prsih in nogah

Višina: 46–53 cm samice, 51–58 samci

Teža: 13–22 Kg

Temperament: pameten, usmerjen k delu, živahen

Pričakovana življenjska doba: 10–15 let

Dlaka: srednje dolga in bujna

Zahtevnost nege: zahtevna

Primeren bivalni prostor: hiša z velikim vrtom na podeželju, ni primeren za urbano okolje

Zahtevana aktivnost: veliko – dolgi sprehodi in teki, zelo intenzivno, veliko gibanja v naravi

Bivalni prostor: Vrt s pesjakom ali hiša z vrtom

Velikost legla: 6–9, povprečno 7 mladičkov

Priljubljenost pasme: 17. mesto od 197

avstralski ovčar videz

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 2

Velikost: 3

Primeren za življenje v stanovanju: 1

Stopnja energije: 5

Stopnja izpadanja dlak: 3

Zahtevnost nege: 4

Lahko ostane cel dan sam: 2

Dojemljivost za učenje: 5

Inteligenca: 5

Igrivost: 5

Naklonjenost do otrok: 4

Prijaznost do mačk: 4

Nagnjenost k pobegu: 5

Nagnjenost k grizenju: 2

Nagnjenost k lajanju: 4

Zdravje: 2

Nabiranje teže: 4

Skupina: ovčarski in pastirski psi


Avstralski ovčar – zgodovina

Avstralski ovčar v resnici ni avstralska pasma, ampak je v Ameriko prišel iz Avstralije. Ena od priljubljenih teorij o izvoru pasme se začenja v 19. stoletju, ko so se Baski iz Evrope naselili v Avstraliji in s seboj prinesli svoje ovce in ovčarske pse. Kmalu zatem se je veliko teh pastirjev s svojimi psi in ovcami preselilo na zahod ZDA. Ameriški ovčarji so te pse poimenovali avstralski ovčarji, saj je bilo to njihovo neposredno bivališče.

Na razgibanem območju Avstralije in zahodne Amerike so bile za pastirske pse postavljene zahteve, s katerimi se v Evropi niso srečevali, vendar so se baskovski psi z različnimi križanji in strogo selekcijo za delovne sposobnosti kmalu prilagodili in se v teh težkih razmerah izkazali. Pasma je ostala neopazna do petdesetih let 20. stoletja, ko so jo predstavili v priljubljenem triku s psi, ki so nastopali na rodeu in se pojavljali v filmih.

Pasma je doživela razcvet priljubljenosti v letih po drugi svetovni vojni, ki je šel z roko v roki z obnovljenim zanimanjem za jahanje v zahodnem slogu. Množice na rodeih in konjeniških razstavah ter gledalci vesternov in televizijskih oddaj so bili navdušeni nad atletskimi psi, ki so delali skupaj s kavboji. Kljub velikemu zanimanju zanjo je Ameriški kinološki klub pasmo priznal šele leta 1993.

Prepoznavnost pasme

Od konca 20. stoletja se avstralski ovčar vse pogosteje pojavlja na konformističnih razstavah in je postal izjemno priljubljen pes družabnik. Leta 2019 ga je Ameriški kinološki klub uvrstil na 15. mesto najbolj priljubljenih pasem psov v Združenih državah Amerike.

Danes je avstralski ovčar še vedno enako privlačen, energičen in pameten pes, ki se je na starem Zahodu izkazal za tako koristnega za rančerje in kmete. Mnogi ga imajo radi in uživa v življenju kot družinski spremljevalec, zaščitnik in pastirski pes.

Videz

Avstralski ovčarji so srednje veliki psi s čvrsto zgradbo telesa in nizkim težiščem. Visoki so približno 46–53 cm (samice) in 51–58 samci, težki pa nekje 13–22 Kg. Samci so običajno višji in težji od samic. Imajo bujno, srednje dolgo dlako, ki je ravna ali rahlo valovita. Dvojna dlaka je odporna na vremenske vplive. Na zadnjem delu nog imajo puhasto dlako, okoli vratu pa bogato grivo. Barve dlake so različne, za pasmo avstralskega ovčarja se priznavajo modra ali rdeča marmornata barva, rdeča ali črna z ožigi ter z belimi oznakami ali brez. Bela barva je dovoljena le na glavi, vratu, prsih in nogah. Večina avstralskih psov ima naravno kratek rep, včasih pa se rep, če je daljši od štirih centimetrov, tudi prikrajša. Njegov izraz pa je živahen, inteligenten in navdušen.

avstralski ovčar glava

Karakter in temperament

Avstralski ovčarji, ki so vzrejeni kot psi, ki ukazujejo živini in jih vodijo, lahko prevzamejo in bodo prevzeli dominantno vlogo v domu, če jim ne boste zagotovili trdnega in samozavestnega vodenja. Zato so slaba izbira za prve ali plašne lastnike. Ta pasma je dovolj mišičasta in močna za celodnevno delo, pri tem pa ne žrtvuje hitrosti in okretnosti. Hoja ovčarja je svobodna in lahkotna, sposoben pa je tudi takojšnje spremembe smeri ali hitrosti.

Tako kot številni pastirski psi so tudi avstralski ovčarji po naravi zvesti svoji družini, do tujcev pa so zadržani. Ko so mladi, potrebujejo zgodnjo socializacijo – izpostavljenost različnim ljudem, pogledom, zvokom in izkušnjam. Socializacija pomaga zagotoviti, da bo vaš mladiček avstralskega ovčarja zrasel v vsestranskega psa. Če ga vpišete v tečaj za mladiče, je to odličen začetek. Redno vabljenje obiskovalcev in vodenje v živahne parke, trgovine, v katerih so dovoljeni psi, ter na sproščene sprehode, kjer spoznava sosede, mu bodo prav tako pomagali izpopolniti njegove socialne spretnosti.

Avstralski ovčar je zelo vzdržljiv, ljubezniv, drzen, pozoren, samozavesten, neodvisen, pameten in odziven. Če ne dobijo priložnosti za vadbo in izzivanje svojih močno razvitih duševnih in telesnih dejavnosti, lahko postanejo frustrirani in težko živijo. Ob ustrezni vadbi in šolanju je ta pes zvest, popolnoma predan in poslušen spremljevalec. Znana pa je tudi po tem, da je zadržan do tujcev in ima zaščitniško naravo, npr. z grizenjem lahko poskuša pregnati vsiljivce in zaščititi svoje družinske člane, sploh otroke, in majhne živali.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Avstralski ovčarji so pastirski psi in mnogi otroke štejejo za del svoje črede, zato boste morali svojega avstralskega ovčarja naučiti, da lovljenje in grizenje otrok ni dovoljeno. Ko se tega naučijo, so čudoviti spremljevalci družin z otroki.

Otroke vedno naučite, kako naj se približujejo in dotikajo psov ter vedno nadzorujte stike med psi in majhnimi otroki, da preprečite grizenje ali vlečenje za ušesa ali rep. Otroka naučite, naj se nikoli ne približuje nobenemu psu, ko ta je ali spi, ali mu poskuša odvzeti hrano. Noben pes, ne glede na to kako prijazen je, ne sme ostati brez nadzora z otrokom.

Psi se lahko razumejo tudi z drugimi hišnimi ljubljenčki, čeprav jih bodo morda poskušali pregnati. Kar je lahko kdaj manjši problem zlasti pri tujih mačkah. Bodite pozorni na svojega avstralskega ovčarja, kadar so v bližini druge hišne živali, dokler se ta ne nauči, da to niso člani njegove črede.

avstralski ovčar, aktiven pes

Hranjenje

Priporočena dnevna količina je 1,5 do 2,5 skodelice visokokakovostne suhe hrane na dan, razdeljena v dva obroka. Kolikšno količino hrane poje vaš odrasli avstralski ovčar, je odvisno od njegove velikosti, starosti, zgradbe, metabolizma in stopnje aktivnosti. Psi so tako kot ljudje individualni in ne potrebujejo enake količine hrane. Skoraj samoumevno je, da bo zelo aktiven pes potreboval več hrane kot pes, ki živi na kavču. Pomembna je tudi kakovost hrane za pse, ki jo kupite – boljša kot je hrana za pse, bolj bo nahranila vašega psa in manj je boste morali stresati v pasjo skledo. Svojega psa ohranite v dobri kondiciji tako, da mu hrano odmerite in ga hranite dvakrat na dan, namesto da hrano ves čas puščate zunaj. Če niste prepričani, ali ima prekomerno telesno težo, ga preizkusite z očmi in rokami.

Vsaka dieta mora biti primerna starosti psa (mladič, odrasel pes ali starejši pes). Nekateri psi so nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato pazite na porabo kalorij in telesno težo svojega psa. Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko njihovo preveliko število povzroči debelost. Preberite, katera človeška hrana je varna za pse in katera ne. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem. Ker je avstralski ovčar izjemno aktiven, mu mora biti vedno na voljo tudi čista in sveža voda.

Primeren bivalni prostor

Avstralski ovčarji, zlasti tisti iz delovnih krdel, so aktivni psi, ki morajo biti skoraj ves čas zaposleni. Če ostanejo sami in zaprti, postanejo nesrečni in lahko postanejo destruktivni. Najprimernejši so za življenje na podeželju ali pa morajo imeti vsaj veliko ograjeno dvorišče in lastnike, ki želijo preživljati čas s svojim psom. Življenje v majhnem stanovanju zanje ni primerno, prav tako zanj ni primerno mesto življenje.

Čeprav avstralski ovčar resda potrebuje dom z velikim dvoriščem, se lahko prilagodi vsakemu okolju, če mu ljudje vsak dan namenijo nekaj ur intenzivne vadbe. In kljub temu da avstralski ovčar obožuje naravo, nikakor ni dvoriščni pes, ki bi nepremično stražil. Vzgojen je za aktivno delo z ljudmi. Če je vaš avstralski ovčar družinski hišni ljubljenček, lahko živi v zaprtih prostorih z vami in raje ne v pesjaku, saj družinski avstralski ovčar ne mara biti sam.

avstralski ovčar temperament

Zdravje

Avstralski ovčarji so na splošno zdravi, vendar so tako kot vse pasme nagnjeni k določenim zdravstvenim težavam. Vsi psi ne bodo zboleli za katero koli ali vsemi spodaj naštetimi boleznimi, vendar je pomembno, da se jih zavedate, če razmišljate o tej pasmi. Če kupujete mladiča, poiščite dobrega vzreditelja, ki vam bo pokazal zdravstvena spričevala obeh staršev mladiča. Zdravstvena potrdila dokazujejo, da je bil pes testiran na določeno bolezen in da je zanjo zdrav. Pri avstralskih ovčarjih morate imeti  zdravstvena spričevala za displazijo kolkov (z oceno dobro ali bolje), displazijo komolcev, hipotirozo in von Willebrandovo bolezen.

Večji in pogosti zdravstveni problemi so katarakta, CEA, manjši pa hipotiroza, hipotireoza, Pelger-Huetov sindrom, koloboma šarenice, CEA, hipotiroza. Občasno trpijo za lumbalnim sakralnim sindromom, epilepsijo, PRA, distihiazo, displazijo komolca. Predlagani testi so pregled kolka, očesa, ščitnice, DNK za CEA in komolcev.

Nega

Avstralski ovčar ima srednje dolgo vodoodporno dlako, ki mu zagotavlja udobje v dežju in snegu. Avstralski ovčarji v hladnem podnebju imajo tako gostejši kožuh kot tisti psi, ki živijo na bolj sončnih območjih. Telo pokriva ravna ali valovita dlaka, na glavi in ušesih, sprednjem delu sprednjih nog in pod petami (v pasjem jeziku imenovanimi kolki) pa je kratka, gladka dlaka. Da bi preprečili nastajanje neprijetnih sprijetih klobčičev dlak, avstrijskega kosmatinca tedensko krtačite, v sezoni večjega izločanja urina pa še pogosteje. Preden začnete krtačiti dlako, jo popršite z balzamom za pasjo dlako, razredčenim z vodo, da jo razmaknete. Nato z gladko krtačo gladite v smeri rasti dlake, pri čemer pazite, da pridete vse do kože – ne  drgnite samo po vrhu dlake. Za odstranjevanje odvečne dlake so priročne tudi krtače za podkožje. Za ušesi se pogosto pojavljajo dlake, ki jih boste morda morali prebiti z glavnikom za odstranjevanje dlake. Vse te pripomočke za nego lahko najdete tudi v naši trgovini. Če ga boste redno krtačili, bo vaš avstralski ovčar potreboval kopel le, ko bo umazan, kar pa verjetno ne bo več kot nekajkrat na leto. Uporabljajte šampon, narejen za pse, da mu ne izsušite kože in dlake.

Avstralski ovčarji pogosto delajo oz. se igrajo na prostem, zato ni nič nenavadnega, da pridejo domov bolj umazani, kot so odšli. Če pa niso prišli v posebej umazano situacijo, potrebujejo kopel le občasno. Tako kot pri vseh pasmah je treba tudi pri njih redno striči nohte, da jih ne ovirajo in povzročajo bolečine.

Potrebna količina gibanja

Avstralski ovčar je zelo energičen in športen pes, zato potrebuje veliko vsakodnevnega gibanja. Na voljo mu mora biti vsaj veliko ograjeno dvorišče, na katerem lahko vsak dan vsaj uro ali dve teče naokoli. Ker se tesno povežejo s svojimi lastniki, jih radi vedno spremljajo na dolgih sprehodih – ali še bolje, na dolgih pohodih. Ko avstralski ovčar zapusti mladostništvo in je njegov skeletni sistem popolnoma oblikovan, je lahko odličen spremljevalec tudi pri teku. Najbolje pa je, da mu damo delo, bodisi da pase živino, čuva otroke ali tekmuje na kinoloških prireditvah, kot so preizkušnje v poslušnosti, pasenju, veščinah in spretnostih.

Povodec za tek s psom najdeš na povezavi.

Avstralski ovčarji potrebujejo približno 30 do 60 minut gibanja na dan, po možnosti z energičnimi aktivnostmi, kot je igranje frizbija. Potrebujejo tudi delo, na primer vsakodnevno usposabljanje za poslušnost ali tekmovanje na preizkušnjah v pastirstvu in veščinah. Avstralski ovčarji so lahko zelo destruktivni in lahko dolgo lajajo, če ne dobijo zadostne količine gibanja in duševne stimulacije, ki ju potrebujejo.

Vzgoja

Za avstralskega ovčarja sta nujna zgodnja socializacija in trening poslušnosti. Eden od najpogostejših razlogov, zakaj avstrijski ovčarji končajo v reševalnih akcijah, je, da lastniki niso znali (ali niso hoteli) konstruktivno usmerjati neizmerne energije te pasme z usposabljanjem. Avstralci so močno vezani na družino, zato so lahko teritorialni in pretirano varujejo lastnino svojih lastnikov, poleg tega pa lahko postanejo destruktivni, če so prepogosto in za daljši čas prepuščeni družbi. K sreči je zaradi njihove zvestobe, poslušnosti, inteligentnosti in velike energije te pasme zelo lahko usposobiti.

Mladički avstralskega ovčarja ne potrebujejo toliko težke in intenzivne vadbe kot odrasli, pravzaprav jim ne smete pustiti teči po trdih površinah, kot je beton, ali veliko skakati, dokler niso stari vsaj eno leto. To bi lahko obremenilo njihov še vedno razvijajoči se skeletni sistem in v prihodnosti povzročilo težave s sklepi.

Razmnoževanje in mladički

Povprečna velikost legla zdravih avstralskih ovčarjev je med 7 in 8 mladičev. Redko se zgodi tudi, da večji avstralski ovčarji v enem leglu skotijo celo 10 mladičev. Manjši avstralski ovčar pa lahko rodi le 2 ali 3 mladiče naenkrat.

Cena in nakup

Povprečna cena za mladiča avstralskega ovčarja pri pooblaščenem vzreditelju je trenutno med 490 in 700 evri, običajno so ženski mladiči nekoliko cenejši od moških. Ob nakupu bodite pozorni na izbiro primernega rejca, na ceno, ki vam jo ponudi, ter na pridobitev vse potrebne dokumentacije, ki jo vaš rodovniški francoski buldog potrebuje. 

Beagle
Nazaj na seznam
Pomeranec

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506