Brezplačna dostava za naročila nad 38€ (DPD)

KUŽNI PASJI KAŠELJ

KUŽNI PASJI KAŠELJ

Ali vaš pes kašlja? Lahko gre za kužni kašelj, zato berite dalje! Kužni pasji kašelj je zelo nalezljivo kužno obolenje zgornjih dihal pri psih (vnetje sapnika in sapnic), ki ga imenujemo kužni kašelj, strokovno infekciozni traheobronhitis. Pogosto slišimo tudi angleški izraz za to bolezen `Kennel Cough´.

ZAKAJ PES KAŠLJA?

Kužni kašelj psov lahko povzroči en virus ali več različnih virusov- virus para influence, virus pasje kuge, respiratorni koronavirus, pneumovirus itd. Pogosto se psi sočasno okužijo še z bakterijo -Bordetella bronchiseptica. Kako hudo bo zbolel naš pes je tako odvisno od povzročitelja (ali gre samo za virusno okužbo ali kombinacijo virusa in bakterije), zdravstvenega stanja psa, imunskega sistema psa in od nege, ki jo namenimo psu v času obolenja.

KAKO SE KUŽNI KAŠELJ PRENAŠA?

Kužni kašelj je zelo nalezljiva kužna bolezen psov, ki se med pasjo populacijo zelo hitro širi. Bolezen se prenaša direktno s stikom zdrave in bolne živali, ki kašlja ali indirektno preko okuženih površin. Bolezen se zelo hitro širi- s kašljanjem, kapljično po zraku, z izdihanim zrakom, izločkom iz ust, smrčka itd. Vaš pes se lahko praktično okuži kjer je v stiku z drugimi psi- v pasji šoli, na sprehodu, v zavetišču, pri pasjem frizerju, v varstvu- pasjem hotelu… Še posebej veliko tveganje predstavljajo majhni prostori z veliko psi (vzrejališča, hoteli, zavetišča... ).

Kužni kašelj razsaja predvsem v prelomnih obdobjih leta, kot sta jesen-zima in zima-pomlad. V tem obdobju vam svetujem, da se izogibate stiku s psi, ki kažejo znake obolenja.

NAJPOGOSTEJŠI SIMPTOMI KUŽNEGA KAŠLJA

Za kužni kašelj je značilno, da se simptomi bolezni pojavijo nenadoma, najpogosteje zvečer ali ponoči. Pri psih opazimo:

  • Močno in krčevito kašljanje
  • Glasno davljenje (lastniki pogosto mislijo, da se je psu nekaj zataknilo v grlu)
  • Bruhanje želodčne vsebine in bele goste pene
  • Voden izcedek iz nosu, oči
  • Suh in dražeč kašelj.

Kako huda oblika kužnega kašlja se bo razvila je odvisno od povzročitelja in imunskega statusa psa. Pri lažjih oblikah opazimo le intenziven suh in dražeč kašelj, med tem ko je pes po počutju ok, ima normalen apetit itd. Pri težjih oblikah kužnega kašlja pa se lahko pojavi tudi vročina, slabo počutje psa, nezanimanje za okolico, oteženo dihanje, neješčnost, apatija. Bolezen se lahko razvije tudi v pljučnico. Pri pojavu bolezni so najhujši prvi dnevi, ko so vsi simptomi najbolj izraženi, nato se običajno stanje prične umirjati. Sam kašelj lahko traja še 3 tedne ali več. Psi prenašajo bolezen še nekaj tednov, potem ko nehajo kašljati!

KOLIKO ČASA TRAJA KUŽNI KAŠELJ?

Čas od okužbe in do izbruha bolezni (inkubacijska doba) je zelo različna, lahko traja dva dni, lahko pa celo nekaj tednov, v povprečju pa približno en teden. Klinični znaki bolezni so najbolj intenzivni 4-10 dni, ko je tudi kašelj najbolj močan. Zbolijo lahko psi vseh starostnih skupin in vseh pasem, najbolj pa so občutljivi mladiči, starejši psi in imunsko oslabeli psi.

ZDRAVLJENJE KUŽNEGA KAŠLJA

Bolezen ni smrtno nevarna in navadno mine sama od sebe. Vsekakor pa je bolezen potrebno jemati zelo resno in ob pojavu znakov obiskati veterinarja. Ni vsak kašelj kužni kašelj! Pri starejših psih gre lahko npr. za neodkrito srčno popuščanje ali drugo bolezen pljuč.

Veterinar bo vašemu psu morda predpisal zdravila, ki pomirijo kašelj ali olajšajo izkašljevanje. Kadar pa gre za hujšo obliko bolezni, ko se virusom pridruži še bakterijska okužba, je običajno potrebno zdravljenje z antibiotiki, podporna terapija in hospitalizacija.

KAKO LAHKO POMAGAMO SAMI?

Kadar gre za lažjo obliko bolezni, posebnega predpisanega zdravljenja ni. Moramo počakati, da bolezen mine sama od sebe (nekaj dni do nekaj tednov). Zelo pomembno je, da v tem času poskrbimo za okrepitev imunskega sistema psa, ga fizično ne obremenjujemo, pes potrebuje počitek. Zelo pomembna je tudi zdrava prehrana! Psu pa lahko olajšamo izkašljevanje, ter omilimo kašelj s  sirupom Asbrip pet. Gre za zeliščni sirup, ki pomirja in sprošča, ter znatno izboljša simptome kužnega kašlja:

  • Zmanjša kašelj (pomirja)
  • Zmanjša boleče in oteženo požiranje
  • Čisti dihalne poti (meta in evkaliptus)
  • Pomirja kašelj (meta in evkaliptus)
  • Molekularno aktivirana askorbinska in jabolčna kislina pomagata krepiti imunski sistem in zmanjševati oksidativni stres.

Psu lahko pomagamo še z vlaženjem dihalnih poti (para. Vlažilci zraka), uporabo oprsnice (ovratnica namreč pritiska na sapnik psa in tako stimulira psa na kašelj).

Bolhe | Vse o bolhah pri psih in mačkah
Nazaj na seznam
Nega pasjih tačk in smrčka

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506