Brezplačna poštnina nad 38 EUR (DPD)

Debelost pri psih | Kdaj je pes debel?

Debelost pri psih | Kdaj je pes debel?

Prekomerna telesna teža pri psih je tako kot pri ljudeh ena najhitreje rastočih zdravstvenih težav. Debelost je stanje, ko se v telesu nakopiči prevelika količina maščob. Gre za najpogostejšo motnjo pri psih, ki je povezana z nepravilno prehrano.

Debelost zagotovo zmanjša kvaliteto življenja vašega psa, poveča pa tudi možnost za nastanek sekundarnih obolenj, najpomembnejše pa je dejstvo, da debelost skrajša življenjsko dobo psa. Zato je pomembno, da preprečimo kopičenje odvečnih kilogramov!

Za debelost psov so v večini primerov krivi lastniki, saj je lastnik tisti, ki uravnava količino zaužitih kalorij. Vsak pes ima ne glede na pasmo in spol, določeno svojo optimalno telesno težo.  Pri optimalni telesni teži je tako pes najbolj zadovoljen in vitalen.

VZROKI ZA DEBELOST PRI PSIH

Debelost nastane takrat, ko pes v svoj organizem vnese več energije kot pa jo porabi. Najpogosteje pride do debelosti zaradi prekomernega hranjenja in premalo gibanja. Pogosta dejavnika sta tudi genetika, ter hormonske motnje.

 1. GENETIKA:

Genetika pomembno vpliva na koncentracijo in aktivnost različnih regulatorjev presnove in s tem na njeno učinkovitost. Pri psih so genetski dejavniki, ki povečajo tveganje  za pojav debelosti, povezani predvsem s pasmo. Vrste psov, ki so nagnjene k debelosti so labradorci, zlati prinašalci, koker španijeli, mopsi, kavalir King Charles španijeli, beagli… Pri labradorcih so celo ugotovili, da del populacije nosi tudi mutacije v genu POMC, ki je vzrok za povečan apetit in posledično debelost.

 1. PREKOMERNO HRANJENJE:

Gre za enega glavnih vzrokov za prekomerno telesno maso pri psih! Kadar imajo živali na voljo neomejene količine visoko kalorične hrane, hitro pride do energetskega viška in kopičenja maščob v telesu. To ima še poseben pomen, pri živalih, ki so genetsko nagnjene k debelosti. Zelo velik vpliv na pojav debelosti pa imajo tudi hranjenje s priboljški, hranjenje s človeško hrano z mize, ter razmere ko psa hrani več različnih oseb. Kadar gre za težavo s prekomernih hranjenjem vam svetujem, da hrano psu odmerjate z doziranjem z merilno posodico oz. tehtanjem, se z ostalimi družinskimi člani dogovorite o režimu hranjenja, psa ne hranite z mize (z ostanki človeške hrane), količino priboljškov vštejte v dnevne potrebe, tako da izračunate kalorije (pasji piškoti so običajno kar visoko kalorični).

 1. NEUSTREZNA HRANA:

Količina hrane, ki jo ponudimo psu sicer ustreza, vendar je njena sestava neprimerna. Gre za hrano, ki je prebogata z maščobami, beljakovinami, ogljikovimi hidrati, katerih pes ne porabi, temveč se kopičijo v obliki maščob v telesu. Psi imajo tudi različno hitrost presnove, ki vpliva na pojav debelosti. V kolikor hranite svojega psa z neustrezno hrano, vam svetujem postopno menjavo hrane na kvalitetnejšo.     

 1. POMANJAKNJE TELESNE AKTIVNOSTI:

Telesna aktivnost ima velik vpliv na pojav prekomerne telesne mase. S telesno aktivnostjo se porablja energija, v kolikor je pes manj aktiven ali celo neaktiven pride zopet do viška energije in do kopičenja v obliki maščobe. Koliko je določen pes aktiven je odvisno od življenjskega stila lastnika. Do zmanjšane telesne aktivnosti pa lahko pride tudi zaradi drugih bolezni, poškodb mišično-skeletnega sistema, dolgotrajnega jemanje določenih zdravil…

 

 1. STAROST:

S starostjo psov se zmanjšuje tudi potreba po energiji! Debelost pri psih se po ugotovitvah pojavlja najpogosteje med petim in enajstim letom starosti. Zaradi debelosti imajo živali tudi krajšo življenjsko dobo!

 

 1. STERILIZACIJA in KASTRACIJA

Med psi in psicami po podatkih ni razlik v potrebah po energiji. Na pojav debelosti pa zagotovo vplivata sterilizacija/kastracija, saj se spremeni poraba energije. Zaradi posega pride do zmanjšanja androgenih in estrogenih hormonov, ki pa imajo sicer anabolni učinek, vpliv na porabo energije. Pri steriliziranih/kastriranih živalih pogosto pride tudi do zmanjšanja fizične aktivnosti, posledično večji pojav debelosti.

 

 1. DRUGE BOLEZNI:

Na pojav debelosti vplivajo tudi nekatere druge bolezni, npr. hormonske bolezni. Zaradi spremenjene količine hormonov, pride do spremenjenega metabolizma in posledično do hitrejšega viška energije. V kolikor sumite, da ima vaš pes zdravstveno težavo, vam svetujem, da ga čim prej odpeljete na pregled k veterinarju, ki bo opravil vse potrebne diagnostične postopke, da bi ugotovil vzrok za debelost pri vašem psu.

POSLEDICE DEBELOSTI

  Debelost ima za posledico veliko zdravstvenih težav:  

 

 • Pojav sladkorne bolezni
 • Povečane vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi
 • Degenerativne in travmatske ortopedske težave (povečana telesna masa, obremenjuje sklepe, predvsem kolenska in kolčna sklepa, pojav osteoartritisov)
 • Kardiovaskularne motnje (povečan krvni tlak, kongestivna odpoved srca)
 • Oteženo dihanje (sopenje, kašelj)
 • Težave s kožo (dermatitisi, zaradi povečane občutljivosti na infekcije)
 • Povečana možnost nastanka urinskih kamnov
 • Spremenjeno delovanje jeter
 • Zmanjšana fizična aktivnost
 • Debelost predstavlja tveganje v anesteziji
 • Slabše celjenje ran itd.

 

OCENJEVANJE DEBELOSTI

Ocenjevanje debelosti in njeno natančno določanje je lahko precej zahtevna naloga! Ocena pacienta je velikokrat subjektivna, saj se živali precej razlikujejo med seboj po velikosti in obliki telesa. Poznamo različne kriterije in lestvice po katerih lahko ocenjujemo debelost. Najpogosteje se uporablja sistem s točkovanjem (BCS- body condition score), ki ima običajno 3 do 9 kategorij v katere uvrstimo živali. Pri ocenjevanju smo posebej pozorni na silhueto telesa pri pogledu od zgoraj navzdol, na trebušno linijo, na otipljivost reber in kostnih štrlin.

 

Na splošno lahko rečemo da imajo psi z normalno telesno kondicijo:

 • Normalen obris in obliko telesa
 • Kostne štrline in rebra lahko otipamo, vendar jih ne vidimo
 • Trebušna maščoba je skrita in je ne vidimo ali tipamo.

Kadar uporabljamo 5-stopenjski sistem in žival ocenimo s 3,5 ali več, pomeni, da je žival pretežka in da mora izgubiti telesno maso.

 

KAKO UČINKOVITO ZMANJŠATI TELESNO TEŽO PSA?

Pri zmanjševanju telesne teže psa je najpomembnejši prvi korak, pravilna prehrana! Pes mora dobivati kakovostno uravnoteženo in popolno hrano, ki ima ustrezen delež maščob in ogljikovih hidratov. Ko imamo ustrezno hrano, je naslednja stopnja ustrezna količina hrane! Pravilno odmerjanje, tehtanje hrane glede na težo psa! Obstajajo tudi formule po katerih izračunamo ustrezno količino kalorij, ki jih pes potrebuje v dnevu.


Hujšanje psa ni enostavna naloga, potrebuje strogo disciplino lastnika! Najpomembnejše je, da psu ponudimo kakovostno in uravnoteženo hrano z zmanjšano energetsko vrednostjo- ˝light˝ oz. se odločimo za veterinarsko dieto, ki je namenjena hujšanju in vzdrževanju telesne teže psa. O izbiri prehrane za pse se lahko posvetujete z našimi veterinarji na telefonski številki 031 420 506 ali nam pišete preko elektronske pošte na info@pasjahrana.net.

Ko izberemo primerno hrano, psa hranimo le s to in seveda v primerni količini! Pomembno je, da vedno količino hrane upoštevamo za idealno težo psa, torej težo, ki bi jo pes sicer normalno moral imeti. Zelo pomembno je, da se diete držijo vsi družinski člani! Količino priboljškov tudi omejimo in kalorično vrednost vračunamo v dnevno količino hrane. Lahko izberemo tudi priboljške z manj maščob.

Poleg zmanjšanega vnosa kalorij v telo psa je ključnega pomena pri hujšanju gibanje! Psa odpeljimo večkrat na dan na sprehod, se z njim igrajmo.

Priporočam vam, da psa redno 1x na teden tehtate in spremljate njegovo težo.

Ključnega pomena pri ohranjanju zdravja vašega psa je tudi normalna telesna teža! Pri tem imamo glavno vlogo prav lastniki, ki poskrbimo za kakovosten in uravnotežen obrok psa in zadostno količino gibanja.

 

Klara Krek, dr.vet.med.

Debelost pri mačkah | Kakšna je normalna teža...
Nazaj na seznam
Dermoscent spo On | Kožne kapljice proti prhl...

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506