Nalaganje
Brezplačna dostava za naročila nad 38€ (DPD)

DEBELOST PRI MAČKAH

DEBELOST PRI MAČKAH

Prekomerna telesna teža pri mačkah je tako kot pri ljudeh ena najhitreje rastočih zdravstvenih težav. Že skoraj vsaka druga mačka ima prekomerno telesno težo. Debelost je stanje, ko se v telesu nakopiči prevelika količina maščob. Gre za zdravstveno motnjo pri mačkah, ki jo moramo jemati zelo resno in ima za posledice številne resne zdravje ogrožajoče posledice.

Debelost zagotovo zmanjša kvaliteto življenja vaše mačke, poveča pa tudi možnost za nastanek sekundarnih obolenj (sladkorna bolezen, težave s srcem in sklepi), najpomembnejše pa je dejstvo, da debelost skrajša življenjsko dobo mačke. Zato je pomembno, da preprečimo kopičenje odvečnih kilogramov!

Za debelost psov so v večini primerov krivi lastniki, saj je lastnik tisti, ki uravnava količino zaužitih kalorij.

VZROKI ZA DEBELOST PRI MAČKAH

Debelost nastane takrat, ko mačka v svoj organizem vnese več energije kot pa jo porabi. Najpogosteje pride do debelosti zaradi prekomernega hranjenja in premalo gibanja. Običajno na debelost mačk vpliva več različnih dejavnikov.

 

 1. PREKOMERNO HRANJENJE:

Gre za enega glavnih vzrokov za prekomerno telesno maso pri mačkah! Kadar imajo živali na voljo neomejene količine visoko kalorične hrane, hitro pride do energetskega viška in kopičenja maščob v telesu. To ima še poseben pomen, pri mačkah, ki živijo izključno v stanovanju ali hiši in težko porabijo odvečno energijo samo z gibanjem, saj običajno nimajo dovolj prostora za gibanje.

Zelo velik vpliv na pojav debelosti pa imajo tudi prekomerno hranjenje s priboljški, hranjenje s človeško hrano z mize, ter razmere ko mačka hrani več različnih oseb. Kadar gre za težavo s prekomernih hranjenjem vam svetujem, da hrano mački odmerjate z doziranjem z merilno posodico oz. tehtanjem, se z ostalimi družinskimi člani dogovorite o režimu hranjenja, mačke ne hranite z mize (z ostanki človeške hrane), količino priboljškov vštejte v dnevne potrebe, tako da izračunate kalorije (priboljški so običajno kar visoko kalorični). Pri mačkah je zelo pomembno tudi dejstvo, da mačke rade jedo iz samega dolgčasa ali kadar so pod stalnim stresom. Lastniki mačk delamo tudi pogosto napako, da ima mačka stalno na voljo hrano in nimamo nadzora nad tem koliko maček dejansko poje, posodico enostavno samo napolnimo, ko v njej ni več veliko hrane. Zelo velik problem pa je tudi v gospodinjstvih z več mačkami! Tam je zelo težko nadzirati koliko poje katera mačka, včasih so pri hranjenju določene mačke agresivne in ne pustijo do hrane drugih mačk, zato se nekatere predebele, druge z normalno telesno težo. V takem primeru se priporoča, da se jih za čas hranjenja loči po prostorih, da vsaka mačka dobi ustrezno količino hrane.

 1. NEUSTREZNA HRANA:

Količina hrane, ki jo ponudimo mačku je sicer ustreza, vendar je njena sestava neprimerna. Gre za hrano, ki je prebogata z maščobami, beljakovinami, ogljikovimi hidrati, katerih maček ne porabi, temveč se kopičijo v obliki maščob v telesu. V kolikor hranite svojega mačka z neustrezno hrano, vam svetujem postopno menjavo hrane na kvalitetnejšo.    

 1. POMANJAKNJE TELESNE AKTIVNOSTI:

Telesna aktivnost ima velik vpliv na pojav prekomerne telesne mase. S telesno aktivnostjo se porablja energija, v kolikor je maček manj aktiven ali celo neaktiven pride zopet do viška energije in do kopičenja v obliki maščobe. Kot sem že omenila, je to predvsem težava mačk, ki živijo izključno samo v stanovanju ali hiši in nimajo dovolj možnosti za gibanje.

 1. STERILIZACIJA in KASTRACIJA

Na pojav debelosti pa zagotovo vplivata sterilizacija/kastracija, saj se spremeni poraba energije. Zaradi posega pride do zmanjšanja androgenih in estrogenih hormonov, ki pa imajo sicer anabolni učinek, vpliv na porabo energije. Pri steriliziranih/kastriranih mačkah pride tudi do zmanjšanja fizične aktivnosti in povečanega apetita, posledično večji pojav debelosti. Po kastraciji se zmanjšajo potrebe po energiji za približno 30%, zato moramo mački zmanjšati količino hrane, sicer je kar trikrat večja verjetnost, da pride do debelosti.

 

 1. STAROST:

S starostjo mačk se zmanjšuje tudi potreba po energiji! Zaradi debelosti imajo živali tudi krajšo življenjsko dobo!

 

 1. DRUGE BOLEZNI:

Na pojav debelosti vplivajo tudi nekatere druge bolezni, npr. hormonske bolezni. Zaradi spremenjene količine hormonov, pride do spremenjenega metabolizma in posledično do hitrejšega viška energije.  V kolikor sumite, da ima vaša mačka zdravstveno težavo, vam svetujem, da jo čim prej odpeljete na pregled k veterinarju, ki bo opravil vse potrebne diagnostične postopke, da bi ugotovil vzrok za debelost. Najpogostejše bolezni zaradi katerih ima vaša mačka lahko prekomerno telesno težo:

 • CUSHINGOVA BOLEZEN ali HIPERADRENOKORTICIZEM: gre za bolezen nadledvične žleze. Žleza neprestano proizvaja prevelike količine kortizola, kar vodi v povečan apetit, mačke pa se nerade gibajo in postanejo počasne. Zato pride posledično do povečanje količine maščob v telesu, ki se kopičijo še zlasti v predelu trebuha. Imajo velik in povešen trebuh, med tem ko je telo običajno vitko.
 • HIPOTIROIDIZEM ali PREMALO AKTIVNA ŠČITNICA: ščitnica je prav tako zelo pomembna žleza v telesu, ki pa pri tem stanju proizvaja premalo ščitničnih hormonov, ki so odgovorni za delovanje celic in porabo energije. Zaradi pomanjkanja ščitničnih hormonov celice delajo počasi in ne porabijo več toliko energije. Mačka posledično postane lena, se premalo giba in večino časa spi. Pri mačkah je pogostejša druga bolezen ščitnice, hipertiroidizem, ko ščitnica izloča preveč hormonov.
 • AKROMEGALIJA: gre za bolezen, ki nastane zaradi tumorja žleze na hipofizi. Tumor povzroči, da hipofiza prične izločati več rastnih hormonov. Zaradi več hormonov pride do rasti kosti, vezivnega tkiva, notranjih organov.. pri mački s to motnjo opazimo razmeroma veliko in široko glavo in velike tace. Rastni hormon povzroča tudi odpornost na inzulin, zato ej pri mačkah sekundarno tudi zelo pogosto sladkorna bolezen tipa II, ki ga je zelo težko nadzorovati z inzulinom. Posledica je povečan apetit in prekomerna telesna teža.

POSLEDICE DEBELOSTI

Debelost ima za posledico veliko zdravstvenih težav:

 

 • Pojav sladkorne bolezni ali diabetes mellitus: debelost predstavlja enega največjih dejavnikov tveganja za pojav sladkorne bolezni tipa II, ki je odporen na inzulin. Telo sicer proizvaja dovolj inzulina, vendar so receptorji neobčutljivi nanj. Mačke z diabetesom imajo povečan apetit in postanejo bolj lene.
 • Sekundarna jetrna lipidoza: zamaščenost jeter, ki se pojavi sekundarno pri debelih mačkah. Pojavi se kadar mačke (še posebej debele) ne jedo ali jedo zelo malo, zato se presnova aktivira iz maščobnih zalog. Mačke teh maščob ne morejo pretvoriti v energijo in jih kopičijo v jetrih. Jetra ne morejo več delovati in pride do odpovedi jeter! Zato opozorilo! Kadar mačka neha jesti in skoraj nič ne je več dni, jo moramo nujno odpeljati k veterinarju! Jetrna lipidoza je resno in življenje ogrožajoče stanje, ki zahteva čimprejšnjo veterinarsko pomoč!
 • Ortopedske težave : povečana telesna masa, obremenjuje sklepe, predvsem sta to komolčna in kolčna sklepa. Lahko pride do artritisa in artroz. Mačke, ki imajo težave in bolečine v sklepih se manj gibajo in več počivajo, vendar lastnik redko zazna, da ima maček težave s sklepi. Zaradi bolečin, se mačka čedalje manj giba in kar naprej pridobiva na telesni masi.
  • Kardiovaskularne motnje: debelost lahko poslabša že prisotne težave, debelost definitivno vpliva na visok krvni tlak, srce zaradi kopičenja maščob težje dela, poleg tega pa mora srce oskrbovati telo z večjo telesno maso in delovati kljub povišanemu krvnemu tlaku. Dolgoročno to vodi do poškodb srce in do srčnega popuščanja.
 • Oteženo dihanje: mačke s prekomerno telesno maso imajo večje potrebe po kisiku, ker pa se maščoba kopiči tudi v prsni votlini, se zmanjšuje kapaciteta pljuč, mačka ima večje potrebe po kisiku in manjši dihalni volumen, kar se kaže kot utrujenost in zasoplost mačke.
 • Težave s kožo: mačke se zaradi debelosti ne morejo več normalno negovati, ne dosežejo vseh mest na telesu, zato lahko pri takih mačkah opazimo prhljaj, dlaka izgleda mastna, nečista, lahko pride do raznih vnetij.
 • Bolezni sečil (FLUTD): mačke, ki so predebele se manj gibajo, psoledično tudi manj pijejo in manj hodijo na mačje starnišče, posledično dlje časa nosijo urin v mehurju, ki postane bolj koncentriran. S tem se lažje tvorijo urisnki kristali in posledično hitreje pride do razvoja sečnih kamnov. Sečni kamni seveda vodijo v kronično vnetje mehurja, najbolj nevarna pa je akutna zapora sečnice, ki je še posebej nevarna pri samcih. V tem primeru maček ne more odvajati urina! Gre za resno in življenje ogrožajoče stanje, ki zahteva nujno veterinarsko pomoč!!
 • Prebavne težave: pri debelih mačkah pogosto opazimo težave s prebavo, zaradi manj gibanja pogosto pride do zaprtja, težave z analnimi vrečkami…
 • Debelost predstavlja tveganje v anesteziji: maščobno tkivo akumulira anestetike, zaradi debelosti pa je tudi zmanjšan pretok krvi po celem telesu, kar povečuje tveganje za infekcije in težave pri celjenju ran.

OCENJEVANJE DEBELOSTI

Ocenjevanje debelosti in njeno natančno določanje je lahko precej zahtevna naloga! Ocena pacienta je velikokrat subjektivna. Poznamo različne kriterije in lestvice po katerih lahko ocenjujemo debelost. Najpogosteje se uporablja sistem s točkovanjem (BCS- body condition score), ki ima običajno 3 do 9 kategorij v katere uvrstimo živali. Pri ocenjevanju smo posebej pozorni na silhueto telesa pri pogledu od zgoraj navzdol, na trebušno linijo, na otipljivost reber in kostnih štrlin.

Na splošno lahko rečemo da imajo mačke z normalno telesno kondicijo:

 • Rebra niso vidna in jih moramo otipati
 • Pas je zmerno ozek
 • Trebušna črta ni visoka (če gledamo mačko od strani, se mora trebušna linija praviloma počasi dvigati od reber do bokov in ne sme potekati vzporedno s tlemi

 

Kadar uporabljamo 5-stopenjski sistem in žival ocenimo s 3,5 ali več, pomeni, da je žival pretežka in da mora izgubiti telesno maso.

 

KAKO UČINKOVITO ZMANJŠATI TELESNO TEŽO MAČKE?

Pri zmanjševanju telesne teže  je najpomembnejši prvi korak, pravilna prehrana! Mačka mora dobivati kakovostno uravnoteženo in popolno hrano, ki ima ustrezen delež maščob in ogljikovih hidratov. Ko imamo ustrezno hrano, je naslednja stopnja ustrezna količina hrane! Pravilno odmerjanje, tehtanje hrane glede na težo mačke! Obstajajo tudi formule po katerih izračunamo ustrezno količino kalorij, ki jih mačka potrebuje v dnevu.

Hujšanje mačka ni enostavna naloga, potrebuje strogo disciplino lastnika! Najpomembnejše je, da mački ponudimo  kakovostno in uravnoteženo hrano z zmanjšano energetsko vrednostjo- ˝light˝ oz. se odločimo za veterinarsko dieto, ki je namenjena hujšanju in vzdrževanju telesne teže. O izbiri se lahko posvetujete z našimi veterinarji na telefonski številki 031 420 506 ali nam pišete preko elektronske pošte na info@pasjahrana.net.

Ko izberemo primerno hrano, mačka hranimo le s to in seveda v primerni količini! Pomembno je, da vedno količino hrane upoštevamo za idealno težo mačka, torej težo, ki bi jo maček sicer normalno moral imeti. Zelo pomembno je, da se diete držijo vsi družinski člani! Količino priboljškov tudi omejimo in kalorično vrednost vračunamo v dnevno količino hrane. Lahko izberemo tudi priboljške z manj maščob.

Poleg zmanjšanega vnosa kalorij v telo mačke je ključnega pomena pri hujšanju gibanje! Mačke, ki živijo samo v stanovanju je velikokrat težko spodbuditi h gibanju. Mački lahko kupite povodec in oprsnico in jo odpeljete na sprehod, z mačko se večkrat na dan igrajte (žogica, miška, razne palice), da se bo čim več gibala. Pri mačkah se obnese tudi igrača laser, s katero se na tleh naredijo obrisi miške ali drugih motivov, katere mačka potem lovi.

Priporočam vam, da mačka redno 1x na teden tehtate in spremljate njegovo težo.

Ključnega pomena pri ohranjanju zdravja vašega mačka je tudi normalna telesna teža! Pri tem imamo glavno vlogo prav lastniki, ki poskrbimo za kakovosten in uravnotežen obrok  in zadostno količino gibanja.

Klara krek, dr.vet.med.

USTNA HIGIENA PSOV
Nazaj na seznam
DEBELOST PRI PSIH

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506