Brezplačna poštnina nad 38 EUR (DPD)

Prhljaj pri psu in suha koža | Kaj pomaga?

Prhljaj pri psu in suha koža | Kaj pomaga?

Ima vaš ljubljenčke zelo suho kožo? Prhljaj? Se praska? Mu dlaka pretirano izpada, je ne svetleča in se lomi? Zelo je pomembno, da namenimo veliko pozornosti in nege pasjemu in mačjemu kožuščku. Koža je namreč tako kot pri ljudeh tudi pri psih in mačkah največji organ in predstavlja pomembno zaščito pred notranjostjo telesa in zunanjim svetom. Lahko rečemo, da sta koža in dlaka ogledalo splošnega zdravstvenega stanja živali, kar drži kot pribito! Na njuno stanje vpliva zelo veliko dejavnikov.

Prhljaj pri psih je zelo pogosta težava, ki se je moramo čimprej znebiti. Zakaj? Prhljaj ni lepotna nadloga, temveč prhljaj psa srbi, zato se pes posledično močno praska. V kolikor ne želimo, da se nam spraska tako močno, da bi si poškodoval zgornjo plast kože, moramo ukrepati čimprej, da se ga znebimo. Razlogov za pojav prhljaja pri psih je veliko, prav tako tudi načinov, da se ga znebimo. Več o glavnih vzrokih, kako pomagamo psu in kako se ga uspešno znebimo v nadaljevanju članka.

Kaj sploh je prhljaj?

Prhljaj dejansko predstavlja odmrlo zgornjo plast kože, kar na psu vidimo, kot majhne bele tanke koščke kože, ki se pojavljajo med dlako. Kot sem že omenila prhljaj pri psih povzroča srbež, zato se psi  pogosto močno praskajo. Prhljaj hitro in enostavno opazimo med dlako, predvsem pri temneje pigmentiranih psih. Svetujem vam, da kožo psa redno pregledujete, saj boste tako najhitreje ugotovili morebitne težave s kožo.

Zakaj nastane prhljaj pri psih?

Kot sem že napisala na stanje kože vpliva izredno veliko dejavnikov, najpogostejši vzroki za prhljaj pri psih pa so sledeči:

 • Hrana slabe kakovosti je lahko glavni vzrok suhe kože pri psih!
 • Alergeni oz. snovi, ki sprožajo alergije pri psih (lahko gre za alergene iz hrane ali alergene iz okolja)
 • Pre-pogosto kopanje, uporaba agresivnih šamponov (pri pre-pogostem kopanju uničimo zaščitni lipidni sloj na koži, ki poskrbi za ohranjanje vlažnosti kože, prav tako se to zgodi pri uporabi agresivnih šamponov! Kadar pse kopamo 1x na mesec ali 1x na 14 dni, vam svetujem uporabo zelo blagega šampona za pse, ali uporabo šamponov proti prhljaju, ter obvezno uporabo balzama, po šamponiranju, saj s tem povrnemo koži zaščitni sloj.)
 • Suh in vroč zrak (pozimi- predvsem značilno za živali, ki živijo v stanovanjih zaradi kurjave se zrak močno izsuši, pa tudi na splošno v zimskem času v zraku ni veliko vlage, posledično tudi v koži psa ne, poleti- zaradi vročega in suhega vremena)
 • Neustrezno bivalno okolje (temperatura in vlaga)
 • Pogosto kopanje v slani vodi
 • Redko krtačenje kožuha (krtačenje psa ima izreden vpliv na stanje kože in dlake, z rednim krtačenjem namreč odstranjujete odmrlo kožo in dlako, s krtačenjem se prerazporedijo tudi naravna olja, ki jih vsebuje dlaka po celem kožuščku. Svetujem vam redno krtačenje dlake, saj boste s tem preprečili mnoge težave, povezane s kožo in dlako. )
 • Notranji ali zunanji paraziti
 • Hormonske bolezni kože (hipotiroidizem- zmanjšano delovanje ščitnice, Cushingov sindrom oz. motnje v delovanju nadledvične žleze)
 • Dedne bolezni kože
 • Kronična draženja kože
 • Stres
 • Neznan vzrok.

Kakšni so znaki prhljaja pri psih?

Prhljaj pri psih opazimo na površju kože oz. med dlakami, kot tanke bele kosmiče kože, lahko gre za suh prhljaj ali pa za masten prhljaj, pri slednjem so luskine odmrle kože mastne. Kakšen tip prhljaja se bo pojavil pri našem psu je odvisno predvsem od pasme psa! Nekatere pasme psov so tudi bolj nagnjene k pojavu prhljaja kot druge. Masten prhljaj je značilen za npr. labradorce, zlate prinašalce, koker španjele… Suh prhljaj pa je bolj značilen za pse ovčarje, setre, dobermane… pri psih, ki imajo prhljaj opazimo tudi pretirano praskanje in običajno tudi suho in ne-svetlečo dlako.

Kako lahko pomagamo psu s prhljajem?

Najpomembnejše je, da ugotovimo vzrok za pojav prhljaja in se ga čimprej znebiti!

UGOTOVIMO VZROK:

Svetujem vam, da se najprej poizkušate znebiti vseh vzrokov za prhljaj pri katerih lahko pomagate sami. Svetujem vam, da psu zamenjate hrano v kolikor dobiva neustrezno hrano slabe kakovosti, psu redno krtačite dlake in negujete kožo, preverite ali ima zunanje in/ali notranje zajedavce in se jih čimprej znebite, odpravite stres, ki ga doživlja vaš pes, poskrbite za ustrezno bivalno okolje (ustrezna temperatura, vlaga). V kolikor se težave še vedno ne izboljšajo, vam svetujem obisk pri veterinarju, ki bo izključil še druge možne vzroke za prhljaj.

 

USTREZNA PREHRANA:

Psi potrebujejo naravno, uravnoteženo hrano z visokim deležem mesa, ter nizkim deležem ogljikovih hidratov! Hrana mora vsebovati naravno prisotne vitamine in minerale, saj se v takšni obliki tudi najboljše resorbirajo.

 

REDNA NEGA IN KRTAČENJE

Krtačenje in negovanje psov je izrednega pomena za ohranjanje njihovega zdravega kožuščka! Z rednim krtačenjem odstranite zgornji odmrli sloj kože, morebitne tujke, ki so se ujeli med dlako, prerazporedite olja v dlaki po celotnem kožuhu… Priporočam vam tudi redno, a ne prepogosto kopanje z naravnimi šamponi, ki ne izsušijo kože in poskrbijo za lepo in sijočo dlako. Psa lahko odpeljete tudi k pasjemu frizerju, ki bo poskrbel za profesionalno nego dlake in kože psa.

 

DERMOSCENT ESSENTIAL SPOT-ON KOŽNE KAPLJICE:

Kadar se pojavi prhljaj pri psu vam priporočam redno uporabo Dermoscent Essential Spot-on kožnih kapljic, ki imajo številne pozitivne lastnosti na kožuh psov in mačk!  S študijami so pri psih in mačkah ugotovili (v študije vključeno 79 mačk in 210 psov), da se z rednimi tedenskimi nanosi Dermoscent Essential  Spot-on kožnih kapljic v obdobju 4 tednov :

 • Poveča sijaj dlake (za 80% pri psih in 76% pri mačkah)
 • Zmanjša izpadanje dlake pri psu (za 65% pri psih in 53% pri mačkah)
 • Zmanjša prhljaj (za 79% pri psih in mačkah)
 • Zmanjša neprijetne vonjave kožuha (za 70% pri psih in 79% pri mačkah)
 • Izboljša ravnovesje kože (za 74% pri psih in mačkah)

PREHRANSKA DOPOLNILA:

Kot sem že napisala je ključnega pomena ustrezna kakovostna prehrana. Kljub temu pa je lahko vzrok za prhljaj pri psu alergijska bolezen kože ali druge bolezni kože in se prhljaj pri psu pojavi kljub ustrezni prehrani. Svetujem vam prehranska dopolnila, ki so bogata z omega-3 in -6 maščobnimi kislinami (npr. lososovo olje za pse). Zakaj so omega 3 maščobne kisline tako pomembne? Omega 3 maščobne kisline ter gama linolenska kislina podpirajo zdravje epitelijev, dajejo koži elastičnost ter zmanjšajo nastajanje vnetnih mediatorjev (blokirajo pretvorbo arahidonske kisline v vnetne mediatorje). Hkrati zmanjšajo preobčutljivost kože na UV žarke ter ostale okoljske dražljivce.

VLAŽILEC ZRAKA:

Za pse, ki živijo v stanovanju se priporoča, predvsem v zimskem času uporabo vlažilca zraka. Pozimi je zrak zaradi kurjave zelo suh, to vpliva tudi na suho kožo psov in posledično to vodi v težave s kožo psa. Kadar je težava v vlažnosti zraka, vlažilci zelo blagodejno vplivajo proti prhljaju. S tem, ko se poveča vlažnost v okolju, se poveča tudi vlažnost kože.

Prhljaj je moteča nadloga, ki psu povzroča nenehno draženje in srbečico. Če hitro ukrepamo in pravočasno ugotovimo, kaj psu povzroča prhljaj, se ga lahko zelo hitro znebimo.


Klara Krek,dr.vet.med.

Dermoscent spo On | Kožne kapljice proti prhl...
Nazaj na seznam
Bolhe | Vse o bolhah pri psih in mačkah

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506