ZAŠČITO PRED KLOPI IN BOLHAMI- AMPULE IN OVRATNICE (FORESTO) NAJDEŠ POD ZAVIHKOM VET.ZDRAVILA

Vnetje ušesa pri psu

Vnetje ušesa pri psu

Vnetje ušesa je pri psih zelo pogosta zdravstvena težava. Najpogosteje se pojavljata vnetje zunanjega sluhovoda in vnetje srednjega ušesa. V veterinarskih ambulantah predstavljajo pacienti z vnetjem ušes kar 15% vseh pacientov z zdravstvenimi težavami.

ANATOMIJA ZUNANJEGA UŠESA IN SLUHOVODA

Zunanji sluhovod je cev, ki vodi v samo uho, se nadaljuje iz uhlja in konča z bobničem. Dolžina zunanjega sluhovoda se razlikuje glede na pasmo psa, pri največjih pasmah je lahko dolg tudi več kot 10cm. Notranjost sluhovoda pokrivajo številne žleze, ki izločajo ušesno maslo ali cerumen, ter dlačni mešički, ki so različno gosto posejani pri različnih pasmah. 

 

VZROKI VNETJA ZUNANJEGA SLUHOVODA?

Zaradi svoje anatomije in mikroklimatskih pogojev je zunanji sluhovod idealno gojišče za razvoj glivic in bakterij v pasjem ušesu. Vzrokov zakaj pride do vnetja zunanjega sluhovoda je veliko. So pa vedno za nastanek vnetja potrebni različni dejavniki:

 • Alergije
 • Zunanji zajedavci (ušesne garje)
 • Vlaga
 • Dlake
 • Ušesno maslo
 • Semena trav in drugi tujki
 • Umazanija
 • Avtoimune bolezni.

 

Ker zaradi opisanih dejavnikov pride do porušenega ravnovesja v ušesni mikroflori, se pričnejo razraščati patogene bakterije in glivice.

Zakaj so vnetja pri določenih psih pojavljajo pogosteje?

 

Dejavniki, ki vplivajo na to so zelo različni:

 • Anatomska oblika sluhovodov in ušes: nekateri psi imajo viseče uhlje (viseči uhlji preprečujejo normalno zračenje sluhovoda), ožji sluhovodi pri nekaterih pasmah (npr. shar-pei), večja količina dlak v sluhovodih.
 • Povečana vlažnost: do povečane vlage v sluhovodih lahko pride zaradi potapljanja glave v vodo ali zaradi povečane vlage v okolju (zopet problem viseči uhlji, saj se sluhovod ne posuši in se ustvarijo idealni pogoji za razvoj glivic).
 • Zaprtje sluhovodov: do zaprtja lahko pride zaradi različnih tujkov (poleti so to pogosto travne rese in semena), lahko pride do rasti polipov ali tumorjev (lahko zaprejo sluhovod in preprečujejo zračenje) in pri kronično vnetih sluhovodih, pride do zadebelitve le-teh in do brstitve
 • Sistemske boleznirazlične alergije, avtoimune bolezni, hormonske bolezni (npr. bolezni ščitnice)
 • Povečana količina ušesnega masla: povečano izločanje masla je lahko popolnoma fiziološko ali pa je posledica bolezni (npr. mastna seboreja).
 • Poškodbe sluhovodov zaradi zdravljenja: zaradi uporabe ušesnih palčk, draženje zdravil in čistil za nego sluhovodov.

KAKO DIAGNOSTICIRAMO VNETJE UŠESA PRI PSU?

Lastniki običajno vnetje zunanjega sluhovoda opazijo zelo pozno, ko je vnetje ušesa že hudo napredovalo. Kadar ima pes vnetje ušes opazimo:

 • Stresanje z glavo
 • Praskanje po ušesih in glavi
 • Pordelost ušes
 • Občutljivost na dotik v predelu uhljev
 • Spremenjen in neprijeten vonj iz ušesa
 • Lahko se pojavi tudi izcedek
 • Pojav krast okrog uhljev.

Kadar so vnetja pogosta in ponavljajoča lahko zaradi kroničnih vnetij pride do zoženega sluhovoda. V kolikor psa pravočasno ne odpeljete k veterinarju lahko vnetje zunanjega sluhovoda napreduje v vnetje srednjega ušesa, pride do poka bobniča in v teh primerih opazimo tudi nevrološke znake (držanje glave na stran in vrtenje v krogu).

ZDRAVLJENJE VNETJA ZUNANJEGA SLUHOVODA

Preden se lotimo zdravljenja moramo vedno najprej ugotoviti povzročitelja, saj bomo lahko le na tak način tudi pravilno zdravili vnetje. Veterinar bo z otoskopom pogledal v notranjost obeh sluhovodov in na ta način izključil morebitne tujke, polipe, tumorje, ter videl kakšna je stena sluhovodov, kakšen je bobnič in kakšna je vsebina v samem sluhovodu.

 Nato bo veterinar vzel iz sluhovodov tudi bris in ga pogledal pod mikroskopom, ter na ta način ugotovil ali so povzročitelji vnetja bakterije ali glivice.

V vnetih pasjih ušesih je vedno tudi večja količina masla, včasih tako zelo velika, da je potrebno sluhovode sprati pod narkozo. Veterinar bo sluhovode očistil z ustrezno raztopino in šele nato vanje apliciral ustrezno zdravilo. Običajno je zdravljenje lokalno, kar pomeni, da v sluhovode apliciramo kapljice. Lokalno zdravljenje je bolj učinkovito, saj lokalno dosežemo veliko koncentracijo zdravila, v primerjavi z zdravljenjem s tableti.

Kadar gre za hudo vnetje, pri katerem so močno zoženi sluhovodi, si pomagamo najprej s sistemskim zdravljenjem v obliki tablet proti vnetju, s katerimi dosežemo, da se sluhovod toliko odpre, da lahko pričnemo s čiščenjem in zdravljenjem sluhovoda.

Kadar pride do poka bobniča, sluhovode spiramo s fiziološko raztopino in zdravimo vnetje s tabletami.

Kadar so vzrok za vnetje alergije, je potreben natančen pregled pri dermatologu in primarno zdravljenje alergije. Ko pozdravimo alergije se bodo tudi ponavljajoča vnetja sluhovodov nehala.

V primeru, da je prišlo do vnetja zaradi zunanjih zajedavcev-ušesnih garij, sluhovod čistimi in uporabimo zdravila, ki delujejo na parazite. V tem primeru se lahko poslužimo tudi ampul, ki delujejo na ušesne garje. Veterinar vam bo predpisal pravilna zdravila, zato je obisk nujen!

Običajno zdravljenje nekompliciranega vnetja traja nekje deset do štirinajst dni, trdovratne infekcije pa lahko zdravimo tudi do šest mesecev.

Pomembna je tudi kontrola po zdravljenju, saj veterinar pogleda, ali so sluhovodi pozdravljeni do konca ali je zdravljenje potrebno podaljšati. Tudi tu je dobrodošel bris sluhovodov.

KATERI ZAPLETI SE LAHKO POJAVIJO PRI ZDRAVLJENJU?

Pri zdravljenju vnetja sluhovodov se seveda lahko pojavijo različni zapleti. Najpogostejši so:

 • Lastniki vnetje zdravijo prekratek čas, saj ne poslušajo navodil veterinarja. Dejstvo je, da se že po približno treh dneh zdravljenja umirijo ali celo izginejo klinični znaki vnetja, zato lastniki prenehajo z zdravljenjem ali pozabijo na aplikacijo kapljic, saj si rečejo, saj je že vse ok. A vnetja se ne pozdravi do konca in se zato kmalu ponovi. Ponavljajoča vnetja privedejo do tega, da bakterije v sluhovodih postanejo odporne na veliko različnih antibiotikov, zato je v takih primerih potreben sterilen odvzem brisa, ki ga veterinar pošlje v laboratorij, da se ugotovi katera bakterija povzroča vnetje, hkrati pa naredijo v laboratoriju še test, ki se imenuje antibiogram, kateri pokaže na katere antibiotike je bakterija občutljiva, da lahko uspešno zdravimo vnetje sluhovoda. takšno zdravljenje bistveno bolj naporno, vnetje za psa veliko bolj boleče in strošek zdravljenja precej višji, kot če se že takoj držimo navodil veterinarja, zdravimo do konca in pridemo na kontrolo.
 • Če vnetje ne odkrijemo dovolj hitro, lahko vnetje zunanjega sluhovoda privede do predrtja bobniča in do vnetja srednjega in notranjega ušesa.

PREVENTIVA PRI VNETJU PASJIH UŠES

Zelo pomembno je, da redno namenjamo pozornost tudi pasjim ušesom. Svetujem vam, da jih večkrat pregledate, najbolje 1x tedensko ali ob redni negi, saj boste le tako tudi takoj opazili, če se pojavi kaj neobičajnega. V sluhovodu je normalno prisotna majhna količina ušesnega masla, ki je pomembna tudi za samo zaščito in naravno obrambo pred škodljivimi organizmi.

 

V kolikor imate psa, ki je poleti veliko v vodi,  se potaplja z glavo, je nujno, da po plavanju sluhovode osušite, najboljše da v sluhovode aplicirate prašek za pasja ušesa, ki nase veže vlago in tako preprečuje vnetja.

Pri psih z dolgimi, visečimi uhlji in pri tistih, ki so že imeli vnetja ušes, je priporočljivo ušesa rutinsko, enkrat tedensko čistiti. Če je okoli samega vstopa v sluhovod zelo veliko dlak, je dobro te dlake tudi skrajšati, da se omogoči lažje zračenje ušesa. Povohajte uho, zdravo uho diši po toplem ušesnem maslu, če je vonj neprijeten ali močan, to kaže na vnetje ušesa in psa mora pregledati veterinar.

 

Svetujem vam, da sluhovode očistite približno 2x/mesec, pogosteje pri psih s ponavljajočimi vnetji. Za čiščenje uporabljajte zgolj čistilne raztopine, ki so namenjene čiščenju pasjih ušes. V kolikor je v sluhovodih prevelika količina dlak, redno odstranjujte tudi te. Čiščenje uhljev je priporočljivo tudi pri psih, ki imajo povečano izločanje ušesnega masla. Pomembno je, da upoštevate navodila veterinarja in se čiščenja lotite nežno in z občutkom.

 

Postopek čiščenja ušes pri psu

V sam sluhovod obilno nalijete čistilnega sredstva za čiščenje sluhovodov, nato pa sluhovod nežno od zunaj masirajte približno 1 min, tako da tekočina steče po sluhovodu navzdol, v tej fazi psu ne pustite, da se otrese z glavo, saj bo sicer čistilo za ušesa za psa zapustilo sluhovod še preden bo učinkovalo.

Nato pustite, da si pes otrese glavo, ker bo tekočina, ušesno maslo in umazanija letela po zraku, vam svetujem , da to opravite v zunanjem okolju. Ko si pes otrese glavo preostanek umazanije, izločka, ki je pritekel iz sluhovoda obrišemo s kosom vate, tako globoko lahko kot sežete s prstom.

Nikdar in nikoli ne uporabljajte palčk za ušesa!! Nevarnost poškodbe sluhovoda.

 

Naj poudarim, da veliko psov ne pokaže zelo izrazito vnetja sluhovodov, pri nekaterih je lahko že zelo močno vneto in se obnašajo normalno, zato je toliko bolj pomembno, da smo lastniki pozorni, redno pregledujemo tudi sluhovode in skrbimo tudi za njihovo higieno.

Članek je informativne narave, v kolikor sumite na vnetje sluhovoda pri vašem psu, ga nemudoma odpeljite na pregled k veterinarju!


Klara Krek, dr.vet.med

Zakaj izbrati ortopedsko posteljo za psa?
Nazaj na seznam
Zastrupitev psa in mačke z antifrizom (etilen...

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506