Brezplačna poštnina nad 38 EUR (DPD)

Brezskrben dopust s psom | Vse kar rabite vedeti

Brezskrben dopust s psom | Vse kar rabite vedeti

Poletje je končno tu! S tem tudi čas dopustov in počitnic. Večina od vas, bo s seboj na dopust zagotovo vzelo tudi svoje kosmatinčke. Zato sem, za vas pripravila članek na kaj morate biti pozorni, kaj potrebujete s seboj in kaj nujno morate vedeti, preden se odpravite na pot!

IZBIRA LOKACIJE

Izbira lokacije je seveda najpomembnejša točka, preden začnemo planirati dopust s svojim štirinožnim prijateljem. Pomembno je, da se pozanimamo ali so na destinaciji kamor potujemo – hotel, apartma, avtokamp… psi sploh dobrodošli. Ker iz leta v leto narašča zanimanje za pse, tako naraščajo tudi psom prijazne destinacije, kljub temu pa veljajo povsod določena pravila, ki se jih moramo držati (npr. psi morajo biti na povodcih, pobiranje iztrebkov itd.). Kljub temu, da smo našli destinacijo, ki nam dovoljuje počitnikovati z našim kosmatincem, so psom namenjene zgolj določene plaže, ki so tudi posebej označene!

Kupi vrečke za pasje kakce na povezavi

NAJPRIMERNEJŠI ČAS ZA POČITNICE S PSOM

Kadar se odločite dopust s psom preživeti na morju, je najprimernejši čas junij in september, saj takrat temperature še niso zelo visoke, pa tudi gneče še ni tako zelo velike. Res je, da različne pasme psov različno dobro prenašajo toplo vreme, a pretirana vročina ni prijetna za nobenega psa.

KATERE DOKUMENTE POTREBUJETE ZA PREHOD MEJE?

V kolikor boste s psom potovali izven mej Slovenije za prehod meje potrebujete za psa potni list, pes mora biti označen z mikročipom in  cepljen proti steklini. Cepljenje proti steklini je za pse obvezno, priporočam vam, da cepljenje opravite vsaj 1 mesec pred potovanjem, saj predstavlja cepljenje tudi stres za organizem, prav tako kot potovanje. Za vstop v nekatere države potrebujete še dodatna cepljenja in preiskave (npr. titer protiteles proti steklini), zato se pri svojem veterinarju pozanimajte v izogib zapletom na meji ali za vstop v predvideno državo potrebujete še kaj.

Največ Slovencev še vedno s svojimi psi potujejo v sosednjo Hrvaško, katera dovoljuje vstop psom v državo pod istimi pogoji kot znotraj EU.  Torej, za vstop v Hrvaško potrebujete kot že zgoraj napisano; potni list, pes mora biti označen z mikročipom, ki je vpisan tudi v potni list, ter cepljenje proti steklini, ki pa mora biti veljavno! Vsa cepljenja so vpisana v potni list. V kolikor potujete z mladičkom, morajo biti po Zakonu cepljeni po dopolnjenem 3 mesecu starosti, ker so cepljeni prvič, lahko z njim prestopite mejo šele 21 dni po cepljenju!

Več o prehodu čez državne meje s psom najdete na uradni spletni strani Republike Slovenije (povezava)

NA POT Z AVTOM

Kadar se na dopust s psom odpravljamo z avtom, vam priporočam, da to storite v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah, ko so zunanje temperature ugodne tudi za pse. Psi so namreč še bolj občutljivi na vročino kot ljudje, saj se ne potijo (ohlajanje preko jezika in tačk) in se tako hitro pregrejejo.

Boks za transport psa ali transportna torba bosta nepogrešljiv pripomoček.  Psa lahko prevažate tudi na zadnjih sedežih avtomobila pripetega z varnostnim pasom in oprsnico. V primeru, da psa prevažamo v transportnem boksu, naj bo ta dovolj velik, da se pes lahko normalno uleže, usede in tudi obrne.

V kolikor se odpravljamo na daljšo pot, s seboj vedno vzemimo tudi dovolj sveže hladne pitne vode za psa. Med potjo na 2-3h naredimo krajše postanke, psa odpeljemo na kratek sprehod, da lahko opravi potrebo, mu ponudimo vodo.

 V kolikor je psu med vožnjo rado slabo, mu pred odhodom apliciramo tableto proti slabosti, s tem se izognemo slabemu počutju psa in bruhanju. Priporoča se tudi, da vsaj 2-4 h pred odhodom pes ne je.

NA POT Z LETALOM

V kolikor se na pot odpravljate z letalom, se vsekakor najprej dobro pozanimajte kakšne zahteve imajo glede prihoda psa v ciljno državo, kaj vse potrebujete. Pomembno je tudi kako velik je pes, ki bo potoval z vami. Manjši psi v primerno velikih torbah za na letalo, vam dovoljujejo prisotnost in transport psa v potniški kabini, med tem ko se večje pse transportira v ločenih prostorih. Za psa lahko to predstavlja velik stres, saj bo med potjo brez svojega lastnika. V kolikor imate možnost, psa v izogib prehudemu stresu pustite doma v varstvu (babica, dedek, brat, sestra, teta ali hotel za pse).

 

PES V VARSTVU

V kolikor nmate možnosti psa vzeti s seboj na dopust ga zaupajte osebi, ki ga pozna (babica, dedek, teta, stric) ali ga odpeljete v hotel za pse. Osebi, ki bo skrbela za vašega psa razložite in opišite njegove navade, kdaj gre na sprehod, koliko časa traja sprehod, aktivnosti, ki jih obožuje, kdaj je, kako velike obroke dobiva…

KAJ MORATE NUJNO VZETI S SEBOJ ZA PSA?

Nekaj obvezne opreme, ki jo zagotovo morate zapakirati v pasji kovček:

IGRAČE

Seveda, nikar ne pozabite najljubših pasjih igrač! !  Definitivno so nepogrešljive žoge, plavajoče igrače, hladilne igrače…

OSTALA OPREMA

Povodec, ovratnica oz oprsnica so seveda obvezna oprema! Psi morajo biti na povodcih vedno in povsod, zato tega nikar ne pozabite. Obvezna oprema so tudi vrečke za pasje iztrebke , pasje iztrebke je potrebno pobirati vedno in povsod! Nikar ne pozabite, potovalnih stekleničk za vodo, zložljivih posodic za vodo in hrano, hladilno blazino, ležišče, rešilni jopič, šampon in krtačo za nego.

HRANA

Priporočljivo je, da celotno zalogo hrane odpeljete s seboj, saj imate hrano, ki je preverjena, jo ima kuža rad in z njo nima nikakršnih zdravstvenih težav. Namreč lahko se zgodi, da na destinaciji kamor potujete nimajo trgovine za živali oz ne prodajajo hrane katere je navajen vaš kuža. Ne pozabite na priboljške!

IDENTIFIKACIJSKI OBESEK

Priporočljivo je, da psu namestimo na ovratnico identifikacijski obesek z imenom psa in seveda našo telefonsko številko. V primeru, da se bo kuža izgubil, vas bo najditelj tako najhitreje našel.

PRVA POMOČ

Prva pomoč je zagotovo ena izmed pomembnejših stvari, ki jih nujno morate vzeti s seboj na dopust. Kaj vse naj bo v prvi pomoči?

 • Gaze
 • Vata
 • Povoji
 • Fiziološka raztopina
 • Rokavice
 • Lepilni trak (mikropor)
 • Jod
 • Škarje
 • Brizga
 • Pinceta
 • Kavelj za odstranjevanje klopov
 • Elektroliti oz rehidracijska tekočina
 • Probiotiki, prebiotiki
 • Razstrupljevalni gel in gel za zaustavljanje driske (enterozoo)
 • Zdravila proti alergiji (v kolikor imamo psa alergika)
 • Druga zdravila v kolikor jih ima naš pes.

Prvo pomoč najdeš tudi v naši spletni trgovini, dodajte le navedene raztopine in zdravila.

https://www.pasjahrana.net/izdelek-psi/trixie-premio-paket-prve-pomoci

NA DOPUSTU S PSOM

Kamorkoli se odpravite s psom na dopust poskrbite, da bo imel na voljo dovolj sence! Psi so namreč zelo občutljivi na vročino in se lahko hitro pregrejejo in pride do toplotnega udara, ki je za njih lahko tudi usoden. Pse sicer pred sončnimi opeklinami varuje dlaka, moramo pa poskrbeti za zaščito pred soncem na predelih, ki so manj odlakani ali so celo brez dlak (predel nad smrčkom, konice uhljev, trebuh, posebno pozornost pa je potrebno nameniti golim psom- npr. kitajski goli pes). Pse na teh predelih   nujno zaščitite s sončno kremo za pse.  

Poleg sence poskrbite za dovolj sveže hladne pitne vode! Tako kot ljudje tudi psi v vročih poletnih dneh popijejo več, zato vedno imejmo s seboj potovalno stekleničko z vodo. S tem, ko psu ponudimo vodo oz. jo ima ves čas na razpolago preprečimo, da bi pil slano vodo, ki lahko pri psih povzroči prebavne motnje in zastrupitev.

Vsekakor psu ponudimo ohladitev v čisti vodi (jezero, bazen na domačem vrtu, morje…)! V kolikor nimamo nobene od teh možnosti, psa lahko ohladimo tako, da ga pokrijemo z mokrimi hladnimi brisačami, mu kupimo hladilno blazino . Pazimo, da nikoli psa ne ohlajamo z ledeno mrzlo vodo! Po kopanju v slani vodi je priporočljivo, da psa speremo s sladko vodo (da preprečimo praskanje zaradi soli).

Priporočam vam tudi, da pred odhodom na dopust sklenete zavarovanje za psa, tudi za odgovornost, saj so odškodnine v primeru, da vaš pes ugrizne drugega psa ali človeka zelo velike! Vsekakor se zavarovanje priporoča tudi, ko ste doma in ne le za čas dopusta oz počitnic.

hlajenje psa v bazenu

Pred odhodom obvezno preverite, kje je najbližja veterinarska postaja, v kolikor bi nujno potrebovali pomoč veterinarja! Zabeležite si naslov in telefonsko številko, da jo imate blizu pri roki v kolikor bi jo potrebovali. S seboj pa ne pozabite vzeti zdravil v kolikor jih vaš pes potrebuje! Kaj je priporočljivo še vzeti s seboj, pa sem vam napisala že pri prvi pomoči zgoraj.

Zelo pomemben je tudi identifikacijski obesek, kamor napišete ime psa, ter vašo telefonsko številko, da vas lahko čim hitreje najdejo, v kolikor se vaš pes izgubi. Mikročip vam v tujini žal nič ne pomaga, saj veterinarske ambulante ne morejo dostopati do centralnega registra psov v Sloveniji.

 

NEVARNOSTI NA POČITNICAH  S PSOM

Zagotovo je najbolj nevarna in pogosta nevarnost pregretje psa ali toplotni udar, ki je lahko za psa tudi usoden. Psi se namreč ne potijo, žleze znojnice imajo samo na šapah, zato se njihova telesna temperatura lahko zelo hitro dvigne zelo visoko.  Več o toplotnem udaru pa najdeš tukaj - KLIK.

Zelo moramo biti pozorni tudi na ugrize kač in pike insektov (ose, čebele itd.). Nekatere kače so strupene, zato je v primeru ugriza nujna veterinarska pomoč! Piki insektov so najpogostejši na predelu glave, v smrček, jezik ali v tačke (stopijo nanje). Kadar je žival alergična na pik lahko hitro in močno oteče, zato je v takem primeru prav tako nujen čim hitrejši obisk veterinarja, saj je pri takih živalih nevarnost zadušitve zelo velika. V kolikor veste, da je vaš pes alergičen na pike nujno s seboj na dopust vzemite zdravila proti alergiji, ki vam jih predpiše vaš veterinar.

Tudi na dopustu ne pozabite na zaščito pred klopi in bolhami! Uporabljajte zaščito, ki pri vašem psu deluje, pa naj bo to ovratnica, ampula ali elektronski odganjalec, pomembno je, da deluje! Vsekakor se priporoča redno pregledovanje psov in čim hitrejše odstranjevanje prisesanih klopov, saj tako zmanjšamo možnost prenosa okužbe.  Več o klopnih boleznih najdeš tukaj- KLIK.

Zaščita pred komarji in peščenimi muhami! Oboji prenašajo nevarne bolezni za pse! Komarji prenašajo larve srčne gliste in povzročajo obolenje, ki ga imenujemo dirofilarioza. Za zaščito poskrbite, ko pridete z dopusta oz se posvetujte z vašim veterinarjem o najboljši in najučinkovitejši zaščiti. Peščene muhe pa prenašajo bolezen leišmanijozo. Obe bolezni se pojavljata na primorskem, Istri in Dalmaciji.

Prihod mucka v nov dom | Kaj potrebujete za m...
Nazaj na seznam
Kako pomagati ljubljenčkom v stresnih situaci...

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506