Brezplačna poštnina nad 38 EUR (DPD)

Prihod mucka v nov dom | Kaj potrebujete za mlado mačko?

Prihod mucka v nov dom | Kaj potrebujete za mlado mačko?

Čestitke, postali ste ponosen lastnik čudovitega mladega mucka!

Sobivanje z živalmi je zagotovo nekaj najlepšega in prav je, da se na prihod novega družinskega člana temeljito pripravimo! Mucki so zelo pogosti hišni ljubljenčki, ki pa imajo tudi svoje posebnosti in zahteve, ki jih moramo upoštevati, da se bo naša nova kosmata kepica počutila dobro in varno v našem okolju.

PRIHOD DOMOV

Ko pripeljemo mucka domov, je seznanitev z novim okoljem, ter novimi družinskimi člani in z drugimi domačimi živalmi  zelo pomembna faza, saj je od nje odvisna uspešnost vključevanja mucka v njegov novi dom. Spoznavanje z vsem novim naj bo postopno in pri tem bodimo potrpežljivi.

BREZ VZNEMIRJANJA

Mladega mucka ste prinesli domov, prinesli ste ga v povsem novo in nepoznano okolje, zato naj vaše navdušenje nad novim družinskim članom ne bo pretirano, saj bo mucek sicer prestrašen in pod hudim stresom. Bodite nežni, govorite z mirnim glasom, ne povzdigujte glasu, ter se izogibajte podajanju mucka iz rok v roke. Zelo pomembno je v kakšnem okolju bo mucek odraščal, saj se lahko zgodi, da če bo njegovo okolje hrupno in stresno, da bo odrastel v prestrašenega in boječega mačka.

SPOZNAVANJE MUCKA Z OTROKI   

Zelo pomembno je, da na prihod mačjega mladička otroke pripravimo že veliko pred tem. Najpomembnejše je, da jim pojasnimo, da mucek ni igrača, da je živo bitje! Razložimo jim kako se pravilno rokuje z muckom, da se jih ne vleče za repek, ušesa ali okončine. Majhnim otrokom prepovejte igranje z mačjim mladičem kadar niste prisotni, saj lahko nehote pride do opraskanin.

SPOZNAVANJE Z DRUGIMI DOMAČIMI ŽIVALMI

Zelo pomembno je, da mucka čimprej seznanimo z ostalimi živalmi v gospodinjstvu, da se bo ustrezno privadil. Spoznavanje z drugimi živalmi naj vedno poteka postopoma in pod nadzorom. Spoznavanje s psom je običajno hitro in učinkovito. V kolikor imamo psa, ki je ustrezno socializiran, bo mačjega mladiča sprejel brez težav. Malce več težav boste lahko imeli v kolikor imate doma starejšega psa, saj so običajno manj tolerantni, vendar se bo mlad mucek tudi hitro postavil zase in z rahlo prasko postavil stvari na pravo mesto.

Spoznavanje z odraslo mačko, ki je že v vašem domu pa bo malce težja naloga, ki zahteva več časa in potrpljenja. Odrasla mačka običajno ni navdušena, da na njen teritorij prinesemo novega mačka. Odrasla mačka se bo tako, do mladega mucka najverjetneje obnašala z grozečim, agresivnim vedenjem. Spoznavanje lahko traja več dni, več tednov ali celo mesecev. Na začetku spoznavanja ne dovolite nikakršne napadalnosti in spoznavanje izvedite na nevtralnem okolju, kot je npr. med igro ali hranjenjem. To ponavljajte toliko časa, da bosta mački lahko prenesli medsebojno navzočnost. Ko bosta sprejeli druga drugo bo med njima prišlo do vzpostavitve hierarhije.

V prvih dnevih v novem domu mucka nastanite ločeno , da se bo postopoma navajal na novosti in se bo nehal skrivati pod pohištvom. Pomirite ga z nežnim glasom na ločenem prostoru. Ne zapostavljajte živali, ki je bila v hiši pred mačjim mladičem, ohranjajte navade in privilegije starejše živali.

 POTREBŠČINE ZA PRIHOD MUCE V NOV DOM

Pomembno je, da vse potrebne potrebščine za majhnega mucka pripravimo že pred prihodom majhne kepice. Vse pripomočke najdete v naši spletni trgovini. Kaj potrebujemo?

  •   Transportni boks/torbo:   transporter za mačke potrebujemo, da bomo lahko našega mucka varno pripeljali domov, ter kasneje varno do veterinarja itd.
  •   Posodice : potrebujemo posodico za brikete in posodico za vodo , lahko si kupimo še tretjo posodico za serviranje mokre hrane, kajti mačke ne marajo mešanja hrane v isti posodici. Posodico z vodo postavimo nekoliko stran od posodice s suho hrano, saj se mucki pogosto igrajo z vodo, da briketi ne bodo postali vlažni in mokri. Priporočam vam nakup keramičnih posodic.
  •   Praskalnik:   v ponudbi je veliko različnih vrst praskalnikov, z njihovim nakupom pa običajno mački preusmerimo pozornost in praskanje po našem pohištvu. Lahko za začetek kupimo praskalni steber, praskalnik v obliki preproge ali manjše mačje drevo, v kolikor pa imamo dovolj prostora, bo seveda naš mucek vesel velikega mačjega drevesa, po katerem bo lahko plezal, praskal in skakal in seveda na njem tudi počival.
  •   Igračke:   mački obožujejo igro! Obožujejo lovljenje in skakanje. Kupite različne igračke kot so, žogica, žogica s perjem ali zvončkom, miš z zvončkom, miš s pernatim repom, igrače z mačjo meto, igrače na palici (perje na palici itd), laser… Oglejte si vse mačje igrače na povezavi.
  •   Mačje stranišče:   za začetek je najbolje, da si kupimo nizko mačje stranišče, v katerega bo mačji mladič lahko splezal. Kasneje lahko mačje stranišče v obliki posode zamenjamo s pokritim mačjim straniščem, straniščem, ki ima dostop od zgoraj (hop-in wc) ali samo z večjo posodo z robim za preprečevanje raznašanja mačjega posipa. Poleg mačjega stranišča potrebujete še   lopatko za odstranjevanje iztrebkov in urina, ter seveda pesek za mačke . Priporočam vam nakup kvalitetnega mačjega posipa, ki se močno grudi, ne praši in ne oddaja neprijetnega vonja po le nekaj mačjih obiskih. Mačji posip je lahko v obliki kristalov, peska, iz koruze ali drugih bio materialov. Pred mačje stranišče lahko postavimo mačje predpražnike, ki ulovijo pesek, ki bi ga mucek sicer s tačkami raznesel po stanovanju.
  •   Ležišče   : udobna mačja postelja, kjer se bo vaš mladič lahko odpočil. Mucki imajo radi mehka in topla ležišča, običajno tudi taka v katera se lahko malce skrijejo (mačji igloo).
  •   Ovratnica, oprsnica in povodec:   v kolikor bo vaš muc izključno notranji, ovratnice in povodca ne potrebujete, razen če boste mucka vozili na sprehode. V tem primeru je zelo priporočljivo, da mucka čim hitreje navadite na oprsnico ali mačjo ovratnico, da kasneje ne boste imeli težav.
  •   Pripomočke za nego in higieno:   krtačo za krtačenje, ki naj bo majhna in nežna, ter primerna za mačke. Nega mladiča je izjemnega pomena, saj s tem prihaja do polnega sodelovanje z vami in vašim muckom. S krtačenjem iz kožuha odstranimo odmrlo dlako in s tem zmanjšamo količino zaužite dlake, med tem ko se mucek umiva sam. Mačke ne marajo kopanja, vendar nekateri lastniki svoje mačke redno kopajo ali pa uporabljajo pene za suho kopanje. Šampone in pene za suho kopanje, ki so primerni za mačke najdete tukaj, nikakor ne uporabljajte šamponov za ljudi.
  • Škarje za krajšanje krempljev. Mačke si običajno same zbrusijo in uredijo kremplje, lahko pa jih skrajšamo tudi sami, ko postanejo predolgi ali preostri.
  •   Kvalitetna hrana:   za zdrav razvoj in rast naš mačji mladič potrebuje kvalitetno hrano za mačje mladiče, ki vsebuje čim večji delež mesa, brez umetnih dodatkov in žit.

KATERE SO PREDNOSTI MUCE KOT LJUBLJENČKA?

Muce so kot ljubljenčki zelo priljubljene in v primerjavi s psi manj zahtevne in bolj primerne za ljudi, ki sicer nimajo veliko časa. To ne pomeni, da mucek ne potrebuje naše pozornosti in časa! Mucki so namreč zelo družabne zverinice, ki obožujejo igro s svojim lastnikom. Vendar je v primerjavi s psom, z mačko precej manj dela. Muce veliko časa na dan prespijo, to je v njihovi naravi, zato lažje preživijo našo daljšo dnevno odsotnost kot psi. Psi potrebujejo sprehod za opravljanje fizioloških potreb, med tem ko mucki zato potrebujejo le primerno in seveda vedno čisto mačje stranišče. Pri psih je ključna in zelo pomembna zgodnja socializacija, priporoča se obiskovanje pasjih šol, med tem ko pri mačkah tega ni. Seveda, je pomembno da se z njimi ukvarjamo, se igramo, lahko jih tudi učimo (tudi mačke so namreč zelo učljive in jih lahko naučimo marsikateri trik).  Na kratko, za pse potrebujemo veliko več prostega časa, kot za mačko, zato je mačka boljša izbira za ljudi, ki nimajo zelo veliko prostega časa.

PREHRANA MAČJEGA MLADIČA

Mačji mladički so primerni za oddajo po 12 tednu starosti! Takrat so že dovolj veliki, da lahko jedo suho hrano ( mačji briketi ). Mačjemu mladičku ponudimo visoko kakovostno hrano, ki vsebuje veliko mesa in je brez umetnih barvil, arom in konzervansov, ter soli. Mlademu mucku ponudimo hrano za mačje mladiče, lahko ga hranimo samo s kvalitetno suho hrano za mačje mladiče ali pa kombiniramo suho hrano (brikete) z mokro hrano. Obvezno morajo imeti vedno na voljo dovolj sveže pitne vode! Kravje mleko je neprimerno za mačje mladiče! Količino hrane, ki jo mora naš mucek zaužiti v celem dnevu razdelimo na vsaj 3 do 4 manjše obroke.

V prvem tednu je mucka najbolje hraniti z isto hrano, kot jo je dobival pri vzreditelju. S spremembo hrane počakajmo toliko časa, da mine stres zaradi novega okolja. Vzreditelj vam bo običajno že pripravil hrano za domov, ter vam povedal na kakšen način so bili mucki hranjeni in koliko obrokov na dan so dobivali. Če se odločite za menjavo hrane to obvezno naredite postopno, na novo hrano preidite v roku 7 dni, da se imajo prebavila (črevesna mikroflora) čas prilagoditi novi vrsti hrane, ter s tem preprečimo morebitne prebavne težave. Prvi in drugi dan menjave mačku ponudimo 75% stare hrane in 25% nove hrane, tretji in četrti dan 50% stare in 50% nove, peti in šesti dan 25% stare in 75% nove hrane, sedmi dan pa že ponudimo 100% nove hrane. Mačjemu mladiču nikoli ne dajajte ostankov od človeške hrane, saj se bo lahko zaradi tega navadil na to, da bo prosjačil in kradel hrano z mize.

PRIVAJANJE NA MAČJI WC

Učenje higiene je vašega mucka naučila že njegova mati. Mucki so čisti od približno 5. oz 6. tedna starosti dalje, takrat že znajo uporabljati mačje stranišče in običajno porabijo že precej časa za zakopavanje lastnega iztrebka. V kolikor mucek čistoče še ni navajen, mu pokažite mačje stranišče, ga postavite vanj in z njegovo tačko skopljite jamico v posip, s tem ga boste naučili prekrivanja izločkov. Postopek še nekajkrat ponovite in mucek bo vešč čistoče.

 

STROŠKI Z MUCKO

Pred prihodom mucka v nov dom je pomembno, da se pogovorimo tudi o stroških, ki bodo nastali z nakupom mačjega mladička. Zavedati se moramo, da v kolikor želimo za mucka skrbeti lepo in odgovorno (zato smo si ga najbrž tudi omislili), kar nekaj stane že kvalitetna hrana in redna oskrba in pregledi pri veterinarju. Ključnega pomena za zdravo rast in razvoj ima kvalitetna hrana za mačke, ki vsebuje zelo visok delež mesa in je zato tudi cenovno dražja oz. neprimerljiva z nizkocenovnimi hranami, ki jih lahko kupimo v supermarketih. Redni veterinarski pregledi in cepljenja so ključna za zdravje našega mucka. Lahko bi rekli, da so povprečni mesečni stroški približno 20 do 50 eur. Vedno se moramo zavedati, da naš mucek lahko zboli, se poškoduje in so lahko takrat stroški veterinarske oskrbe tudi precej visoki. Bodimo odgovorni lastniki, se o morebitnih stroških, ki lahko nastanejo z nakupom mucka pogovorimo že pred tem!

Papige | Male, velike - Vse o papigah
Nazaj na seznam
Brezskrben dopust s psom | Vse kar rabite ved...

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506