Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)
5. ROJSTNI DAN - 15% POPUST (na vse redne cene razen na vet.zdravila brez recepta) s kodo RD15

Zakaj psi jedo iztrebke kako preprečiti? | Koprofagija pri psih

Zakaj psi jedo iztrebke kako preprečiti? | Koprofagija pri psih

Uživanje lastnih ali tujih iztrebkov znanstveno imenujemo koprofagija. Gre za vedenje, ki je značilno za veliko živalskih vrst, med drugimi tudi za pse. Pri psih se to početje najpogosteje pojavlja pri mladičih in doječih psičkah, lahko pa ga opazimo tudi skozi druga življenjska obdobja. Običajno ne gre za nevarno početje, vendar je pri lastnikih psov nezaželeno, saj psi živijo tesno z nami.

Vzrokov zakaj psi to počnejo je zelo veliko, pri doječih psičkah je le-ta popolnoma jasen.

VZROK ZA KOPROFAGIJO PRI DOJEČIH PSICAH

Koprofagija pri doječih psičkah je popolnoma normalna. Mladički do tretjega tedna starosti sami namreč še niso sposobni iztrebljati, zato jim mama psica z lizanjem spodbudi izločevalni refleks in nato njihove iztrebke tudi običajno zaužije, na ta način poskrbi tudi za čisto okolje.

ZAKAJ MLADIČKI JEDO IZTREBKE

Zakaj mladiči uživajo iztrebke ni popolnoma jasno, je pa zelo pogosto, vendar običajno do 6. meseca starosti izzveni, brez našega poseganja. Vzroki so lahko le njihova radovednost in spoznavanje okolja ali pa preprosto za oponašanje početja njihove mame.

Kot sem že omenila, je koprofagija značilna za veliko živalskih vrst. Predniki psov so se preden smo jih ljudje udomačili, prehranjevali poleg ulova tudi z mrhovino, poleg tega so zauživali tudi iztrebke drugih živali, še posebej iztrebke rastlinojedih vrst, saj so bili njihovi iztrebki bogati s hranilnimi snovmi. Če pogledamo torej skozi evolucijo je takšno vedenje povsem naravno, za pse ni škodljivo, ampak nasprotno- celo koristno. Vendar, ker se je spremenil tudi odnos med človekom in psom, danes namreč večina psov živi z nami v stanovanjih, je to početje pri odraslem psu nezaželeno.

V nadaljevanju vam bom predstavila na kakšen način lahko psa odvadimo od takega početja in na kaj vse moramo biti pozorni.

PSA HRANIMO S KAKOVOSTNO PASJO HRANO

Ključnega pomena je izbira kakovostne pasje hrane, v kateri so uravnotežene vse potrebne hranilne snovi . S tem, ko psa hranimo s kvalitetno in polnovredno hrano, psu zagotovimo primeren vnos vsega in ne bo imel potrebe po dodatnem vnosu. Pogost vzrok za koprofagijo  je tudi pomanjkanje vitamina B.

Zelo pomembno je, da psa hranimo s primerno količino, torej, da pes ni lačen in hkrati, da pes ne dobi preveč hrane. Koprofagijo namreč opazimo tako pri lačnih psih in pri psih, ki se jih hrani preveč. Psom lahko h kvalitetni prehrani dodamo še kvalitetne   probiotike in prebiotike, s tem izboljšamo prebavo in povečamo izkoristek hranil.

ZDRAVSTVENI VZROKI ZAKAJ PSI JEDO IZTREBKE

V nekaterih primerih se lahko koprofagija pojavi tudi zaradi različnih bolezni. Zato moramo dobro opazovati psa, kdaj in na kakšen način to počne.

    Koprofagija se pojavi pri:  

 • Sladkorni bolezni ali diabetes (psi so kar naprej lačni, čeprav dejansko niso)
 • Slaba absorbcija življenjsko pomembnih hranil- pomanjkanje vitamina B
 • Infestacija z notranjimi paraziti (pride do intestinalnih infekcij)
 • Težave s trebušno slinavko- insuficienca eksokrinega pankreasa, pankreatitis

Znano je tudi, da se lahko zauživanje iztrebkov pojavi pri starejših psih, ki trpijo za demenco, kot posledica zmedenosti in dezorientacije.

V kolikor sumite, da ima vaš pes zdravstvene težave, zaradi katerih zauživa iztrebke vam svetujem obisk pri veterinarju!

PSIHOLOŠKI VZROKI KOPROFAGIJE

Ko izločimo zdravstvene težave in smo prepričani, da pes dobi zadostno količino kvalitetne hrane, pa ostanejo le še psihološki vzroki- znak kompulzivnega vedenja ali pa odziv na kakšen stres, frustracijo, stisko. Psi lahko zauživajo iztrebke le zato, da dobijo našo pozornost, saj jim ob tem početju nehote nagovarjamo z ne, stop, fuj, psi pa že s tem dobijo naš pozornost, ki jo želijo.

Psi, ki so dolgo časa sami, jim je dolgčas  se začnejo igrati s svojimi iztrebki, kar lahko vodi tudi do zaužitja in posledično lahko to postane navada.

To se lahko zgodi tudi, če njegovega zunanjega prostora kamor iztreblja ne čistimo dovolj pogosto, bo to lahko pes začel opravljati sam.

Pogosteje se koprofagija pojavlja v okoljih z več psi, saj podrejeni pes na ta način izkazuje svojo podrejenost do nadrejenega.

Kakršna koli tesnoba, strah in stres, nenadoma pomanjkanje aktivnosti. V stresu psi pogosto pričnejo z uživanjem iztrebkov, saj je to v nekaterih primerih samo pomirjujoči mehanizem.

Lahko se zgodi, da bo v primeru ko psa kaznujete, ker se je pokakal na napačnem mestu (npr. stanovanje, hiša) naslednjič zaužil svoj iztrebek, ker ga bo strah posledice in bo na tak način izbrisal dokaz, ter kazen ki bi sledila.

KAKO TAKŠNO VEDENJE ODPRAVITI?

Priporočam vam obisk veterinarja in izbiro kvalitetne pasje hrane. Nato si lahko pomagate s spodaj naštetimi nasveti. Razmislimo, kaj bi bil razlog za takšno početje in najprej izločimo možne razloge. Psu onemogočite dostop do iztrebkov in pozornost iz iztrebkov raje preusmerite k sebi. Nekaj nasvetov in tehnik za preprečevanje tega neželenega vedenja:

 • V leglu mladičev iztrebke sproti, čim bolj redno odstranjujte, njihove mame pa ne oštevajte ali kaznujte.
 • Po odstavitvi mladičev od mame takoj poskrbite za primerno in kvalitetno prehrano. Za mladiča ima njegov iztrebek podoben okus kot hrana, ki jo je zaužil, zato se bo iztrebkom težko uprl.
 • Pasji iztrebek nam lahko pove veliko o njegovem zdravju! Bodimo pozorni na znake, kot je driska in večji neprebavljeni koščki! Kadar opazite kaj od navedenega vam svetujem obisk pri veterinarju!
 • Odraslega psa ob takšnem vedenju ne kaznujte, saj boste lahko vedenje le še poslabšali. Psu raje preprečite dostop do iztrebkov (povodec, redno čiščenje njegovih zunanjih prostorov, nagobčnik proti zastrupitvi…).
 • Odpoklic psa je zelo pomemben! Vsakemu odpoklicu naj sledi bogata nagrada, ki bo slastnejša, kot so iztrebki. Z utrjevanjem odpoklica začnimo doma, nato nadaljujmo zunaj in v različnih okoljih, nato stopnjujemo situacije in šele nato poskusimo tudi ob motnji, kot je iztrebek. Na začetku naj bo pes na daljšem povodcu, da mu preprečimo dostop tudi, če nam že prvič ne uspe. Psa bogato nagrajujmo vsakič, ko bo pozornost z iztrebka preusmeril na nas.
 • Na sprehodih imejte psa na povodcu. Ko najde iztrebek, ga bo najbrž želel povohati. Psa pokličemo k sebi, če se ne odzove ga nežno potegnemo stran in čim se oddalji od iztrebka in pride k nam, ga pohvalimo in nagradimo..
 • Pasja okolica naj bo čim bolj čista, sproti odstranjujmo iztrebke in zadostno počistimo. Če imamo tudi mačke, mačje stranišče postavimo na mesto, do katerega pes ne more.
 • Psu zagotovimo dovolj pozornosti in aktivnosti. Vsakodnevno mu privoščimo sprehod, se z njim igramo, ga zamotimo z vajami poslušnosti in izvajanjem trikcev, itd. Tako naš pes ne bo zdolgočasen, zato ne bo imel potrebe po neželenih vedenjih za pridobivanje naše pozornosti.
 • Dodatek vitamina B in prehranskega dopolnila za preprečevanje zauživanja iztrebkov.

Koprofagija oz. prehranjevanje z lastnimi iztrebki ni prijeten, je pa zanimiv pojav med živalskimi vrstami, ki se ne pojavlja samo pri psih. Če vas zanima nadaljnje branje o tej tematiki, si več lahko preberete na https://sl.wikipedia.org/wiki/Koprofagija

Klara Krek, dr.vet.med

Tudi vaš pes je travo? | Zakaj psi jedo travo
Nazaj na seznam
Earth` Goodies: Kaj se znajde v skodelici naš...

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506