Nalaganje
ACANA -20% S KODO: ACANA2023
BREZPLAČNA POŠTNINA KODA: FREE2023

Bostonski terier

Živahen, športen in prijazen pes.

Bostonski terier

Bostonski terier (Boston terrier) je živahen mali družabnik, ki ga prepoznamo po njegovem ljubkem »smokingu«, športnem, a kompaktnem telesu in prijaznem sijaju v velikih okroglih očeh. Zaradi svojih brezhibnih manir si je prislužil vzdevek ameriški gentleman. V Sloveniji jim nekateri pravijo tudi "bostončki".

Splošne lastnosti:

 • Vrsta: 9. FCI skupina – družni psi
 • Velikost: majhen
 • Barva: progasta, črna, rdeča, z belimi lisami
 • Višina: 36–42 cm
 • Teža: 6,5–11,3 Kg
 • Temperament: družaben, prijazen, zabaven
 • Pričakovana življenjska doba: 11–13 let
 • Dlaka: kratka in gladka
 • Zahtevnost nege: nezahtevna
 • Primeren bivalni prostor: hišni pes, hiša ali stanovanje, ni za v pesjak
 • Zahtevana aktivnost: redna dnevna aktivnost na prostem
 • Velikost legla: 3–4 mladički

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

 • Primernost za prvega psa: 4
 • Velikost: 2
 • Primeren za življenje v stanovanju: 5
 • Stopnja energije: 4
 • Stopnja izpadanja dlak: 2
 • Zahtevnost nege: 2
 • Lahko ostane cel dan sam: 3
 • Dojemljivost za učenje: 4
 • Inteligenca: 4
 • Igrivost: 5
 • Naklonjenost do otrok: 5
 • Prijaznost do mačk: 5
 • Nagnjenost k pobegu: 5
 • Nagnjenost k grizenju: 2
 • Nagnjenost k lajanju: 3
 • Zdravje: 4
 • Nabiranje teže: 3
 • Priljubljenost pasme: 21. mesto od 200 pasem, ki jih priznava AKC

 

Bostonski terier (Boston terrier) – zgodovina

V Liverpoolu so v poznih šestdesetih letih 19. stoletja s križanjem buldoga in zdaj že izumrlega belega angleškega terierja ustvarili močnega, mišičastega psa, ki so ga poimenovali Judge. Njegov lastnik ga je prodal Američanu Williamu O'Brienu, ki je svojega novega psa pripeljal domov v Boston. Leta 1870 je O'Brien prodal Judgea bostonskemu rojaku Robertu C. Hooperju. Judge, v zgodovini pasme znan kot Hooperjev Judge, je postal patriarh pasme bostonski terier in skupni prednik skoraj vseh pravih bostonskih terierjev.

Zgodovinar pasmo tega psa opisuje Judgea kot močno grajenega, visoko postavnega psa. Po barvi je bil bostonski terier najprej temen, z belo črto na obrazu. Njegova glava je bila kvadratasta, po enakomernem gobčku pa je bil podoben današnjemu bostonskemu terierju.

Hooper je Judgea vzredil z majhno belo samico po imenu Burnett's Gyp, ki je bila v lasti Edwarda Burnetta iz Southboroja v Massachusettsu. V rodovniku, ki je ljubiteljem bostonskih terierjev zeloznan, sta Judge in Gyp rodila psičke, ki so najprej rojevali svoje psičke, in tako naprej skozi vse temeljne generacije bostonskega terierja v zgodovini ZDA.

V desetletjih oblikovanja pasme bostonski terier je selektivna vzreja spremenila okornega borca Judgeovega časa v manjšega, prikupnejšega in privlačnejšega psa družabnika, ki so ga njegovi privrženci sprva imenovali »Round Head«. V čast mestu, kjer so bili ti veseli psi tako skrbno razviti, je bilo ime pasme spremenjeno v bostonski terier. Leta 1891 je bil ustanovljen Boston Terrier Club of America, dve leti pozneje pa je AKC registriral prvega psa te pasme.

Prepoznavnost pasme

Še danes so bostonski terierji v ponos domačemu mestu. Bostonski terier je že skoraj 100 let uradna maskota bostonske univerze, leta 1979 pa je državni zakonodajalec imenoval tega ameriškega gentlemana za uradnega psa Massachusettsa.

Pasma je zelo priljubljena in zaseda zavidljivo 21. mesto od 200. pasem, ki jih priznava AKC.

Videz

Bostonski terier je obdan v eleganten smoking plašč, ki ga za še bolj prikupen videz psa lahko dopolnite z metuljčkom na ovratniku. Terierji imajo gladko in kratko dlako, ki ne zahteva veliko nege.

Standardi za vzrejo zahtevajo črno, žitasto ali pečatno (črna dlaka, ki ima rdeč odtenek, ko se vaš bostonski terier na primer kopa na soncu) dlako, ki je enakomerno zaznamovana z belimi lisami in progami. Bele oznake se pojavljajo na mestih, kot so prsi, in potekajo kot črta med očmi. Najdete tudi rdeče, rjave in modre bostonske terierje, čeprav je črno-bela barva najpogostejša.

Druga značilnost bostonskega terierja so velike, temne, okrogle oči, ki so široko razmaknjene. Oči tega psa so lahko komično izrazite, tako zelo, da pasemski standardi celo navajajo, da je idealen izraz psa prav pozoren in prijazen pes, kar kaže na njegovo visoko stopnjo inteligence. 

Čeprav morda ni najboljši tekaški partner, če se pripravljate na maraton (zaradi kratkega smrčka so ti psi bolj primerni za šprinte na kratke razdalje), ima bostonski terier športno telo z močnimi, mišičastimi stegni. Ti majhni in robustni psi običajno tehtajo med 6 in 11 kilogramov.

Bostonski terier in francoski buldog sta pasmi, ki se med seboj pogosto zamenjujeta. Enostavno ju lahko prepoznate: Francoski buldogi imajo večjo kostno strukturo, terierji pa stojijo na daljših nogah.

boston terrier

Karakter in temperament

Bostonski terier ima neizmerno energijo, je prijazen in se radi igra. Vendar so ti diplomatski psi lahko tudi crtljivci, ki se bodo stisnili k vam, uživali v božanju po ušesih in, preden se zaveste, bodo na vas zaspali (in smrčali).

Bostonski terierji so odlični družabniki, saj se je zaradi njihove ljubeznive in družabne narave te pasme prijel vzdevek ameriški gentleman. So tudi zelo inteligentni, zato jih je enostavno trenirati in so zelo prijazni. Ne glede na to, ali domov prinašate mladiče bostonskega terierja ali se odločite za posvojitev, so ti psi dobri družinski psi, ki se dobro razumejo z drugimi hišnimi ljubljenčki ali starejšimi otroki.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Bostonski terier obožuje otroke in je zanje dober soigralec. Je dovolj majhen, da jih ne bo prevrnil, vendar dovolj velik, da se tudi sam ne more zlahka poškodovati. Na splošno se dobro razume z drugimi psi in mačkami, zlasti če je nanje socializiran že v zgodnjem otroštvu.

Hranjenje

Bostonski terier naj se dobro prehranjuje z visokokakovostno pasjo hrano, bodisi komercialno proizvedeno bodisi doma pripravljeno pod nadzorom in z odobritvijo veterinarja. Vsaka prehrana mora biti primerna starosti psa (mladič, odrasel pes ali starejši pes). Nekateri psi so nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato pazite na porabo kalorij in raven telesne teže svojega psa.

Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko njihovo preveliko število povzroči debelost. Preberite, katera človeška hrana je varna za pse in katera ne. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem. Vedno mu mora biti na voljo čista in sveža voda.

Bostonski terier je lahko požrešen glede hrane, zato spremljajte njegovo stanje in poskrbite, da ne postane predebel. Nagnjeni so lahko tudi k napenjanju, kar je lahko povezano z njihovo prehrano. Da bi zmanjšali verjetnost teh težav, jih zato hranite z visokokakovostno hrano.

Zdravje

Bostonski terier je na splošno zdrav kuža in če ste pozorni na nekaj najpogostejših možnih težavic, bo njegova življenjska doba dolga in zdrava. Zaščita lepih, a izrazitih oči bostonskega terierja je še posebej pomembna. Oči je treba vsak dan preveriti, ali niso rdeče ali razdražene. Nekateri lastniki imajo s seboj fiziološke kapljice za izpiranje prahu ali nečistoč. Odgovorni vzreditelji tako redno preverjajo svoje pse za težave z očmi, kot so siva mrena, razjede roženice in glavkom, pa tudi za gluhost in patelarno luksacijo.

Kot vse ploske pasme imajo lahko tudi terierji težave z dihanjem, če nimajo ustreznega zavetja pred prekomerno vročino ali vlago.

Nega

Gladka in nežna dlaka bostonskega terierja ne zahteva veliko nege. Tedensko krtačenje s krtačo z mehkimi ščetinami, gumijasto rokavico ali orodjem za nego ali pasjo rokavico bo pomagalo odstraniti odvečno dlako. Dobro krtačenje spodbuja tudi rast nove dlake in razporedi kožna olja po celotni dlaki, da jo ohranja zdravo.

Terierje je potrebno kopati le občasno, razen če zaidejo v kaj umazanega. Kot pri vseh pasmah je treba tudi tej redno striči nohte, saj lahko predolgi nohti psu povzročajo bolečine ter težave pri hoji in teku.

Če imate bostonskega terierja, morate biti pozorni na vreme. Ker so brahicefalični, so dovzetni za pregrevanje, ko je zunaj vroče in vlažno. Zato jih na vroč poletni dan ne smete peljati na izlet. Ker ima bostonski terier kratek kožuh, ga lahko tudi zebe, zato ga odenite v plašč ali pulover, da mu bo v hladnejšem vremenu udobno in toplo.

Potrebna količina gibanja

Potrebe bostonskega terierja po vadbi se razlikujejo od psa do psa, nikakor pa zanje ni dovolj le gibanje po stanovanju.. Nekaterim zadostuje hiter sprehod enkrat ali dvakrat na dan. Drugi bodo potrebovali več časa za vsakodnevni tek in igro ter sproščanje. Preprosto spuščanje terierja na dvorišče ne šteje za vadbo, saj bo verjetno samo sedel pred vrati in čakal, da ga spustite nazaj. Če bo terier dlje časa ostal sam, bo ponavadi hitro postal frustriran in bo razvil nezaželeno vedenje. Če pa mu vrnete žogo ali igračo, se bo z veseljem igral z vami. Sodelovanje v pasjih športih, kot so agility, poslušnost, flyball in rally, je prijeten način za usmerjanje energije te pasme.

Vzgoja

Kot pri vseh pasmah je priporočljiva zgodnja socializacija in tečaji šolanja mladičev. Socializacija in nežno izpostavljanje mladiča različnim ljudem, krajem ter situacijam mu bo pomagala razviti se v dobro prilagojenega in vzgojenega odraslega psa. Priboljški so odlična spodbuda za usposabljanje. Mnogi terierji so precej občutljivi, pri njih morata nežnim popravkom slediti toplina in pohvala.

Ker lahko igrivi in nagajivi bostonski terier hitro preide v burnost, je pomembno, da ga usposobimo, da se nauči dobrih navad, in poskrbimo, da je dobro socializiran z ljudmi in drugimi psi. Kot pri vseh drugih psih uporabljajte pozitivno podkrepitev, da bo trening zadovoljen (in učinkovit). Terierji so voljni, zelo pametni in pri šolanju sprejemajo pohvale. Priboljški in božanje po glavi so za te občutljive, a družabne pse zmagovalna kombinacija.

Mladički ter cena in nakup

Bostonski terier v povprečju stane od 900 pa vse do 2000 €, to so običajno povprečni stroški nakupa kakovostnega mladiča od uglednega vzreditelja. Za mladiča bostonskega terierja z vrhunskimi pasemskimi linijami in vrhunskim rodovnikom pa boste morda morali odšteti od 2000 do 4500 €.

Husky (Sibirski haski)
Nazaj na seznam
Ameriški Pit Bull terier

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506