Nalaganje
ACANA -20% S KODO: ACANA2023

Doberman

Eleganten in inteligenten pes.

Doberman

Doberman je eleganten in močan pes z izredno inteligenco, je eden izmed plemenitih psov. Ta neprimerljivo neustrašna in budna pasma se ponosno uvršča med najboljše zaščitne pse na svetu.

Splošne lastnosti:

 • Vrsta: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi
 • Velikost: velik
 • Barva: črna ali temno rjava z rdečimi lisami
 • Višina: 63–72 cm
 • Teža: 32–45 Kg
 • Temperament: pozoren, neustrašen, zvest
 • Pričakovana življenjska doba: 8–12, v povprečju 10 let
 • Dlaka: kratka, trda in gosta , gladka in sijoča
 • Zahtevnost nege: nezahtevna
 • Primeren bivalni prostor: stanovanje ali hiša, hišni pes, zelo
 • slabo prenaša mraz
 • Zahtevana aktivnost: veliko
 • Velikost legla: 3–8 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

 • Primernost za prvega psa: 2
 • Velikost: 4
 • Primeren za življenje v stanovanju: 4
 • Stopnja energije: 4
 • Stopnja izpadanja dlak: 3
 • Zahtevnost nege: 2
 • Lahko ostane cel dan sam: 2
 • Dojemljivost za učenje: 5
 • Inteligenca: 5
 • Igrivost: 3
 • Naklonjenost do otrok: 4
 • Prijaznost do mačk: 3
 • Nagnjenost k pobegu: 3
 • Nagnjenost k grizenju: 3
 • Nagnjenost k lajanju: 2
 • Zdravje: 4
 • Nabiranje teže: 3
 • Skupina: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi

 

Doberman – zgodovina

Pobiralec davkov in vzreditelj psov Louis Dobermann iz mesta Apolda si je prizadeval vzrediti impozantnega, a zanesljivega zaščitnika, ki ga bo spremljal na njegovih obhodih. Pes je hitro pridobil mednarodni sloves vrhunskega delovnega psa.

Dobermani so se izkazali v policijskih in vojaških službah K-9, kot terapevtski psi in službeni psi za invalide, kot iskalci in reševalci ter v tekmovalnih pasjih športih. Med drugo svetovno vojno so dobermani ameriške mornariške pehote na Pacifiku dosegli veliko slavo te pasme. Petindvajset teh zvestih "hudičevih psov" je umrlo med bitko za Guam.

S svojim mišičastim videzom in ponosno hojo so dobermani stalen zmagovalec na razstavah. Pes z imenom Storm je dve leti zapored, leta 1952 in 1953, osvojil Westminstrsko nagrado za najboljšega na razstavi.

Prepoznavnost pasme

Dobermann se je v AKC vpisal leta 1908 in od takrat že stoletja kraljuje kot ena najbolj priljubljenih ameriških delovnih pasem. Leta 2018 je dosegel kar priljubljeno 17. mesto od 200 pasem.

Videz

Dobermani so zaradi svoje varnostne in policijske dejavnosti vedno videti kot v zlikani uniformi, saj imajo pogosto oblečen črn, rdeč ali moder plašč. Njihova vitka telesa so skoraj vedno enobarvna, z rjavimi lisami nad očmi ter na gobčku, šapah in nogah. Njihove oči so temne in prodorne.

Ob rojstvu so dobermanova ušesa sproščena, njihov rep pa naravno zraste v dolžino. Vendar pa ima doberman tradicionalno pristrižen rep in pristrižena ušesa. Zagovorniki trdijo, da mu krajšanje ušes pomaga pri zaznavanju zvoka in da mu krajšanje repa preprečuje, da bi se pri delu zlomil ali poškodoval.

Vendar sta obe praksi sporni: Kot pravi Ameriško združenje veterinarjev, se običajno izvajata iz kozmetičnih razlogov in nimata dokazanih koristi za zdravje. Več držav je prepovedalo kozmetično odstranjevanje, med drugim Avstralija, Velika Britanija in več evropskih držav.

Karakter in temperament

Doberman je inteligenten in sposoben čuvaj, ki je vedno v pripravljenosti, da zaščiti svojo družino ali dom. Je tudi zvest in pustolovski družabnik. Rad ima miselne izzive in je nadarjen za poslušnost, agility in zaščito ljudi in drugih.

Je občutljiv in se zelo dobro odziva na želje svojega lastnika, čeprav zna biti pri nekaterih tudi dominanten. Do tujcev je na splošno zadržan. Lahko je asertiven do tujih psov.

doberman pinčer

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Dobermani se dobro razumejo z drugimi psi in celo z mačkami, če so ustrezno socializirani in se z njimi seznanijo že v mladosti. Pasma doberman naj bi se kljub želji po družabnosti ter življenju z družino najbolje počutila v domu brez majhnih otrok.

Zaradi svoje velikosti in energičnega značaja lahko dobermani namreč nehote prevrnejo manjše otroke, poleg tega jih lahko prestrašijo glasni zvoki otrok in obratno.

Hranjenje

Za dobermana je ključnega pomena, da ga vse življenje hranimo s hrano odlične kakovosti. Dobermanovega mladiča je treba hraniti s prehrano, primerno njegovi starosti, ki jo je odobril vzreditelj ali veterinar.

Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko prevelike količine povzročijo debelost. Preverite še, katera človeška hrana je varna za pse in katera ne.

Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem. Vedno mora biti na voljo zadostna količina čiste in sveže vode.

Zdravje

Čeprav so dobermani na splošno zdravi, obstajajo določene bolezni, proti katerim je ta pasma nagnjena. Ena od teh je napihnjenost, življenjsko nevarno prebavno stanje, ki ga morajo lastniki te pasme poznati in vedeti, kaj storiti, če se le-ta pojavi.

Genetska zdravstvena stanja, ki lahko prizadenejo pasmo, vključujejo displazijo kolkov, dilatirano kardiomiopatijo (povečano srce), von Willebrandovo bolezen (motnja strjevanja krvi), progresivno atrofijo mrežnice, albinizem in hipotirozo.

Odgovorni vzreditelji preverijo svoje plemenske živali za te zdravstvene težave z zdravstvenimi testi. Nikoli ne kupujte mladiča ali psa pri vzreditelju, ki ni genetsko testiral svojih psov na te bolezni.

Nega

Čeprav je dobermann večinoma pasma, ki jo je treba redno umivati zaradi redne zunanje aktivnosti psa, ima kratko in gladko dlako, ki ni zahtevna za nego. bo nekaj rutinske nege pomagalo ohraniti dobermana v svoji optimalni lepotni kondiciji. Vsakodnevni hitri poteg s krtačo s kratkimi ščetinami ali rokavico za nego bo poskrbel, da bo njegova dlaka sijoča in zdrava.

Ni ga potrebno pogosto kopati. Nohte mu je treba striči vsaj enkrat mesečno, zobe pa redno ščetkati. Ušesa je treba vsakih nekaj dni skrbno obrisati. Za to je primerno malo otroškega olja na papirnati brisači. Veterinar vam lahko pokaže, kako čistiti ušesa vašega psa, da se izognete poškodbam in ostanete na tekočem z morebitnimi težavami.

Potrebna količina gibanja

Dobermann je energičen športnik, ki potrebuje veliko gibanja in proste igre, zato mora lastnik svojemu psu posvetiti dovolj časa. Doberman bo užival v dolgih vsakodnevnih sprehodih ali pohodih s svojim lastnikom, velik ograjen prostor, kjer lahko teče, pa je bistvenega pomena za njegovo telesno in duševno dobro počutje.

Sodelovanje v pasjih športih, kot so poslušnost, sledenje in agility, bo poskrbelo za telesno in duševno vadbo, pes in lastnik pa se bosta skupaj zabavala.

Vzgoja dobermana

Dobermani so zelo inteligentni, zlahka se učijo, hitro se odzivajo ter so ljubeči in zabavni družabniki, primerni za življenje z družino. Vendar so zelo močni psi in lahko postanejo nagajivi, uničujoči in neobvladljivi, če niso pravilno vzgojeni.

Socializacija, ki se začne že v mladičkovem obdobju, je nujna, prav tako tudi trening poslušnosti, da pridobite dobrega čuvaja. Zelo priporočljivi so tudi tečaji šolanja mladičev. Vsak lastnik dobermana je odgovoren za to, da bo vzgojil psa v srečnega, dobro vzgojenega družabnika in pasjega državljana. Dobermann mora vedno živeti doma s svojimi ljudmi in ne na prostem.

Mladički ter cena in nakup

Običajno so povprečni stroški nakupa mladiča hišne kakovosti pri uglednem vzreditelju približno 1000 do 2500 €. Za mladiča dobermana z vrhunskimi pasemskimi linijami in vrhunskim rodovnikom pa boste morda morali odšteti od 3000 do kar 5000 €.

mladički pasme doberman

Novofundlandec
Nazaj na seznam
Tornjak

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506