Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)

Novofundlandec

Potrpežljiv in pozoren pes.

Novofundlandec

Novofundlandec je izjemno velik, močan delovni pes z dostojanstveno držo. Ta pasma s sladkim temperamentom je znana kot dober družabnik in si je prislužila sloves potrpežljivega in pozornega "psa varuške" za otroke.

Splošne lastnosti:

 • Vrsta: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi
 • Velikost: velik
 • Barva: črna, rjava, črno-bela
 • Višina: 65–71 cm
 • Teža: 45–68 Kg
 • Temperament: prikupen, zvest, potrpežljiv
 • Pričakovana življenjska doba: 12–15 let
 • Dlaka: dolga, gosta, težka
 • Zahtevnost nege: zahtevna
 • Primeren bivalni prostor: zunanji pes, hiša in velik vrt ali dvorišče
 • Zahtevana aktivnost: veliko
 • Velikost legla: 8 do 10 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

 • Primernost za prvega psa: 3
 • Velikost: 4
 • Primeren za življenje v stanovanju: 2
 • Stopnja energije: 3
 • Stopnja izpadanja dlak: 5
 • Zahtevnost nege: 4
 • Lahko ostane cel dan sam: 1
 • Dojemljivost za učenje: 5
 • Inteligenca: 4
 • Igrivost: 4
 • Naklonjenost do otrok: 5
 • Prijaznost do mačk: 5
 • Nagnjenost k pobegu: 3
 • Nagnjenost k grizenju: 2
 • Nagnjenost k lajanju: 4
 • Zdravje: 2
 • Nabiranje teže: 4
 • Skupina: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi

 

Novofundlandec – zgodovina

Kanadski ribiči so se dolgo zanašali na novofundlandce kot na neprekosljive ladijske delovne pse, ki so se specializirali za dramatična reševanja v vodi. Novofundlandci so rojeni plavalci, imajo delno mrežaste noge in so dovolj močni, da rešijo odraslega človeka pred utopitvijo. Njihove reševalne sposobnosti so legendarne: Bernarda v Alpah, novofundlandca v ledenih vodah severnega Atlantika. Novofundlandci so se preživljali tudi z vlečenjem ribiških mrež na obalo in prevozom dnevnega ulova na trg. Čeprav je novofundlandski pes kot mornariški krovec večinoma že stvar preteklosti, ta pasma še vedno velja za vrhunskega reševalnega psa na vodi in se uporablja v tej vlogi po vsem svetu.

Pasma novofundlandec je ena od najbolj priljubljenih pasem na svetu in zgodovina je polna primerov njegove predanosti človeštvu. Leta 1802, ko sta Lewis in Clark začela zgodovinsko 8000 milj dolgo pot čez ameriško celino, je bil del odprave tudi novofundlandec po imenu Seaman. Uporaben je bil kot lovec in čuvajski pes, ki je nekoč rešil življenje, ko je odganjal divjega bizona, ki je napadal tabor. Danes je pes Seaman upodobljen na 10 različnih Lewisovih in Clarkovih spomenikih po vsej državi.

 

Prepoznavnost pasme

Leta 2018 je po lestvici AKC pasma novofundlandec dosegala 40. mesto od 200 priznanih pasem.

Videz

Ta pasma ima čudovit dvoplastni kožuh, ki jim omogoča, da prenesejo hladno vreme in tudi toplejše vreme. Ravna groba zunanja dlaka pomaga izolirati te navdušene plavalce pred hladno vodo, medtem ko je njihova podlanka bolj puhasta Običajne barve dlake so črna – tudi s tankim belim čopkom na bradi, čokoladno rjava in siva.

Čeprav imajo vsi psi med blazinicami prstov na nogah nekaj membrane, imajo novofundlandci dejansko precej izrazite mrežaste noge, ki jim pomagajo, da lažje veslajo po valovih.

Novofundlandci imajo žalosten pogled zaradi globokih, povešenih oči, običajno temno rjave barve, ki so nameščene nad globokim in širokim gobcem. Vdani izraz vas vabi, da se pogosto stegnete in psa pobožate po dolgih, mehkih ušesih. 

Karakter in temperament

Le malo psov je tako ljubkih, zvestih in sproščenih kot zreli novofundlandci. Veliko stvari sprejemajo z lahkoto – če jih objamejo otroci, če je v družinski sobi veliko dogajanja, če so vztrajne mačke in če se drugi psi skušajo spoprijateljiti z njimi.

Večino časa pes zadovoljno drema, medtem ko življenje okoli njega buči. Prijazna in ljubezniva, vendar ne pretirano razigrana pasma je pogosto rada na svojih ljudeh, se naslanja nanje ali jim leži čez noge.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Ta prikupni velikan je zelo toleranten do otrok, kar je pomembno, saj je zaradi svoje velikosti in bogastva mehkega kožuha pravi magnet za otroke. Lahko pa tudi po nesreči pohodi malčka ali majhnega otroka in se otrokom, ki ga ne poznajo, zdi zastrašujoč.

Novofundlandec je prijazen tudi do drugih hišnih ljubljenčkov, vključno z mačkami in majhnimi otroki, če je ustrezno socializiran in usposobljen.

Hranjenje

Novofundlandec se mora dobro počutiti z visokokakovostno pasjo hrano, bodisi komercialno proizvedeno bodisi doma pripravljeno pod nadzorom in z odobritvijo veterinarja. Vsaka prehrana mora biti primerna starosti psa (mladič, odrasel pes ali starejši pes). Nekateri psi so nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato pazite na porabo kalorij in raven telesne teže svojega psa.

Pri tej pasmi lahko pride do napihnjenosti, življenjsko nevarnega stanja, ko se želodec razširi in zvije. Vzroki za napihnjenost niso povsem pojasnjeni, vendar se strokovnjaki strinjajo, da lahko več majhnih obrokov na dan in preprečevanje intenzivnega gibanja v času obrokov pomagata zmanjšati možnosti za nastanek napihnjenosti.

Zdravje

Odgovorni vzreditelji preverijo svoje pse glede zdravstvenih težav, kot so displazija komolcev in kolkov, bolezni srca in cistinurija, ki lahko povzroči nastanek kamnov v urinalnem sistemu. Kot pri vseh psih s kapljičnimi ušesi je treba tudi pri mladičku redno preverjati, ali ima znake okužbe.

Nega

Dlaka te pasme zahteva temeljito krtačenje vsaj enkrat na teden. Temeljito čiščenje z gladko krtačo in glavnikom z dolgimi zobmi bo odstranilo odmrlo dlako in preprečilo nastajanje preprog. Kot pri vseh pasmah je treba redno striči nohte, saj lahko predolgi nohti psu povzročajo nelagodje in strukturne težave.

Potrebna količina gibanja

Novofundlandec je vsestranski pes, ki se dobro počuti na kopnem in v vodi. Poleg tega, da je predan spremljevalec, je tudi spreten pri vlečnih delih in ima naravne reševalne sposobnosti. Novofundlandci potrebujejo vsaj pol ure zmerne telesne vadbe dnevno, da ostanejo zdravi in srečni. Čeprav so vsekakor namenjeni življenju v zaprtih prostorih s svojo človeško družino, novofundlandci uživajo v dejavnostih na prostem, zlasti v plavanju, in so odlični spremljevalci na dolgih sprehodih ali pohodih.

Mladički radi za sabo vlečejo voziček, nekateri pa celo sodelujejo na tekmovanjih v vleki vozička in vleki. Druge pasje dejavnosti, v katerih sodelujejo in se odlično odrežejo, so agility, skoki v vodo, flyball, pastirstvo, poslušnost, rally in sledenje.

Vzgoja

Mladiček pasme novofundlandec potrebuje vsakodnevni stik s človekom, ta je za vsakega novofundlandca nujno potreben. Priporočljiva je zgodnja socializacija in tečaji šolanja mladičev, ki pomagajo zagotoviti, da novofundlandec zraste v dobro prilagojenega in vzgojenega družabnika.

Kužka, ki ga nameravate usposobiti za delo v vodi, je treba do 4. meseca starosti previdno seznaniti z vodo. Novofundlandci želijo biti zadovoljni in jih je na splošno lahko usposobiti. Prav tako so ljubeznivi in zaupljivi; dobro se odzivajo na nežno vodenje, ne odzivajo pa se dobro na stroge korekcije ali metode usposabljanja.

Mladički ter cena in nakup

Običajno so povprečni stroški nakupa kakovostnega mladiča od uglednega vzreditelja približno od 1400 pa vse do 2500 €. Za novofundlandskega mladiča z vrhunskimi pasemskimi linijami in vrhunskim rodovnikom pa boste morda morali odšteti od 3000 do 3500 €.

Dalmatinec
Nazaj na seznam
Doberman

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506