Nalaganje
Brezplačna dostava za naročila nad 38€ (DPD)

Kitajski goli pes

Je izredno prijazen, ljubezniv in inteligenten pes.

Kitajski goli pes

Kitajski goli pes je izredno inteligenten pes, ki je izjemno živahen, a po drugi strani tudi zelo nežen in ljubezniv. Zelo je navezan na lastnika in se hitro prilagaja situacijam v okolju.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 9. FCI skupina – družni psi

Velikost: majhna

Barva: vse barve; črna, marelična, čokoladno rjava, smetanasta

Višina: 28 – 80 cm; psica 23 – 30 cm

Teža: do 5,5, kg

Temperament: zvit, bister, zelo živahen, nežen, ljubezniv in zelo prilagodljiv

Pričakovana življenjska doba: 10 – 14 let

Dlaka: šopi mehke dolge dlake na glavi, šapah in repi; pri dolgodlakem tipu je mehka, dolga in bujna

Zahtevnost nege: zahtevna

Primeren bivalni prostor: stanovanje ali hiša

Zahtevana aktivnost: zmerno aktiven

Velikost legla: 2 – 4 mladički

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 3

Velikost: 2

Primeren za življenje v stanovanju: 5

Stopnja energije: 3

Stopnja izpadanja dlak: 2

Zahtevnost nege: 4

Lahko ostane cel dan sam: 1

Dojemljivost za učenje: 4

Inteligenca: 5

Igrivost: 3

Naklonjenost do otrok: 5

Prijaznost do mačk: 4

Nagnjenost k pobegu: 4

Nagnjenost k grizenju: 2

Nagnjenost k lajanju: 3

Zdravje: 5

Nabiranje teže: 2

Priljubljenost pasme: 77. mesto od 197 pasem, ki jih priznava AKC

Kitajski goli pes – zgodovina

Kitajski goli pes je bil znan na Kitajskem že v 13. stoletju, prvi predstavniki te pasme pa so bili poznani okoli leta 1500 tudi v Srednji in Južni Ameriki, Afriki in Aziji. Pravijo, da je kitajski goli pes spremljal kitajske mornarje na odprtem morju zaradi njegovih odličnih sposobnosti lovljenja podgan, zato so z njimi pogosto tudi trgovali.

Potem, ko so ga Kitajci vzredili, se z njegovim nadaljnjim razvojem niso želeli več aktivno ukvarjati. Tako je z vzrejo pasme šele leta 1920 začela Debora Wood v Ameriki, za njo pa Gypsy Rose Lee. Obe liniji, ki sta jih vzredili, sta predstavljali osnovo te pasme kot jo poznamo danes. V Evropo je prišel šele leta 1960. Prvi pasemski klub je bil ustanovljen leta 1974standard za to pasmo pa je bil tako uradno priznan šele leta 1987.

Izvor

Pravi izvor kitajskega golega psa ni dokumentiran. Razvili naj bi se iz afriških ali mehiških golih psov, Kitajci pa naj bi jih zmanjšali zaradi njegovih odličnih sposobnosti lovljenja podgan. Pri tej pasmi psov je potrebno občasno vkrižanje dolgodlakih (powder puff) kitajskih golih psov, da dobimo gole (hairless) pse.

 

Videz

Kitajski goli pes je majhen ter izjemno eleganten in graciozen pes eksotičnega videza. Glede na videz dlake obstajata dva tipa kitajskega golega psa. Dolgodlaki kitajski goli psi ali powder puff imajo podlanko in dolgo svilnato krovno dlako, ki deluje kot nekakšen pajčolan. Bolj znani pa so kitajski goli psi, ki po telesu niso poraščeni, ampak imajo šope dlake le v predelu glave, ušes, nog in repa. Njihova gola koža je na dotik zelo gladka in mehka. Oba tipa kitajskega golega psa pogosto med sabo križajo.

Čeprav je kitajski goli pes majhen, pa je čokat in močne postave. Ima podolgovat trup z ravnim hrbtom in globokim prsnim košem. Na koncu ima nizko nasajen rep, ki visi navzdol, na tanek vrat pa je nasajena glava trikotne oblike. Na glavi so velika štrleča ušesa podolgovate oblike, ki štrlijo pokonci in na ven. Ima podolgovat in koničast gobec, ki se zaključi s črnim smrčkom, oči so temne in stojijo daleč narazen.

  kitajski goli pes

Karakter in temperament

Kitajski goli pes velja za zvitegabistrega in zelo živahnega psa. Je nenavadno gibčen in zelo igriv, zato ga boste redko videli, da bi bil dolgo časa pri miru. Je pa tudi zelo neženčuječ in ljubezniv, predvsem pa zelo prilagodljiv in potrpežljiv, zato je to idealen pes za stanovanja.

Potrebuje veliko ljubezni, zato je zelo navezan na lastnika in na vse družinske člane. Zelo rad je v njihovi družbi, se z njimi igra, poležava na kavči in uživa v aktivnem življenju. To pa prinaša tudi določene slabosti. Gre za pasmo psov, ki je zelo nerada sama, in v tem primeru imajo navado po uničevanju stvari. Do ljudi, ki jih ne pozna, se obnaša zelo zadržano in se raje umakne k lastniku.

 

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Kitajski goli pes je čudovit družinski pes, ki ima zelo rad otroke in se z njimi zelo dobro ujemajo. Vendar le, če jih le ti preveč ne dražijo, zato je pomembno, da tudi otroke naučite, kako se psu približati in se ga dotikati. Z večjimi otroki se kitajski goli pes z veseljem igra, pri manjših pa je potreben stalen nadzor pri igri, da se izognemo temu, da bi ga otroci nehote poškodovali.

Kitajski goli pes se dobro ujeme tudi z drugimi živalmi, če le te ne silijo vanj. V tem primeru se raje umaknejo. Prav tako je potrebna določena mera previdnosti pri večjih psih, ki ga lahko vidijo kot plen in ga poškodujejo.

Hranjenje

Kitajski goli pes nima posebnih prehranskih zahtev. Podobno kot pri drugih pasmah psov mu obroke skrbno odmerite glede na njegove potrebe in aktivnosti, pri čemer lahko izbirate med kakovostno suho ali mokro hrano. Ker je ta pasma psov pogosteje nagnjena k izpuščajem in težavam s kožo, se mnogi lastniki odločajo za specifično hrano proti alergijam.

Vendar je potrebno upoštevati, da zahteva kitajski goli pes v primerjavi s psi podobne velikosti, več hrane. Zaradi pomanjkanja dlake mora telo namreč proizvesti več toplote, kar tudi poveča njegovo presnovo. Priporočljivo je, da zaužije dva obroka na dan, s čim večjo vsebnostjo mesa.

 

Zdravje

Kitajski goli pes je zdrava pasma psov. Že pri nakupu mladičkov je potrebno biti pozoren, da poiščete preverjenega vzreditelja, pri katerem lahko preverite morebitno displazijo kolkov in komolcev, hipotiroidizem in von Willebrandovo bolezen.

Med pogostejšimi težavami so se izkazale nepravilnosti zobovja, ki se kaže v pogostejšemu izpadanju zob. Prav tako pa so pogostejše različne težave s kožo in težave z očmi.

Nega

Čeprav bi morda na prvi pogled pomislili, da kitajski goli pes ne zahteva posebne nega, pa temu ni tako. Njegova koža namreč zahteva veliko nege, čeprav ni poraščena z dlako. Psom, ki se redno udeležujejo razstav, lastniki redno drgnejo kožo s peeling kremo. Na ta način se odstrani vrhnja plast kože z odmrlimi celicami, zato je koža na dotika žametna.

Pri negi kitajskega golega psa je potrebno predvsem poskrbeti, da ostane koža dovolj elastična in gladka ter zaščitena pred izsušitvijo. Zato ga je potrebno pogosto kopati z visoko kakovostnim šamponom, šope dlak na glavi, repu, ušesih in na repu je potrebno redno striči. Po hiši ne puščajo dlake, zato so še posebej primerni za vse ljudi, ki so alergični na pasjo dlako.

Tudi, ko gre za nego dolgodlakega tipa kitajskega golega psa, ga je potrebno krtačiti vsak teden ali celo vsak dan. Poskrbite za njegovo redno kopanje, po katerem ga temeljito posušite z brisačo ali sušilnikom za lase, da preprečite, da bi se njegova dlaka presušila.

Kitajski goli pes ima pogoste težave z zobmi, zato jim umivajte zobe vsaj dvakrat ali trikrat na teden, še bolje pa je, da to storite vsak dan. Tako boste odstranili zobni kamen in bakterije, ki ogroža zdravje zob. Enkrat ali dvakrat na mesec je potrebno skrajšati kremplje, če to že sami ne naredijo po naravni poti. Ne pozabite pa tudi na redno tedensko pregledovanje in čiščenje ušes, s čimer preprečite morebitne okužbe.

 

Potrebna količina gibanja

Kitajski goli pes ne potrebuje veliko gibanja in se v svojih potrebah po gibanju zelo hitro prilagodi svojemu lastniku. Zadovoljen bo že s krajšim sprehodom in nekaj igrami vsak dan.

Čeprav so majhni, pa so vešči tako v skakanju, tekanju, plezanju in kopanju v tla. Na sprehodu in na dvorišču naj ne bo brez povodca, saj ga veliki psi lahko vidijo kot plen, prav tako pa lahko zelo hitro tudi pobegne.

Zaradi pomanjkanja dlake je kitajski goli pes bolj občutljiv na vremenske razmere. Zato jih je potrebno pred preveliko vlago ali mrazom ustrezno zaščititi. Za ekstremno nizke temperature izberite primerno pasje pokrivalo, v primeru dežja, pa se ne zadržujte predolgo zunaj, saj se lahko hitro prehladi. Določena mera previdnosti velja tudi pri gibanju v močnem soncu, saj so nepigmentirani deli kože zelo občutljivi na UV žarke. V tem primeru je priporočljiva zaščita z oljem ali mlekom za sončenje.


kitajski goli pes pasma

Vzgoja

Vzgoja kitajskega golega psa je enostavna in običajno ne povzroča nobenih težav. Po mnenju strokovnjakov spada med najinteligentnejšo pasmo psov, zato zelo hitro razumejo, kaj se od njih pričakuje. Kljub temu, da je hitro učljiv, pa je tudi zelo trmast, zato boste potrebovali veliko potrpljenja. Pozitivna spodbuda je pri osvajanju novih ukazov in spretnosti ključnega pomena. Izogibajte se metodam kaznovanja, saj je ta pasma psov na splošno bolj plašna.

Podobno kot pri drugih pasmah psov, je tudi v primeru kitajskega golega psa pomembna zgodnja socializacija. Zato se že z mladičkom odpravite v park, kjer se bo lahko igral tudi z drugimi psi. Previdni morate biti v situacijah, ko so prisotni večji psi, saj ga le ti lahko poškodujejo.

Mladički ter cena in nakup

Če si želite zdravega psa, potem izberite kitajskega golega psa pri preverjenem vzreditelju. Glede na to, da boste morali zanj odšteti najmanj 1.500 EUR, se v nakup podajte premišljeno. Pri vzreditelju preverite morebitne zdravstvene težave staršev in tudi njihov karakter. Če boste kupili mladička, katerega straši so bili zdravstveno testirani, je večja verjetnost, da bo vaš kitajski goli pes imel dolgo in zdravo življenje.

Angleški koker španjel
Nazaj na seznam
Bulmastif

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506