Brezplačna poštnina nad 38 EUR (DPD)

Bulmastif

Močan, ljubeč in prijazen pes.

Bulmastif

Bulmastif je na prvi pogled izredno močan in mišičast pes, ki pa je v svojem značaju izjemno mirenljubeč in prijazen. Svojemu gospodarju je zelo zvest in zaščitniški, do otrok pa ljubezniv in potrpežljiv.

 

Splošne lastnosti:

Vrsta: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosoidi, švicarski planšarski psi

Velikost: velika

Barva: rumenorjava barva, lahko pa je tudi progasta ali rdeče rjava

Višina: 63,5 – 68,5 cm; psica 61 – 66 cm

Teža: 40 – 50 kg

Temperament: miren, ljubezniv, čuječ, zvest svojemu gospodarju, zaščitniški

Pričakovana življenjska doba: približno 10 let

Dlaka: kratka, trda, gladka

Zahtevnost nege: nezahtevna

Primeren bivalni prostor: stanovanje, hiša z vrtom, nikakor ne pesjak

Zahtevana aktivnost: zmerna aktivnost s krajšimi sprehodi in nekaj tekanja

Velikost legla: 4 – 13 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 2

Velikost: 4

Primeren za življenje v stanovanju: 3

Stopnja energije: 2

Stopnja izpadanja dlak: 1

Zahtevnost nege: 1

Lahko ostane cel dan sam: 2

Dojemljivost za učenje: 3

Inteligenca: 3

Igrivost: 3

Naklonjenost do otrok: 5

Prijaznost do mačk: 3

Nagnjenost k pobegu: 1

Nagnjenost k grizenju: 3

Nagnjenost k lajanju: 1

Zdravje: 2

Nabiranje teže: 5

Priljubljenost pasme: 56. mesto od 197 pasem, ki jih priznava AKC

 

Bulmastif – zgodovina

Bulmastifi so sorazmerno mlada pasma, ki so jo razvili šele v 19. stoletju, natančneje okoli leta 1860. Za to so poskrbeli angleški lovski čuvaji, ki so potrebovali velikega, tihega in neustrašnega psa, ki bi jim služil kot varuh zemljišč pred divjimi lovci.

Predno so ustvarili popolnega psa za svoje potrebe, so eksperimentirali s številnimi pasmami. Med najbolj uspešnimi se je izkazalo križanje med buldogom in mastifom. Na ta način je postal znan kot izjemno vztrajen in pogumen lovski pes čuvaj z značilno progasto barvo dlake.

Ko se je krivolov zmanjšal, je tudi buldog prevzemal novo vlogo psa čuvaja. Šele v zgodnjem 20. stoletju so ga začeli vzrejati kot ločeno pasmo psov in ne kot križanca. Angleška kinološka zveza ga je kot takega priznala leta 1924, ameriška pa leta 1933.

 

Izvor

Bulmastifa so v 19. stoletju vzredili v Veliki Britaniji s križanjem buldoga in mastifa. Tako na najboljši način združuje značilnosti obeh pasem – buldogov pogum in mastifovo moč. Vzrejeni so bili z namenom, da so pogumni, samozavestni, močni in hitri, medtem ko so o njihovem videzu le malo razmišljali.

Videz

Bulmastif je na prvi pogled izjemno postaven in skladen pes, zato se ga najpogosteje uporablja kot čuvaja ali policijskega in vojaškega psa. Ima močno in mišičasto telo s širokim in globokim prsnim delom ter kratkim in ravnim hrbtom. Njegova dlaka je kratka, gladka in trda, ter se telesu popolnoma prilega. Najpogosteje je v rumenorjavi barvi, lahko pa je tudi progasta ali rdeče rjava. Na koncu trupa ima visoko nasajen rep, ki ga nosi naravnost ali zavitega navzgor in se proti konici stanjša

Glava bulmastifa je mogočna in značilne kvadratne oblike, pri čemer je njena maska vedno črna. Na čelu ima značilne gube, ki se še poglobijo takrat, ko je pes pozoren na dogajanje okoli. Gobec je kratek, stop pa zelo izrazit, srednje velike temno rjave oči pa ločuje velika čelna guba. Visoko na glavi so nastavljeni majhni črni uhlji, ki so v obliki črke V in padajo navzdol ob glavi, zato dodatno pripomorejo k njenemu oglatemu videzu.

  bulmastif pes

Karakter in temperament

Bulmastif je dolgo časa slovel po svoji napadalnosti, vendar je zelo uravnovešen pes, ki je do sebe neizprosen. Čeprav je velik, pa je izjemno prijazenljubeznivčuječ in miren, zato ga boste le malokrat slišali lajati. Marsikdo težko verjame, da je bulmastif nežen in občutljiv in če mu boste namenili premalo pozornosti, bo zelo hitro postal žalosten.

Vendar je bulmastif kljub temu zelo pogumen in zvest, zato je zelo zanesljiv čuvaj svojega teritorija in svojih lastnikov. Obdarjen je z izvrstnim sluhom in vohom in ima izjemen nagon po zaščiti. Vendar je do tujcev zelo ravnodušen - tiste, ki jih lastnik sprejme, jih bo tudi on, do nezaželenih gostov pa je zelo neprizanesljiv. Zaradi svojega mogočnega videza bo bulmastif že sam po sebi odvrnil morebitne napadalce ali vsiljivce.

 

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Kljub svoji velikost je bulmastif prijazen do svoje družine, še posebej pa je potrpežljiv z otroki, saj je do njih zelo ljubezniv in popustljiv. Njegov miren značaj je dovolj dober razlog, da bodo otroci v njegovi družbi uživali.

Če imate manjše otroke, je velika verjetnost, da jih lahko tako velik pes kot je bulmastif, zelo hitro podere na tla. Zato je še vedno boljša izbira za družine z večjimi otroki. Ne glede na to, pa je potrebno otroke najprej naučiti, kako se približati psu in se do njega obnašati, interakcijo med otroki in psom pa vedno nadzorovati.

Pod pogojem, da so bulmastifi že od svojega ranega otroštva socializirani, lahko brez težav živijo tudi z drugimi domačimi živalmi in tudi ni nobenega strahu, da bi se za njimi podili, saj bulmastifi tega ne marajo. V družbi drugih psov se lahko obnašajo zelo dominantno. Če pa niso ustrezno socializirani, potem so do drugih živali lahko zelo agresivni.

Hranjenje

Pri psih z globokim oprsjem, kot je to pri bulmastifu, obstaja življenjsko nevarno stanje zasuka želodca. To velja še posebej v situacijah, ko se hranijo le z enim obrokom na dan, ko po jedi pijejo velike količine vode ali se po jedi intenzivno gibajo.

Vašemu bulmastifu zato vedno odmerite dva obroka na dan. Poleg tega, da se boste s tem izognili morebitnim težavam povezanim z zasukom želodca, pa ga boste na ta način ohranili v telesni kondiciji. Glede na to, da gre za pasmo psov, ki ne mara veliko gibanja, se lahko vsak prevelik obrok in neustrezna prehrana hitro poznata na preveliki telesni teži. To pa posledično negativno vpliva na sklepe in dodatno obremenjuje srce in druge organe.

Znano je tudi, da lahko nepravilna prehrana spodbudi razvoj marsikatere bolezni. Zato morate biti pozorni na prehrano že v dobi mladičkov. Izogibajte se hrani z visoko energijsko vsebnostjo, dodatkom vitamina C, D in kalcija. Priboljški so sicer dovoljeni, vendar, če želite, da ostane bulmastif normalne teže, mu le te natančno odmerjajte.

 

Zdravje

Bulmastifi so na splošno zdrava pasma psov, vendar so vseeno podvrženi nekaterim zdravstvenim težavam. Ni nujno, da bodo vsi pripadniki te pasme trpeli za omenjenimi težavami, je pa pomembno, da ste o njih seznanjeni.

Pogosti zdravstveni problemi pri tej pasmi psov so displazija kolkov in komolcev, zasuk želodca, rak, entropij, strgane sprednje križne vezi, napihnjenost, težave s kožo in dlako, hipotiroidizem in subaortna stenoza.

Nega

Bulmastif je pes, ki je miren in nima veliko energije. Seveda je najboljša rešitev zanj hiša z velikim vrtom, vendar se bo hitro prilagodil tudi morebitnemu bivanju v stanovanju. Vsekakor pa se izogibajte njegovemu bivanju v pesjaku.

Ker ima bulmastif kratko in gladko dlako, njegova nega ni posebno zahtevna. Kopanje je potrebno le občasno, medtem ko je odmrlo dlako potrebno le občasno odstraniti z gumijasto ščetko ali posebno masažno rokavico. Dlaka ne odpada pretirano, boste pa imeli nekoliko več dela z njegovo slino, saj se bulmastifi izrazito slinijo.

Pomembno je, da tedensko pregledujete ušesa in jih po potrebi očistite. S tem se boste izognili morebitnim okužbam in drugim zapletom. Ne pozabite na krajšanje krempljev enkrat ali dvakrat na mesec. Če so ti predolgi, se prsti razširijo, s tem pa se zmanjša opora stopala. Poskrbite pa tudi za ustrezno higieno zob. Da boste preprečili nabiranje zobnega kamna, je priporočljivo umivanje zob vsaj dvakrat ali trikrat na teden.

 

Potrebna količina gibanja

Bulmastif ni primeren za življenje v pesjaku, a tudi ni tista pasma psov, ki bi pretirano uživala v gibanju. Znano je, da nad tekom ni ravno navdušen, vendar se rad sprehaja. Zato je dovolj, če ga dnevno peljete ven na sprehod, ob tem pa mu omogočite nekaj tekanja in igranja brez vrvice.

Zaradi svojega kratkega gobca je bulmastif nagnjen k vročinski izčrpanosti in vročinskemu udaru. Zato se obvezno izogibajte gibanju v največji vročini in se prepričajte, da imajo vedno dostop do sence in sveže vode, ko so zunaj.

 

Vzgoja

Zaradi mirnega značaja, bulmastif najbolj uživa in reagira v vzgoji v umirjenem okolju. Zelo je občutljiv že na različne intonacije glasu, vendar kljub temu potrebuje gospodarja, ki je pri vzgoji dosleden in neomajen. Zanj je še posebej značilno, da se zelo nerad podreja, vendar ga je z doslednostjo mogoče lepo vzgojiti.

Bulmastifi potrebujejo samozavestnega lastnika. Pri vzgoji uporabljajte predvsem pozitivne tehnike spodbujanja, nikoli pa se ne poslužujte fizičnega kaznovanja. Prav tako se izogibajte ponavljajočim se vajam, saj se bo hitro začel dolgočasiti in vas ne bo poslušal.

Zgodnja socializacija bulmastifa je ključnega pomena, da odraste v psa, ki vam bo sledil na vsakem koraku in vas tudi ubogal. Zato začnite bulmastifa vzgajati takoj, ko ga pripeljete domov in je še obvladljive velikosti. Poskrbite, da ga že zgodaj izpostavite ne samo drugim pasmam psov, ampak tudi ljudem, zvokom, izkušnjam in situacijam. Priporočljivo je, da se udeležite tudi pasje šole.

 

bulmastif mladič

Mladički ter cena in nakup

Za nakup mladička boste morali odšteti med 1.200 in 1.500 eur. Dednost in okolje imata pomembno vlogo pri zdravju in tudi temperamentu bulmastifa. Zato je pomembno, da opravite nakup pri preverjenem vzreditelju, pri katerem dobite po možnosti tudi informacije o zdravstvenem stanju staršev.

Kitajski goli pes
Nazaj na seznam
Irski seter

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506