Brezplačna poštnina nad 38 EUR (DPD)

Border collie (borderski ovčar)

Bister in energičen pes.

Border collie (borderski ovčar)

Border collie je izredno bister deloholik in neverjeten pes, morda celo nekoliko preveč dragocen za lastnike, ki nimajo časa, energije ali sredstev, da bi ga zaposlili in se mu posvetili. Ti energični psi se bodo šele po končanem delovnem dnevu umirili za počitek in crkljanje.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 1. FCI skupina – ovčarski in pastirski psi

Velikost: srednje velik

Barva: črno-bela, druge barve, bela barva ne sme prevladati

Višina: 25–30 cm

Teža: 13–22 Kg

Temperament: pameten, ljubeč, energičen

Pričakovana življenjska doba: 12–15 let, tudi več

Dlaka: srednje dolga, vodoodporna

Zahtevnost nege: nezahtevna

Primeren bivalni prostor: stanovanje, hiša z velikim vrtom, kmetija, lahko je v pesjaku, potrebuje veliko prostora za gibanje na prostem

Zahtevana aktivnost: malo

Velikost legla: 4–8 , povprečno 6 mladičkov

Priljubljenost pasme: 35. mesto od 200

 

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 2

Velikost: 3

Primeren za življenje v stanovanju: 2

Stopnja energije: 5

Stopnja izpadanja dlak: 3

Zahtevnost nege: 3

Lahko ostane cel dan sam: 1

Dojemljivost za učenje: 5

Inteligenca: 5

Igrivost: 5

Naklonjenost do otrok: 4

Prijaznost do mačk: 3

Nagnjenost k pobegu: 3

Nagnjenost k grizenju: 2

Nagnjenost k lajanju: 2

Zdravje: 2

Nabiranje teže: 3

Skupina: ovčarski in pastirski psi

 

Borderski ovčar – zgodovina

Čeprav je danes poznan kot angleški oz. škotski pes, se zgodovina borderskega ovčarja po podatkih državne univerze v Pensilvaniji začenja v starem rimskem cesarstvu. Leta 43 našega štetja je cesar Klavdij uspešno osvojil Britanijo in ko so se Rimljani naselili, so se naselili tudi njihovi psi. Rimski pastirski psi so bili široko uporabni še več stoletij. Nato so vdrli Vikingi in, kot se je spodobilo, so prišli tudi njihovi psi. Vikinški psi so bili manjši in hitrejši, zato so vzreditelji kmalu združili obe pastirski pasmi. Nastal je majhen in hiter pastirski pes, primeren za surovo in skalnato škotsko višavje.

Leta 1860 so bili škotski ovčarski psi predstavljeni na drugi razstavi v Angliji. Kraljica Viktorija si je na izletu v Balmoral kmalu zatem ogledala enega od psov in postala navdušenka nad to pasmo. R. J. Lloyd Price je zaslužen za začetek preizkušenj ovčarskih psov.

Prepoznavnost pasme

Šele leta 1906 je bila border collie priznana kot posebna pasma in razviti so bili standardi zanjo. V nasprotju s tipičnimi pasemskimi standardi so se standardi za pastirske pse osredotočali na delovne sposobnosti in ne na telesne lastnosti. Danes borderski ovčarji še vedno veljajo za najboljše pastirske pse na svetu.

Danes je border collie priznan kot glavni pes za ovčarstvo in zato izjemno priljubljen pri lastniki kmetij in večjih posestev. Zaradi vrhunske sposobnosti pasme za pašo in njihove izredne marljivosti številni ljubitelji zagovarjajo vzrejo borderskih ovc le po delovnih standardih in ne po standardih za konformacijo.

Videz

Border colile pasma je bila vzrejena za delo in videz borderskih ovčarjev je zato temu primeren. Ta srednje velik pastirski pes ima močno, gibčno telo na vitkem okvirju, običajno tehta do 22 kilogramov. Ovčarji imajo lahko dve vrsti dlake: gladko (kratko in grobo) ali grobo (srednje dolgo in puhasto). Obe vrsti imata dvojni plašč, ki ščiti pred slabimi vremenskimi razmerami, in sta različnih barv in vzorcev, najpogosteje pa se pojavljata črno-beli ali tribarvni vzorec črne, bele in rjave barve.

 

Borderski ovčarji so vedno videti budni, saj imajo okrogle oči, ki so vedno široko odprte, z ušesi visoko na glavi, ki so na koncu pogosto delno zavihana. Ena od najbolj znanih značilnosti te pasme so prav njene oči. Njihova očesa so ovalne oblike, v odtenkih rjave ali svetlo modre barve, vedno pozorne in osredotočene. Ta intenzivni pogled pa je več kot le dober videz. Njihov ostri vid pomaga pasmi pri delu na terenu. Borderski ovčarji so znani po tem, da se pozorno zazrejo v oči živali in navidezno uporabljajo miselne trike za nadzor črede. V nasprotju z nekaterimi delovnimi pasmami so njihovi repi dolgi in bujni in z njimi nikoli ne nehajo mahati.

Karakter in temperament

Border collie je zelo inteligenten pes, poln energije in močne želje, da bi obhodil in pretekel vse, kar ga obdaja. Najbolj srečen bo na veliki kmetiji ali ranču, kjer bo imel veliko prostora za celodnevno tekanje in ga boste lahko tudi postavili pred nalogo, kar borderski ovčar naravnost obožuje. Ta ljubljena pasma je lahko tudi odlična družinska žival za aktivnega lastnika, ki je pripravljen vložiti vsakodnevni trud v vadbo svojega psa.

Z borderskim ovčarjem je tako, kot da bi živeli s študentom. Pogosto velja za najpametnejšega psa, kar pomeni tudi visoko raven energije, ki zahteva na tone vsakodnevne vadbe, tako psihične kot fizične. Brez ustrezne vadbe bo pes več kot verjetno postal vir nelagodja. Danes je pasma border collie verjetno najbolj znana po svoji okretnosti in sposobnosti sprejemanja prefinjenih navodil v različnih pasjih športih. Ta željna pasma se hitro uči in je eden najbolj učljivih psov na svetu. Kljub zanimanju za učenje poslušnosti in trikov pa je border collie lahko odločen in neodvisen. Da bi od njega dobili najboljše, je potreben potrpežljiv in predan lastnik.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Border collie je dober družinski pes, če je pravilno vzgojen in če je v mladosti podvržen šolanju. Dobro se razume z otroki in drugimi hišnimi ljubljenčki, čeprav bo zaradi svojega instinkta po čredni vzgoji brcal, preganjal in lajal na otroke (zlasti zelo majhne otroke) in živali, če njegov čredni instinkt ne bo usmerjen drugače.

Kot pri vsaki pasmi morate otroke vedno naučiti, kako naj se približujejo psom in se jih dotikajo, ter vedno nadzirati vse stike med psi in majhnimi otroki, da preprečite ugriz ali vlečenje za uho ali rep. Otroka naučite, naj se nikoli ne približuje nobenemu psu, ko ta je ali spi, ali naj mu poskuša odvzeti hrano. Noben pes, ne glede na to, kako prijazen je, z otrokom ne sme ostati brez nadzora.

Hranjenje

Borderski ovčar naj bi se dobro počutil z visokokakovostno pasjo hrano, bodisi komercialno proizvedeno bodisi doma pripravljeno pod nadzorom in z odobritvijo veterinarja. Vsaka prehrana mora biti primerna starosti psa (mladič, odrasel pes ali starejši pes). Nekateri psi so nagnjeni k prekomerni telesni teži, zato pazite na porabo kalorij in raven telesne teže svojega psa.

 

Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko njihovo preveliko število povzroči debelost. Preberite, katera človeška hrana je varna za pse in katera ne. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega psa, se posvetujte z veterinarjem. Vedno mu mora biti na voljo čista in sveža voda.

 

Primeren bivalni prostor

Borderski ovčarji so lahko zelo zahtevni in potrebujejo vsakodnevno naporno vadbo ter miselno stimulacijo. Čeprav so jih vzgojili za odprte prostore kmetije ali ranča, kjer lahko ves dan tekajo in pasejo do onemoglosti, se lahko border collie z aktivnim lastnikom prilagodijo tudi na življenje v mestu ter v stanovanju. Ta pasma potrebuje veliko gibanja – vsaj eno uro intenzivne igre na dan, in ne bo zadovoljna, če bo zaprta v hiši. Border collie, ki se ne giblje in mu je dolgčas, lahko protestira tako, da začne biti škodljiv in vam npr. uničuje pohištvo.

Čeprav so na terenu samostojni pastirji, border collie potrebuje naklonjenost in druženje ter jih je treba, tako kot vse pse, obravnavati kot del družine. Zaradi tega te pasme ne smete pustiti dolgo časa same. Border collie se rad pridruži teku, vožnji s kolesom ali dolgemu pohodu, po dolgem dnevu naporne vadbe pa se z veseljem zlekne z vami na kavč. Zaradi svoje inteligence in energije so lahko borderski ovčarji za povprečnega lastnika psa zelo zahtevni.

Zdravje

Border collie velja za splošno zdravo pasmo z življenjsko dobo 12–15 let ali še več. Vendar je tako kot vse pasme tudi ta nagnjena k nekaterim boleznim. Border Collie Society of America, uradni pasemski klub, rejcem priporoča, da pse testirajo na displazijo kolkov in opravijo temeljit pregled oči. Priporoča se tudi dodatno testiranje na progresivno retinalno atrofijo (PRA), gluhoto, epilepsijo, anomalijo kolerijskega očesa (CEA), nevronsko ceroidno lipofuscinozo in sindrom ujetih nevtrofilcev.

Seveda se vsak borderski ovčar ne bo srečal z resnimi zdravstvenimi težavami, vendar je pomembno, da se zavedate teh pogostih težav in veste, na katere znake morate biti pozorni. Pomembno je tudi, da vse pse kupujete pri uglednih vzrediteljih, ki vam bodo predstavili pasje starše in sorojence. Če psa posvojite, od lastnika zahtevajte vso razpoložljivo zdravstveno zgodovino.

Nega

Dvojna dlaka borderskega ovčarja je bila zasnovana tako, da zdrži dolge delovne ure v vseh vremenskih razmerah, zato je precej nezahtevna za vzdrževanje. Zgornja dlaka je lahko v dveh dolžinah in teksturah, obe pa se dokaj dobro sami očistita (kar pomeni manj kopeli).

Tipičen border collie potrebuje le tedensko krtačenje, morda pogosteje, če ima daljšo dlako, z gladko krtačo, da se nadzoruje lise in krtačenje, da se odstranijo morebitne nečistoče in spodbuja zdrava koža. V sezoni intenzivnejšega izločanja je potrebno vsakodnevno krtačenje pa. Kot pri vseh pasmah je treba tudi ovčarju redno striči nohte.

Potrebna količina gibanja

Ta športna pasma, ki je zelo zagnana, je izjemno energična in zahteva vsakodnevno gibanje, ki ni le sprehod okoli bloka ali hiter sprehod po dvorišču. Dobro se počutijo, če imajo na voljo delo in prostor za tek. Border collie, ki nima dela, mora vsak dan obvezno na intenziven sprehod oz. športno aktivnost.

Jasno je, da je to pasma za aktivnega lastnika in ne za nekoga, ki raje ostaja v zaprtih prostorih ali pogosto potuje od doma. Pasma border collie pogosto sodeluje (in se odlično odrežejo) na tekmovanjih v pastirstvu, pa tudi na tekmovanjih v poslušnosti, agilityju, hitrosti in sledenju ter v športih, kot je lovljenje frizbija.

Vzgoja ter razmnoževanje in mladički

Zgodnja socializacija je pri borderskih ovčarjih še posebej pomembna, saj vključuje pozitivno izpostavljenost najrazličnejšim ljudem in situacijam od zgodnjega mladička do približno sedmega meseca starosti. Usposabljanje poslušnosti, ki se začne zgodaj in se nadaljuje vse življenje, bo poskrbelo za veselje in potrebno duševno stimulacijo borderja.

Samica se ne sme pariti pred 18. mesecem starosti ali po 9. rojstnem dnevu. Pri vzreji starejših samic ali samic, ki so imele kakršne koli predhodne težave pri razmnoževanju ali parjenju, se je treba posvetovati z veterinarjem. Leglo je po navadi veliko, v povprečju je v njem kar 6 mladičkov.

Cena in nakup

Pričakujte, da boste za borderske ovčarje, ki so namenjeni hišnim ljubljenčkom in imajo popolne dokumente, vendar nimajo razstavne kakovosti, plačali približno 500 € in več. Za vrhunskega mladiča z dokumenti, vzrejnimi pravicami in vrhunskim poreklom se pripravite na znesek od 1000 do 4000 € ali tudi več.

Čivava
Nazaj na seznam
Belgijski ovčar

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506