Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)
5. ROJSTNI DAN - 15% POPUST (na vse redne cene razen na vet.zdravila brez recepta) s kodo RD15

Kraški Ovčar (Kraševec)

Družinski in zvest pes.

Kraški Ovčar (Kraševec)

Ta slovenska pasma psa se je prvotno tradicionalno uporabljala za stražo na kmetijah in pastirstvo, v zadnjem času pa se je kraški ovčar uveljavil kot priljubljeni družinski hišni ljubljenček. Kraški ovčar je predan svojim lastnikom, izjemno varuje svojo družino in je tudi odličen čuvaj živali.

Splošne lastnosti:

Vrsta: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi

Velikost: velik

Barva: vse temno siva, srebrna, rjava, črna, lisasta

Višina: 57–60 cm

Teža: 30–37 Kg

Temperament: lojalen, zaščitniški, družaben

Pričakovana življenjska doba: do 14 let

Dlaka: dolga, gosta, dvojna

Zahtevnost nege: zahtevna

Primeren bivalni prostor: hiša z ograjenim vrtom, podeželje

Zahtevana aktivnost: veliko

Velikost legla: 6–9 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

Primernost za prvega psa: 2

Velikost: 4

Primeren za življenje v stanovanju: 1

Stopnja energije: 3

Stopnja izpadanja dlak: 3

Zahtevnost nege: 5

Lahko ostane cel dan sam: 3

Dojemljivost za učenje: 3

Inteligenca: 3

Igrivost: 3

Naklonjenost do otrok: 4

Prijaznost do mačk: 3

Nagnjenost k pobegu: 2

Nagnjenost k grizenju: 4

Nagnjenost k lajanju: 2

Zdravje: 3

Nabiranje teže: 3

Skupina: 2. FCI skupina – pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi

 

 

 

Kraški ovčar – zgodovina

Kraški ovčar je slovenska pasma psa, ki obstaja že več stoletij, čeprav natančen datum njegovega nastanka ni znan. Ime je dobil po pokrajini, iz katere izvira. Slovenska kraška pokrajina se nahaja v jugozahodni Sloveniji in je vizualno osupljivo območje z apnenčastimi oblikami in hribovitim terenom.

Kraševec lokalno še vedno deluje kot pastirski pes in čuvaj živine. Kljub tej delovni vlogi se ta pasma pogosto zadržuje v družinski hiši, saj se dobro prilagaja življenju v zaprtih prostorih. Kraški ovčar je po naravi ovčarski pes in naj bi se razvil iz mešanice več pasem ovčarskih psov, vključno s kavkaškim ovčarjem in romunskim ovčarjem, ki sta mu zelo podobna. Od leta 1939 je bil sprva znan kot ilirski ovčar, leta 1968 pa so mu spremenili ime. Istočasno je bil kot samostojna pasma priznan pes »šarplaninec« (jugoslovanski ovčar), saj sta bili prej ti dve pasmi združeni. UKC trenutno priznava kraškega ovčarja v svoji varovalni skupini, nekaj pripadnikov pasme pa naj bi trenutno živelo tudi v ZDA, kjer velja za izjemno redko pasmo.

Prepoznavnost pasme

Čeprav natančna velikost populacije kraškega ovčarja ni znana, se ocenjuje, da je leta 2008 obstajalo približno 600 kraških ovčarjev, število pa se od takrat verjetno ni bistveno spremenilo. V teku je rejski program, katerega cilj je povečati število pasemskih psov in zmanjšati linijsko vzrejo, da bi zmanjšali verjetnost genetsko prenesenih bolezni.

Videz

Kraški ovčar je fizično zelo impresiven pes, po videzu podoben bolj znanemu kavkaškemu ovčarju. Je robustno grajen, srednje rasti in ima dolgo, ravno, sivo dlako. Glava kraškega ovčarja je zaobljena in v primerjavi s telesom razmeroma velika. Njihov črn nos je izrazit, medtem ko so njihove mandljaste oči rjave barve in globoko vpete v obraz ter dobro oddaljene druga od druge in tako zelo opazne in očarljive. Temne oči tej pasmi dajejo iskren in sproščen izraz. Njihova viseča ušesa jim padajo tesno ob obrazu in so srednje velika, prekrita z dolgo, bujno dlako, ki je daljša od dlake na preostalem telesu.

Široki vrat kraškega ovčarja je ena njegovih najbolj izrazitih značilnosti: je namreč dobro mišičast in ima gosto poraščeno »levjo grivo«. Njihovo telo je pravokotne oblike, s širokim in globokim prsnim košem ter ravnim in močnim hrbtom. Njihove okončine so dolge in mišičaste, z gostimi kostmi. Dolg rep kraškega ovčarja sega čez gleženj in je prekrit z gosto dlako. Ko je pes pozoren, je rep rahlo ukrivljen in se drži v višini hrbta. Značilna bogata dlaka kraškega ovčarja ščiti pred težkimi vremenskimi razmerami, s katerimi se pogosto srečuje. Spodnja plast dlake pa je gosta in kraševcu zagotavlja zadostno zaščito. Na nogah in spodnji strani je kožuh svetlejši. Črna obrazna »maska« je za kraševca prepoznavna značilnost, sprednji del nog pa ima temno in progasto dlako.

Karakter in temperament

Kraški ovčarji so pravi posamezniki, zato niso tip psa, ki je spontan, ampak želijo, da vse poteka po načrtu ter da imajo nadzor nad situacijami. Ta pasma je ustvarjena kot odličen pes čuvaj, zato je zelo previdna pred vsakim novim človekom in instinktivno varuje svoje ozemlje in družino, tudi če je za to nikoli ne zaprosi. Čeprav so pogumne pasme in se nikoli ne umaknejo pred soočenjem, bodo agresivni le, če bo situacija to upravičevala, in bodo raje z globokim laježem opozorili vsiljivce. Družina je lahko prepričana, da bo kraški ovčar deloval kot zelo zanesljiv protivlomni alarm.

Ta pasma je zelo zvesta, močno povezana z družino in bo z njo z veseljem sobivala v družinskem domu ter z veseljem izpolnjevala njene ukaze in ohranjala mir.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Z mlajšimi družinskimi člani kraški ovčarji nimajo težav, saj se z otroki dobro razumejo. Tako jim običajno lahko zaupa tudi majhen otrok, če je kraševec že od mladička dalje ustrezno socializiran in šolan. Vendar morajo biti otroci zaradi moči tega psa in njegove potencialne teritorialnosti v njegovi družbi vedno pod nadzorom odraslih, s psom ravnati razumno ter spoštljivo.

Hranjenje

Ker je kraški ovčar srednje velika pasma, potrebuje prehrano, ki je prilagojena pasmam njegove velikosti. Ti psi potrebujejo veliko količino beljakovin za vzdrževanje puste mase z zmerno količino maščob za energijo. Formula hrane za velike pasme je dobra izbira za tega psa, čeprav se nekateri psi dobro počutijo na formulah za delovne pasme.

Zdravje

Tako kot mnoge druge pasme, ki se tradicionalno uporabljajo za delo in niso bile vzrejene predvsem zaradi fizičnega videza, je kraški ovčar običajno zelo zdrava pasma. Vendar pa zaradi majhnosti populacije obstaja bojazen, da bi se lahko zdravje celotne populacije močno poslabšalo, če bi se v vzrejnem sistemu uporabljali bolni pripadniki pasme. Zaradi tega se zelo priporočajo presejalni programi za čistokrvne ovčarje, pri katerih je potrebno spremljati tudi obrabo kolkov.  

Nega

Kraški ovčar ima gosto, dvojno dlako, zato ni hipoalergeni pes. Potrebuje tedensko krtačenje s krtačo in kovinskim glavnikom. Ko sezonsko lovi, ga je treba dnevno negovati. Njegova dlaka se lahko zlahka zaplete, če ni ustrezno vzdrževana. Posebno pozornost je potrebno nameniti pernati dlaki na nogah, repu in za ušesi. Med krtačenjem lahko uporabite razpršilo za razpletanje, ki pomaga odpraviti zaplete, ki nastanejo med krtačenjem.

Običajno je treba kraškega ovčarja kopati le dvakrat na leto. Prosite veterinarja, da vam priporoči šampon, ki bo najbolje deloval na njegovo dlako. Vsakih nekaj tednov mu postrizite nohte. Tedensko mu preglejte ušesa in jih po potrebi očistite, da preprečite neprijeten vonj ali okužbo.

Potrebna količina gibanja

Kraški ovčar je srednje velik pes, ki potrebuje zmerno dnevno vadbo. Vsakodnevni sprehodi ali pohodi so odličen način za navezovanje stikov s kraškim ovčarjem. Na vsakodnevnih sprehodih je priporočljivo, da psa vedno vodite na povodcu, sploh v bližini drugih tujih ljudi in živali.

Usposabljanje in druženje kraševca kombinirajte z vsakodnevno vadbo. Med sprehodom ali pohodom mu govorite ukaze, ki jih pozna. To okrepi njegovo usposabljanje in mu omogoči vajo. Med vadbo ga spodbujajte k socializaciji z ljudmi in drugimi psi. Dobro se odreže tudi pri nekaterih pasjih športih, kot so pasje preizkušnje ali sposobnosti (agility), ki so odličen način, da se bolj poveže z lastnikom.

Vzgoja

Ker je kraški ovčar nagnjen k temu, da želi biti dominanten, ga je treba že od malega učiti njegovega položaja v družini. Izogibati se je potrebno mešanim in dvoumnim signalom, vsi družinski člani morajo ob vzgoji kraševca upoštevati enaka pravila. Kraški ovčarji morajo razumeti tudi, da ni primerno plezati po ljudeh ali pohištvu, se vesti posesivno do hrane ali igrač ali biti sovražen do obiskovalcev, ki so dobrodošli v domu.

Kraški ovčarji so instinktivno dobri tako pri pašnji kot pri varovanju domačih živali. V zvezi s tem ne potrebujejo veliko usposabljanja in bodo z veseljem izpolnjevali navodila, saj jih k tem nalogam vodi instinkt sam.

Mladički ter cena in nakup

Čistokrvni kraški ovčar stane približno 900 € pri spodobnem in zaupanja vrednem vzreditelju. To bo verjetno pes hišne kakovosti, če želite psa od vrhunskega vzreditelja, bodo cene še višje. Ugodnejša možnost ostajajo zavetišča in posvojitve psov, ki nujno potrebujejo dom. 

Pekinezer (Pekinčan)
Nazaj na seznam
Rotvajler (Rottweiler)

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506