Brezplačna poštnina nad 38 EUR (DPD)

Mops

Družaben in nagajiv pes.

Mops

Nekoč je bil nagajiv spremljevalec kitajskih cesarjev, pozneje maskota nizozemske kraljeve hiše, danes pa majhnega, a žilavega mopsa obožuje na milijone oboževalcev po vsem svetu. Mopsi živijo, da bi ljubili in bili ljubljeni v zameno.

Splošne lastnosti:

 • Vrsta: 9. FCI skupina – družni psi
 • Velikost: zelo majhen
 • Barva: srebrna, marelična, črna, svetlo siva, s črno masko
 • Višina: 25–30 cm
 • Teža: 6–8 Kg
 • Temperament: ljubeč, očarljiv, nagajiv
 • Pričakovana življenjska doba: 12–14 let
 • Dlaka: kratka, gladka, težka
 • Zahtevnost nege: srednja
 • Primeren bivalni prostor: hišni pes, življenje z družino, redna aktivnost na prostem
 • Zahtevana aktivnost: zmerno
 • Velikost legla: 4 do 8 mladičkov

Druge lastnosti po lestvici od 1 (najmanj) do 5 (največ):

 • Primernost za prvega psa: 5
 • Velikost: 4
 • Primeren za življenje v stanovanju: 5
 • Stopnja energije: 3
 • Stopnja izpadanja dlak: 3
 • Zahtevnost nege: 2
 • Lahko ostane cel dan sam: 1
 • Dojemljivost za učenje: 3
 • Inteligenca: 2
 • Igrivost: 5
 • Naklonjenost do otrok: 4
 • Prijaznost do mačk: 4
 • Nagnjenost k pobegu: 2
 • Nagnjenost k grizenju: 2
 • Nagnjenost k lajanju: 2
 • Zdravje: 2
 • Nabiranje teže: 5
 • Priljubljenost pasme: 28. mesto od 200 pasem, ki jih priznava AKC

Mops – zgodovina

Mopsi so starodavna pasma, stara približno 2000 let. Cesarji stare Kitajske so takrat dajali prednost ploskim psom igračkam, kot so pekinški  pes, shih tzu in mops, zato so bili ti razviti kot prefinjeni hišni ljubljenčki cesarja, njegove družine in članov cesarskega dvora. Kot mnoge pasme, ki so jih imeli radi daljnovzhodni mogotci starodavnega sveta, so bili tudi mopsi skrbno varovan zaklad, ki so ga tujci lahko dobili le kot darilo. Razcvet pasme mops po svetu se je začel nekje v letu 1500, ko so se nizozemski trgovci vrnili v Evropo s primerki te pasme. Legenda pravi, da je mops postal maskota nizozemske kraljeve hiše Orange, potem ko je ta mali pes rešil življenje princa Orange, ko je z lajanjem opozoril princa na napad španske vojske na njegov tabor. Ko sta Viljem in Marija Oranžska prispela v Anglijo, da bi prevzela monarhijo, sta ju spremljala njuna mopsa, kar je med Britanci sprožilo navdušenje nad pasmo.

Svetovno navdušenje nad kužki je mogoče oceniti tudi po tem, koliko imen je imela pasma v različnih obdobjih in krajih: Lo-sze (Kitajska), Mopsi (Finska), Doguillo (Španija) so le nekatera od njih. Med Nizozemci, ki so še vedno tesno povezani z mopsi, so znani pod imenom Mophonds.

Prepoznavnost pasme

Mopse so v Združene države Amerike pripeljali po državljanski vojni, Ameriški kinološki klub pa je pasmo priznal leta 1885. Sprva so bili mopsi zelo priljubljeni, vendar je na prelomu stoletja zanimanje za to pasmo upadlo. Nekaj predanih vzrediteljev je še naprej vzrejalo in čez nekaj let je pasma ponovno postala priljubljena. Leta 1931 je bil ustanovljen Ameriški klub mopsa, ki ga je istega leta priznala tudi AKC.

Trenutno je pasma mops ena izmed najbolj priljubljenih pasem na svetu.

Videz

Ti razmeroma majhni psi po podatkih AKC v svojem kvadratastem trupu premorejo veliko mišic, čeprav tehtajo le od 6 do 8 Kg. Mopsi so v dveh standardnih barvah z nekaj različicami, kot sta črna maska na obrazu ali popolnoma črn mops.

Njihove glave so velike in imajo značilen kratek, raven, črn gobec, prekrit z globokimi gubami. Na njihovem komičnem, nagubanem obrazu prevladujejo izrazite oči, ki kažejo vrsto čustev, od presenečenja in sreče do radovednosti. Na licih imajo znamenja, imenovana lepotne pege, na čelu pa gube. Njihova kratka dlaka je pravzaprav dvojna dlaka, ki jim zlasti v poletnih mesecih zelo odpada. V skladu s standardom AKC ima kratek in zavihan rep mopsa dvojni koder.

pes mops

Karakter in temperament

Mops je najraje ob vas. Ker so tovrstni psi vzrejeni kot družabniki, se z veseljem stiskajo v vašem naročju in poležavajo ves dan, ne bojijo pa se niti skočiti z vami v posteljo, a mopsi sopihajo, smrčijo in glasno dihajo, kar je za vas ponoči lahko moteče. Če jim ne boste izkazovali naklonjenosti ali jih boste za dalj časa pustili same, bodo zelo nesrečni in vam bodo to dali vedeti.

Od mopsa ne smete pričakovati, da bo lovil, čuval ali prinašal. Mopsi ne bodo imeli ničesar opraviti s takšnimi dejavnostmi. Vendar to ne pomeni, da se ne bodo znali malo pohajkovati in igrati. Mopsi so smešni mali psi in pogosto najdejo načine, kako ustvariti svojo lastno neumno zabavo, vendar zaradi njihove varnosti bodite pozorni na predstavo, ki jo uprizarjajo, hkrati pa skrbite za njihovo dostojanstveno vedenje, kadar je to potrebno.

Ujemanje z otroki in drugimi vrstami živali

Mopsi obožujejo otroke. Čeprav je mops majhen, ni občutljiv kot nekatere pasme »psov igrač«, zato je dobra izbira za družine z otroki. Vendar bodo otroci, ki želijo aktivnega hišnega ljubljenčka za prinašanje žogic ali igranje nogometa, precej hitro razočarani nad mopsi. Odrasli morajo tudi vedno nadzorovati stike med otroki in hišnimi ljubljenčki.

Mopsi, ki so pravilno usposobljeni in socializirani, uživajo v druženju s psi, zaupajo pa jim lahko tudi mačke, kunci in druge živali.

Hranjenje

Mops naj se dobro prehranjuje z visokokakovostno pasjo hrano, bodisi komercialno proizvedeno bodisi doma pripravljeno pod nadzorom in z odobritvijo veterinarja. Vsaka prehrana mora biti primerna starosti psa (mladič, odrasel pes ali starejši pes). Mopsi živijo od hrane in so zelo nagnjeni k debelosti, zato pazite na porabo kalorij in težo psa.

Priboljški so lahko pomemben pripomoček pri šolanju, vendar lahko njihovo preveliko število povzroči debelost. Preberite, katera človeška hrana je varna za pse in katera ne. Če imate kakršne koli pomisleke glede telesne teže ali prehrane svojega mopsa, se posvetujte z veterinarjem. Vedno mu mora biti na voljo tudi čista in sveža voda.

Zdravje

Temne in velike oči so ena glavnih privlačnosti mopsa, hkrati pa tudi ena od njegovih ranljivih točk. Znane so težave z očmi, vključno z razjedami roženice in suhim očesom. Kot vse pasme s ploskim obrazom imajo tudi mopsi včasih težave z dihanjem in se slabo počutijo v sončnem, vročem ali vlažnem vremenu.

Nega

Mopsova kratka, gladka in bleščeča dlaka potrebuje le malo vzdrževanja, vendar pogosto odpada. Tedensko krtačenje s krtačo s srednje močnimi ščetinami, gumijasto rokavico za nego ali rokavico za lovske pse bo odstranilo razpuščeno dlako in pomagalo ohraniti najboljši videz.

Mopsa ni treba kopati, razen če se zaplete v kaj posebno umazanega ali če se pojavi intenziven pasji vonj. Mopsu je treba redno striči nohte, saj mu lahko predolgi nohti povzročajo nelagodje.

Potrebna količina gibanja

Če imate možnost, bo vaš mops večino dneva z veseljem preživel na kavču, kar v kombinaciji z njegovim veseljem do hrane pomeni, da je debelost zelo verjeten pojav, ki sledi. Vendar je mops tudi igriv, vzdržljiv in živahen, zato naj lastniki poskrbijo, da je pasma v dobri kondiciji z vsakodnevno zmerno vadbo, kot so sprehodi ali igre na dvorišču.

Pomembno je vedeti, da mopsi kot kratkodlaka pasma ne prenašajo vročine, zato naj se ne ukvarjajo z naporno vadbo, ko je zunaj toplo ali vlažno, saj je bolje, da so v hladnem prostoru. Nekateri pasji športi, v katerih mopsi sodelujejo in so v njih odlični, vključujejo agility, poslušnost in rally.

Vzgoja

Mopsa so vzgojili kot družabnika, ki je svojim lastnikom v veselje. Ima enakomeren in stabilen temperament, velik šarm ter družaben in ljubezniv značaj. Mopsi živijo, da bi zadovoljili svoje ljudi, zato jih je na splošno lahko usposobiti. Njihova čustva so zlahka prizadeta, zato nikoli ne smemo uporabljati grobih metod usposabljanja. Mops si želi biti s svojo družino in bo nesrečen, če bo redno in dolgo časa ostajal sam. Priporočljiva je zgodnja socializacija in tečaji usposabljanja mladičev.

Mladički ter cena in nakup

Običajno je povprečna cena mladiča mopsa od uglednega vzreditelja med 600 in 1300 €, medtem ko lahko vrhunski mladič mopsa stane tudi 2000 € in več. Njihova cena je odvisna od starosti, spola, kakovosti, rodovnika in lokacije vzreditelja.

Tornjak
Nazaj na seznam
Tibetanski terier

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506