Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)
5. ROJSTNI DAN - 15% POPUST (na vse redne cene razen na vet.zdravila brez recepta) s kodo RD15

Mačji infekcijski peritonitis (FIP)

Mačji infekcijski peritonitis (FIP)

Kaj je mačji infekcijski peritonitis? Gre za počasi napredujočo, običajno smrtno bolezen mačk, ki jo povzroča virus in se pojavlja v dveh oblikah. Pri prvi tako imenovani mokri obliki, gre za kopičenje tekočine v prsni ali abdominalni telesni votlini, pri drugi- suhi obliki pa se pojavljajo granulomatozne lezije po različnih irganih telesa.

KAJ POVZROČA FIP

FIP povzroča coronavirus (FCoV),RNA virus, ki je ubikvitaren in zelo pogosto prisoten v vzrejališčih. Virus je zelo podoben ostalim koronavirusom, npr. pasjemu koronavirusu, ki povzroča enteritis.

Ločimo dva biotipa FCoV:  mačji enterični koronavirus (FECV), ki povzroča enteritis in FIP, ki najverjetneje nastane z mutacijo FECV. Le posamezne živali razviejjo FIP: stres, predispozicija (ni še potrjena, zbolijo določene pasme mačk, določene linije- imunsko prirojen deficit, ki omogoča mutacijo virusa in bolezen). Posebej pogost pri mačkah starih manj kot 1 leto in v vzrejališčih.

Virus mačjega infekcijskega peritonitisa v suhem okolju lahko preživi cca 2 meseca. Zelo občutljiv na običajna razkužila in detergente.

FIP - PRENOS

Glavni neposredni vir: okuženi iztrebki.

Redko se lahko prenese s slino ali že v maternici.

Posredni prenos: kontaminiran pribor (podloge, WC), obuvala in obleka.

Mačji infekcijski peritonitis se pri okuženi mački začne izločat v 1 tednu po okužbi in se lahko izloča več tednov, mesecev ali celo doživljenjsko!

Za razvoj bolezni je pomembna količina virusa in induvidialni imunski odgovor mačke.

KLINIČNA SLIKA

Večino klinično zdravih ali kažejo blage znake enteritisa.

Začetni znaki FIP-a: intermitentna TT, hujšanje, neješčnost, depresija.

Ločimo:

  • FIP mokra oblika: poliserozitis (ascites, plevralni in/ali perikardialni izliv) in vaskulitis, povišana telesna temperatura. Pri punktiranju dobimo rumeno meden punktat!
  • FIP suha oblika: hujši klinični znaki, granulomatozne lezije v različnih organih (renomegalija, kronična driska, limfadenomegalija), so na začetku majhe in jih ne opazimo, močno povišana telesna temperatura, ne odreagira na antibiotično terapijo, hujšajo, so neješče in depresivne.
  • Očesni znaki: uveitis, infiltrat v sprednji očni kamrici, spremembe na mrežnici
  • Nevrološki znaki: cca 10%, ataksija, hiperestezija, nistagmus, epileptični napadi, vedenjske motnje, deficit kranialnih živcev.

Klinični znaki zelo variirajo glede na mesto razvoja lezij.

DIAGNOSTIKA

Za potrditev suhe oblike nimamo ustreznega potrditvenega testa!

Laboratorijska odstopanja: limfopenija, neregenerativna anemija, povišani TP, hiperglobulinemija, znižani albumini/globulini

Punktat izliva: razmerje med količino proteinov (↑) in albuminov (↓)- eksudat!

Hitri test: Pt proti FIP-u

Nimamo metode, ki bi ločila visoko virulentni virus, ki povzroča FIP od tistega, ki povzroča enteritis.

MAČJI INFEKCIJSKI PERITONITIS PROGNOZA

Zelo slaba- povprečno preživetje 9 dni!

ZDRAVLJENJE

Evtanazija- v primeru dokončne potrditve! (pri suhi obliki- zelo boleče, ni ascitesa ampak na palpacijo abdomen zelo boleč!

Podporna terapija: za zmanjšanje vnetnega in imunskega odgovora (zelo buren odgovor- hude posledice), kortikosteroidi (nepotrjena učinkovitost).

V vzrejališčih: 2 mesečni premor pred vselitvijo novih, preživele mačke v vzrejališču so večinoma trajni nosilci/prenašalci virusa. Če želimo preverit ali mačke trajno izločajo virus, moramo narediti RT-PCR screening test blata 4x v 3 tednih, kajti virus se izloča neenakomerno, vendar tudi če negativni rezultat, ne moremo zanesljivo trditi, da je mačka res negativna!!!

FIP oz. mačji infekcijski peritonitis je problem, kjer živi več mačk v skupnem okolju!


Klara Krek, dr.vet.med

Mačja kalicivirusna okužba zgornjih dihal (FC...
Nazaj na seznam
Strupene rastline za mačke | Jih imate doma?

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506