Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)

Mačja kuga ali panlevkopenija (FPV)

Mačja kuga ali panlevkopenija (FPV)

Mačja kuga je zelo nalezljiva bolezen mačk, ki jo povzroča parvo virus in najpogosteje prizadene mlade, necepljene mačke. Kaže se v perakutni ali akutni sistemski in črevesni bolezni z vročino, drisko, bruhanjem, neješčnostjo in slabim počutjem. Virus močno prizadene tudi kostni mozeg, kar se kaže v hudi panlevkopeniji, od tod tudi ime bolezni. Bolezen je za mlade mačke največkrat smrtna, odrasli pa običajno bolezen prebolijo.

KAJ POVZROČA MAČJO KUGO

Mačjo kugo povzroča mačji parvovirus (FPV). Gre za majhen, enovijačni DNA virus, ki je morfološko in antigensko zelo podoben pasjemu parvovirusu tipa 2 (CPV). Zanj so dovzetne vse felide, rakuni, kune, lisice. Replicira se lahko v številnih telesnih celicah, toda najbolj prizadene hitro deleče se celice (enterociti kript, kostni mozeg, limfoidni organi). Pri neonatalnih živalih lahko prizadane tudi celice malih možganov in mrežnico. Je zelo odporen in v okolju preživi tudi do 1 leta!  Uničimo ga s 4% raztopino formalina.

PRENOS

Oro-nazalno preko direktnega kontakta z inficirano mačko, per-oralno preko iztrebkovposredno (kontaminirana obutev, oblačila), intra-uterino (preko placente).

KLINIČNI ZNAKI PRI MAČJI KUGI

Klinična manifestacija pri mačji kugi je odvisna od imunološkega statusa živali in od starosti živali v času infekcije.

Virus napada epitel črevesja-predvsem tanko črevo- krvava driska in dehidracija! Virus ni omejen le na črevesje- sistemska viremija in tudi drugi znaki!

  Breje mačke:   infekcija lahko povzroči abortus, fetalno resorbcijo, mumifikacijo in ostale reproduktivne težave. Če se mladički skotijo živi imajo pogosto cerebelarno hipoplazijo (opazimo cerebelarno ataxio) in/ali displazijo mrežnice. To se pojavi tudi pri infekciji do 3-4 tednov starih mladičkov.

  Starejši mladički:   znaki gastrointestinalne in sistemske infekcije.

  Odrasle mačke:   prehodna imunosupresija, blagi znaki obolenja gastrointestinalnega sistema in vročina, ki zgine v nekaj dneh.

  Perakutni potek:   ima zelo hiter potek in žival pogine znotraj 24h, zaradi sekundarne bakteriemije in endotoxemie, hude panlevkopenije in obsežnih poškodb črevesja. Opazimo: abdominalna bolečina, huda depresija in subnormalna temperatura, tipičnih gastrointestinalnih znakov ne opazimo zaradi hitrega poteka bolezni.

  Akutni potek:   dehidracija, bruhanje, abdominalna bolečina, krvava driska in vročina. Opazimo tudi  limfo in nevtropenijo (glavni branilci pred bakterijami!), ki ji sledi trombocitopenija in anemija.

DIAGNOSTIKA

Diagnozo pri mačji kugi potrdimo na podlagi kiničnih znakov bolezni in z laboratorisjkimi preiskavami krvi (dehidracija, levkopenija, primarna nevtropenija z ali brez limfopenije, elektrolitsko neravnovesje).

Obstajajo še drugi testi:

  FPV antigen v blatu   : gre za hitri test, vzamemo vzorec blata z vatenko ali žličko, vendar- niso vedno točni!

  PCR polne krvi ali blata:    100% test, potrditvena metoda!!

  Serološki test (ELISA   ) je hitra metoda za dokaz antigena v fecesu, vendar ne loči naravne okužbe od vacc, zato niso priporočljivi (razen, če imamo nevakcinirane mačke).

ZDRAVLJENJE MAČJE KUGE

  Podporna terapija:   tekočinska terapija, antiemetiki, intestinalni protektanti, asistirano hranjenje, preprečevanje podhladitve, bistveno zmanjša mortalnost!

  Širokospektralni antibiotiki (G- in G+)    : včasih tudi kombinacija z AB, ki delujejo na anaerobe (Netromidazol+Gentamicin+Amoksicilin)

Karantena (bolni, sumljivi)!!

PROGNOZA

Visoka smrtnost zaradi mačje kuge je najbolj pogosta pri mladičih, saj so najbolj občutljivi- več kot 90%.

Pri agresivni podporni terapiji je prognoza dobra!

PREVENTIVA

  Cepljenje!   Ne pred 4 tedni starosti, zaradi nevarnosti povzročitve cerebelarne hipoplazije!

FPV v vakcini skupaj z mačjim herpes virusom (FHV-1) in mačjim kalicivirusom (FCV).

Mladič mora prejeti 2-3 doze, zadnja pri starosti 14-16 (20) tednov, nato revakcinacija po 1 letu, sledijo   revakcinacije ne pogosteje kot na 3 leta!  


Klara Krek, dr.vet.med

Mačja herpes | Virusna okužba zgornjih dihal...
Nazaj na seznam
Mačji aids (virus FIV) | Simptomi, prenos in...

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506