Brezplačna poštnina nad 38 eur (DPD)
5. ROJSTNI DAN - 15% POPUST (na vse redne cene razen na vet.zdravila brez recepta) s kodo RD15

Nega pasjih tačk in smrčka | Preprečite vnete tačke in suh smrček

Nega pasjih tačk in smrčka | Preprečite vnete tačke in suh smrček

Nega pasjih tačk in smrčka pri psu zahteva posebno pozornost. Blazinice na tačkah namreč zagotavljajo dodatno oblazinjenje in zaščito kosti, ter sklepov pred udarci, poleg tega zagotavljajo izolacijo v ekstremnih vremenskih razmerah (vročina poleti in mraz pozimi), pomoč pri hoji po grobem terenu in zaščito tkiva, ki se nahajajo globlje v tacah.

KAKO SKRBETI ZA PASJE ŠAPE IN SMRČEK?

Pomembno, je da redno pregledujemo pasje šape in blazinice in se tako prepričamo, da so le-te brez ran, tujkov, okužb…

Pozimi

 

Pozimi se med dlako na blazinicah pogosto naberejo snežne kepe, ki jih moramo po sprehodih nujno odstraniti tako, da šapice namočimo v mlačno vodo (ne vročo), sicer lahko pride do ozeblin. Priporočam vam, da se dolgo dlako med prsti v zimskem času skrajša, saj s tem zmanjšamo nabiranje snega v teh področjih. Zaradi zaledenelih tal, ledu si psi na sprehodih lahko porežejo svoje blazinice. Prav tako so pasje blazinice izpostavljene soli, s katero so posoljene ceste, pločniki. Šape in blazinice je zato   nujno sprati po vsakem sprehodu z mlačno vodo (priporočam vam uporabo Dermoscent Essential pene) ter jih zaščititi pred razdraženostjo, suhostjo in razpokanostjo s kvalitetnim mazilom! Priporočam vam uporabo mazila Dermoscent Bio Balm.

Poleti

 

Poleti moramo paziti na segreta tla! Asfalt se v vročih poletnih dneh močno segreje in lahko pride do hudih opeklin, zato pse nikoli ne sprehajamo po vročini in asfaltu! Prav tako je v toplejših delih leta večja nevarnost raznih tujkov, od kamenčkov, trnov, trav, semen…Po vsakem sprehodu pregledamo področja, ter morebitne tujke odstranimo, šapice pa očistimo in poskrbijo za njihovo negovanje.

Pri psih, ki imajo bolj suhe blazinice, poskrbimo za vsakodnevno vlaženje, priporočam vam uporabo 100% naravnega mazila Dermoscent, ki bo kožo na blazinicah zaščitil in negoval, ter preprečil poškodbe.

V nadaljevanju bom opisala pogosto težavo, ki se pojavlja pri psih, tako imenovano bolezen hiperkeratoza. Gre za razpokano kožo na blazinicah in/ali smrčku.

HIPERKERATOZA PRI PSIH

Zagotovo ste se kot lastnik psa že srečali kdaj z razpokanimi blazinicami na tačkah ali razpokanim smrčkom? Gre za bolezen imenovano hiperkeratoza. Pri tem stanju pride do zadebelel kože na omenjenih predelih in do pokanja le-te. Ne gre za stanje, ki zahteva nujno veterinarsko pomoč, vendar kljub temu priporočam obisk veterinarja. Razpokana koža je namreč vdorno mesto za različne infekcije.

 

Kaj je hiperkeratoza?

Kot že omenjeno gre za dokaj pogosto kožno bolezen psov, pri kateri pride do  prekomerne proizvodnje keratina. Bolezen se najpogosteje pojavi na smrčku, blazinicah, ter komolcu. Zaradi odebelitve kože in njenega razpoka, so prizadeti deli idealno vdorno mesto za bakterije in sekundarne infekcije. Sicer obstajajo različni načini zdravljenja te bolezni, vendar je boljša preventiva in skrb, da do tega sploh ne pride. Še posebej so k tej bolezni nagnjene pasme zlati prinašalec labradorec , koker španjel

 

Vzroki za hiperkeratozo:

  •   Genetika:   gre za prenos bolezni iz roda v rod, zlasti pri zlatih prinašalcih, labradorcih in nekaterih drugih pasmah. Podedovana hiperkeratoza se običajno pojavi precej zgodaj, lahko že v prvem letu življenja.
  •   Starost:   pri nekaterih psih gre za starostni pojav, s staranjem se koža namreč debeli. V teh primerih se pojavi na smrčku ali na preležaninah na področju komolca.
  •   Paraziti:   parazitske bolezni kot je lešmanioza, lahko povzročijo kožne okužbe in posledično prekomerno rast, debelitev kože
  •   Avtoimune bolezni:    kot je npr. pemphigus foliaceus, lahko sproži odebelitev in razpokanje kože
  •   Okužbe:   psi, ki se okužijo s pasjo kugo, lahko razvijejo hiperkeratozo blazinic na tačkah
  •   Pomanjkanje cinka:   pomanjkanje cinka lahko povzroči hiperkeratozo. Gre za stanje, ki se popravi z dodatkom cinka.

Simptomi hiperkeratoze

S hiperkeratozo prizadeta območja so groba, suha in običajno porjavela, rjava ali črna. Običajno je prisotna tudi zunanja vidna skorja. Območje razpoka, lahko zakrvavi.

Običajno pri teh psih pride tudi do spremembe dejavnosti. Zaradi hiperkeratoze tačk, se psi težje premikajo, lahko šepajo.

Povečano lizanje: psi se po prizadetih predelih ližejo, saj je koža razdražena in suha. Psi območja ližejo v upanju na olajšanje, vendar z lizanjem lahko zanesejo na prizadeto področje bakterije in povzročijo vnetje.

Psi postanejo občutljivi, če se jih dotikamo  po teh področjih.      

Zdravljenje hiperkeratoze

Zaradi različnih možnih vzrokov je za zdravljenje priporočljiv obisk veterinarja, ki bo psa pregledal in našel vzrok. Zdravljenje se namreč razlikuje glede na vzrok. Npr. pri okužbi s pasjo kugo ali lešmaniozo  je potrebno zdraviti osnovno bolezen, med tem ko pri starostni ali dedni hiperkeratozi specifičnega zdravljenja ni.

Za prizadeza področja se lahko uporablja keratolitike (mazila, losijone), ki raztapljajo odvečni keratin. Zdravljenje hiperkeratoze je običajno dolgotrajno.

Dermoscent BioBalm

S kliničnimi študijami so dokazali, da je proti bolezni  zelo učinkovito Dermoscent BioBalm mazilo. Gre za 100% naravno mazilo, ki je narejeno iz organskih certificiranih  sestavin. Vsebuje čebelji vosek, naravna eterična in mineralna olja. Ne vsebuje parafina!

Dermoscent naravno mazilo, je bilo razvito posebej za suho kožo psov. Balzam je vodoodporen, neguje in ščiti kožo blazinic, smrčka, ter kožo na kostnih štrlinah (komolci).

Mazilo se nanese na očiščena in prizadeta področja enkrat ali večkrat na dan.

Organsko in 100% naravno mazilo najdete tukaj.

Ali je mogoče preprečiti hiperkeratozo?

Hiperkeratoze žal ne moremo vedno preprečiti, še zlasti, če je dedna. Lahko pa naredimo nekaj stvari, ki zmanjšajo tveganje za nastanek bolezni.

  • Psa hranite z visokokakovostno hrano za pse- najdete tukaj
  • Redno uporabljajte naravno organsko mazilo Dermoscent, ki dokazano preprečuje hiperkeratozo
  • Poskrbite, da bo pes počival in ležal na mehki in udobni postelji. Poiščite dobro ležišče za psa

Katere pasme so bolj nagnjene h hiperkeratozi?

Pasme psov od a do ž si lahko ogledaš na povezavi

Dermoscent BIO balzam:

  • Obnavlja kožo in zaščite tačke po napornih fizičnih aktivnostih (balzam bil uporabljen pri vlečnih psih, ki so izpostavljeni ekstremnim naporom in vremenskim razmeram- balzam je popolnoma zaščitil blazinice in preprečil kakršne koli poškodbe!)
  • Preprečevanje nastanka otiščancev na kostnih štrlinah (komolci)
  • Preprečuje nastanek žuljev
  • Preprečuje razpokan smrček pri psu
  • Preprečuje vnete tačke pri psu
  • Preprečuje nastanek hiperkeratoze            
  • Obnavlja zaščitno funkcijo kože
  • Preprečuje infekcije in pospešuje celjenje ran
  • Odpravlja otekline
  • Deluje protibolečinsko
  • Idealna zaščita za pasje tačke pred soljo

 Klara Krek, dr.vet.med

Kužni kašelj pri psu | Kaj je razlog za kašel...
Nazaj na seznam
Kako vidijo psi? | Vse o pasjem vidu

Registracija

Povzetek košarice
(0)
Košarica je prazna.
Dodajte izdelke
Nazaj na vrh 031420506